İş dünyasındaki başarı öykülerine sıkça yer veren Turcomoney, bu kez adını Türkiye‘nin siyaset tarihine yazdıran Recep Tayyip Erdoğan‘ı kapağına taşıyor. Türkiye‘de ilk defa halkın oylarıyla seçilen 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oldukça zorlu mücadelelere sahne olan siyasi kariyerinin son durağında Köşk’e çıkmayı başardı. Erdoğan‘ın yeni hedefi: 2023 Vizyonu ile Türkiye‘yi bölgesel lider ve küresel güç haline dönüştürmek.
5 BüYüK HEDEF
♦ 1982 Anayası‘nı değiştirerek, ilk Sivil Anayasa‘yı oluşturmak istiyor.
♦ Başkanlık ya da Yarı Başkanlık Sistemi getirilecek.
♦ Devletin içinde tehdit oluşturduğu düşünülen tüm paralel yapılanma ile sonuna kadar mücadele edilecek.
♦ Demokratikleşme ve çözüm süreci devam ettirilerek, huzur ve istikrar ortamı korunacak.
♦ 2023‘te Türkiye, ‘‘Dünyanın En Büyük 10 Ekonomisi‘‘ arasında yer alacak.
BELEDİYE BAŞKANI İKEN OKUDUĞU ŞİİR SEBEBİYLE HAPSE ATILAN VE “ARTIK MUHTAR BİLE OLAMAZ” DENİLEN RECEP TAYYİP ERDOĞAN, 12 YILLIK BAŞBAKANLIĞIN ARDINDAN TüRKİYE’NİN 12. CUMHURBAŞKANI…
Rizeli Ahmet Erdoğan ile Tenzile Erdoğan‘ın oğlu olarak yaşama gözlerini açan Recep Tayyip Erdoğan, 26 Şubat 1954‘te İstanbul‘da doğdu. Kasımpaşa‘daki Piyalepaşa İlkokulu‘nda eğitim hayatına başladı. Henüz çocuk yaştayken okul harçlığını için su ve simit sattı. İstanbul İmam-Hatip Lisesi‘ni yatılı kazandı. Futbol tutkusu nedeniyle Camialtı Spor Kulübü‘nde oynadı. Şiirden atletizme her alanda başarılarıyla dikkat çekiyordu. 1971 yılında Milli Türk Talebe Birliği‘yle tanışması hayatında, yeni bir sayfanın açılmasına yol açtı. 1973‘te İmam Hatip Lisesi‘nden mezun oldu ama üniversiteye girişte sorunlarla karşılaştı. Bu engeli aşmak için fark derslerini vererek, Eyüp Lisesi‘nden de diploma aldı. Marmara üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi‘ne girdi. Aynı dönem İETT Spor Kulübü‘ne transfer oldu.
KADER AĞLARINI öRüYOR
Türkiye 1976 yılında ihtilal ile sarsıldı. Bu gelişme, O’nun için ayrı bir anlam taşıyordu. Milli Selamet Partisi Beyoğlu İlçe Gençlik Kolu Başkanlığı‘na getirildi. Aynı yıl 22 yaşındayken MSP İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanı seçildi. 1980 askeri darbesi, pekçok insan gibi, onun da planlarını bozdu. Siyasetteki görevlerine ara verdi. Darbeden bir yıl sonra üniversiteyi bitirip özel sektörde yöneticilik yapmaya başladı. 1982 yılında İstanbul Hasdal 77. Piyade Alayı‘nda askerliğini tamamladı.
HAYATINDA YENİ DöNEM
Eğitimden siyasete, ticaretten sosyal hayata kadar pek çok farklı kulvarda yol alan Erdoğan, 1977‘de bir konferansta tanıştığı Emine Hanım‘la 1 yıl sonra evlendi. Ahmet Burak, Necmettin Bilal, Esra ve Sümeyye isimleriyle dört çocuğu oldu. Refah Partisi‘nin kurulmasıyla siyasete yeniden döndü. Bir yıl sonra RP Beyoğlu İlçe Başkanı, ardından İstanbul İl Başkanı ve MKYK üyesi oldu. 31 yaşına geldiğinde Türkiye‘nin en büyük kentinde il başkanıydı.
AŞIK OLDUĞU İSTANBUL’A BAŞKAN OLDU
27 Mart 1994 yerel seçimleriydi. Erdoğan Refah Partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterildi. Yarışı kazandığında 40 yaşındaydı. Türkiye‘nin en büyük şehrini yönetmeye başladı. Kirli havası, akmayan suları, toplanmayan çöpleri ve 2.5 milyar dolar borcu olan İstanbul‘u sil baştan ele aldı. İyi bir ekip kurdu ve Türkiye‘de belediyeciliğe vizyon kazandıracak işlere imza attı. Tarihi adımlarla yatırımlara yöneldi.
İstanbul‘un kangren halini almış devasa sorunlarını ve çevresel tüm problemlerini önemli ölçüde çözerek şehri Türkiye‘nin vitrinine çıkarttı. İstanbul‘u dünya şehri yapma hayali yarım kaldı ve 12 Aralık 1997‘de Siirt‘te okuduğu bir şiir yüzünden hapis cezasına mahkûm edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlığı görevine son verildi. Ama O, hapse giderken bile ‘Bu Şarkı Burada Bitmez‘ diyordu…
AK PARTİ‘Yİ İLK SEçİMDE İKTİDARA TAŞIDI
24 Mart‘ta Kırklareli Pınarhisar‘daki cezaevine giderken, O‘nu uğurlayan kalabalık “Bu Şarkı Burada Bitmez” diyordu. Gazeteler ise , ‘Siyasi Hayatı Bitti, Muhtar Bile Olamaz‘ manşetleri atıyordu. Siyasi hayatının bittiği düşünülürken O, hapishanede yeni kurulacak partinin DNA‘sı üzerine çalışıyordu. Nitekim 24 Temmuz 1999‘da tahliye olduğunda ‘Erdemliler Hareketi‘ni başlattı. O şarkı bitmemişti. Abdullah Gül ve arkadaşlarıyla birlikte farklı bir yapılanmanın içine girdi. 14 Ağustos 2001 günü kurulan AK Parti, onun ve Türkiye‘nin kaderini yeniden çiziyordu.
MİLLETİN HAK ARAMA MüCADELESİ
3 Kasım seçimlerinde bu çalışmanın sonucu sandığa yansıdı. Ancak son dakika kararıyla milletvekili adaylığı düşürüldü. Seçime girmesi yasaklandı. Bu engelleme de Erdoğan‘ın, Genel Başkanı olduğu AK Parti‘nin tek başına iktidar olmasının önüne geçemedi.
TARİHİ ADIMLAR BüYüK REFORMLAR
Mevzuatta yapılan değişiklik sonrası 9 Mart 2003‘te gerçekleştirilen Siirt yenileme seçiminde Erdoğan, oyların yüzde 85‘ini alarak Meclis‘e girdi. 15 Mart 2003‘te, 49 yaşındayken 59. Hükümetin Başbakanı olarak görevi Abdullah Gül‘den devraldı. Ekonomik krizden çıkmaya çabalayan Türkiye, döneminde rekor üstüne rekorlar kırdı, reform süreçleri birbirini izledi.
SANDIKTAN HEP ZAFERLERLE çIKTI!
Erdoğan liderliğindeki AK Parti, sandık yarışlarında büyük başarı kazandı. 3 genel, 3 yerel seçim ve 2 referandumdaki oy oranları siyasi tarihe geçti. 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde yüzde 34.5 oy oranıyla tek başına iktidar olan AK Parti, 22 Temmuz 2007‘de yüzde 46.6 oya ulaştı. 12 Haziran 2012‘de ise oran bu kez 49.8‘di. Erdoğan, üç genel seçimde de oyunu artırmayı başardı. AK Parti, 28 Mart 2004 yerel seçiminde yüzde 40.2, 29 Mart 2009 yerel seçiminde yüzde 38.6 ve son olarak da 30 Mart 2014 tarihindeki yerel seçimlerden 45.5 oy aldı. 2007 ve 2010 referandumları sandık zaferlerini perçinledi.
ENGELLERİ BİR BİR AŞTI
Erdoğan, siyasi hayatı boyunca birçok engelle karşılaştı. Nisan 2007‘de Cumhuriyet Mitingleri‘yle başlayan, 27 Nisan‘daki e-bildiriyle devam eden ve 367 kararıyla doruğa çıkan baskılara karşı duruş, Tayyip Erdoğan‘ı halk nezdinde daha da büyüttü. Bu süreçte AK Parti hakkında kapatma davası dahi açıldı. Ancak o girişim de başarıya ulaşmadı. 2013‘ün yaz aylarında başlayan Gezi olayları süreci, 17 ve 25 Aralık‘taki yolsuzluk iddiasıyla başlatılan operasyonlar, Erdoğan ve kurmaylarını yıldırmadı.
ONE MINUTE DüNYADA YANKI BULDU
İtibarı artan Türkiye‘nin uluslararası camiada da sesi yükseldi. Başbakanlığı döneminde 5 kıtada 93 ülkeye 309 kez gidip Türkiye‘nin tezlerini anlatan Erdoğan‘ın, 2009 Davos‘ta İsrail Cumhurbaşkanı‘na karşı ‘One minute‘ çıkışı, özellikle bölge ülkelerinde büyük yankı uyandırdı.
NEREDEN NEREYE…
Yıl 1999…Recep Tayyip Erdoğan, Siirt‘te okuduğu bir şiir nedeniyle Kırklareli‘nde cezaevine gönderiliyor. Türkiye‘nin en büyük gazetelerinden biri “Artık Muhtar bile olamaz” manşetiyle çıkmıştı. O ise çok daha fazlasına inanıyordu. önce Ak Parti‘yi kurdu. Sonra ekonomide ve siyasette birbiri ardısıra önemli hamleler gerçekleştirdi. 12 yıllık Başbakanlığıyla tarihe geçti ve ekonomide ilklere imza atarak rekorlar kırdı. Ve 10 Ağustos 2014‘te ilk kez halkın oylarıyla seçilen Cumhurbaşkanı olmayı başararak çankaya Köşkü‘ne çıktı.
HEDEF: 2023
Dünyanın, ‘Yeni Türkiye‘nin Mimarı‘ olarak tanıdığı Erdoğan, 12. Cumhurbaşkanı seçilerek yeni dönemin yol haritasını da çizdi. Başkanlık sistemi ve yeni anayasa, ‘Yeni Türkiye‘nin öncelikleri arasında. 2023 hedefleri, paralel yapıyla mücadele, çözüm sürecinin sonuca ulaşması, Erdoğan‘ın Köşk‘teki önceliklerinden sadece birkaçı.
12 YILDA YAPILAN REFORMLAR
çözüm süreciyle 30 yıldır süren terör, bitme noktasına getirildi. Demokratik haklar genişledi, anadil özgür kaldı, silahlar sustu.
12 yılda Türkiye farklı bir noktaya ulaştı. İşte satırbaşları:
– OHAL ve DGM‘ler kaldırıldı
– Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi başlatıldı.
– Silahlar susturuldu.
–Darbe dönemlerinde vatandaşlıktan çıkarılanlara hakları iade edildi.
– Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi imkanı getirildi.
– Darbelere dayanaklık eden TSK İç Hizmet Kanunu 35. maddesi değişti, EMASYA Protokolü kaldırıldı.
– YAŞ kararlarına yargı yolu açıldı.
– ölüm cezası tamamen kaldırıldı.
– Azınlıkların mülkleri iade edildi.
– HSYK ve Anayasa Mahkemesi‘nin yapısı değiştirildi, bu organlar çoğulcu bir yapıya kavuşturuldu.
– Farklı dil, lehçelerde eğitim ve yayın başlatıldı. TRT Şeş kuruldu.
– Cezaevlerindekiler yakınlarıyla anadilleriyle konuşabilir hale geldi.
– öğrenci Andı zorunluluğu ve Milli Güvenlik dersleri kaldırıldı.
– Devlet ve SSK hastaneleri tek çatıda toplandı. Herkese istediği hastaneye gitme imkanı getirildi.
– Sağlık karnesi uygulaması kalktı.
– AB sürecinde yeni dönem başladı. 2005‘ten itibaren AB ile tam üyelik müzakereleri başladı. Dünyanın üçte biriyle vizeler tamamen kalktı.
12 YILDA EKONOMİ NEREDEN NEREYE GELDİ?
Bundan tam 12 yıl önce Başbakanlık koltuğuna oturan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı seçilerek çankaya Köşkü’ne çıktı. Peki geçen 12 yılda Türkiye ekonomisi nereden nereye geldi?
AK Parti’nin 3 Kasım 2002 seçimleriyle iktidara gelmesi ve ardından 14 Mart 2003 yılında Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık koltuğuna oturması yeni bir dönemin başlangıcıydı. Türkiye ekonomisinde son yıllarda ortaya çıkan belirgin değişim bu yeni dönemin sonuçları olacaktı. Geride kalan 12 yıla bakıldığında makro ekonomik verilerdeki iyileşmenin yanı sıra vatandaşların hayatına yansıyan iyileşmeler de dikkat çekiyor. Sağlıktan eğitime, ulaşımdan telekomünikasyona kadar kamu hizmetlerine erişimin rahat hale gelmesi günlük hayattaki kaliteyi arttırdı. 11 yıl 4 ay 26 gün kesintisiz Başbakanlık yaptıktan sonra 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın; Başbakanlık döneminde, milli gelir 3 kat, ihracat ve döviz rezervi 4 kattan fazla yükseldi. Yüzde 50’lerde seyreden faizler ise tek hanelere (yüzde 10’un altına ) geriledi. İşsizlik rakamları geriledi. Ortaya çıkan istikrar nedeniyle otomobil ve konut sahipliğinde adeta patlama yaşandı.
EKONOMİ MEGA PROJELERLE PARLADI
Sağlık sistemi reformu, TOKİ’nin 12 yılda dar gelirli ve yoksullara dönük ürettiği konutlar, kredi faiz ve vadelerindeki iyileşmelerle otomobil ve konut sahibi olmanın kolaylaşması, havayolu taşımacılığındaki devrim, internetin yaygınlaşması, duble yollar, Yüksek Hızlı Tren, Marmaray gibi projeler Erdoğan’ın başbakanlık döneminde ortaya çıkan dönüşümün en önemli ana başlıklarını oluşturdu. Ayrıca, Dünyanın en büyük havalimanları arasında yeralacak 3. Havalimanı, 3. Köprü, Körfez Geçiş Köprüsü, Boğaz’ın altından araçlar için Avrasya Tüneli ve yeni YHT Hatları inşaatları da devam ediyor.
EKONOMİDE BüYüK ATILIM
Recep Tayyip Erdoğan’ın performansı, cumhuriyetin diğer dönemleriyle kıyaslandığında da ‘kuruluş yılları’ özelliği taşıyan Atatürk dönemi hariç, (uzunluğu da dikkate alındığında) en yüksek performanslardan biri. Türkiye, Atatürk döneminde (1923-1938) yıllık yüzde 7.4 büyüme ortalaması yaşadı. 1938-1950 arası İsmet İnönü döneminde büyüme oranı yıllık ortalama yüzde 1.2 oldu. 1965-1971 arası 6 yıllık Süleyman Demirel döneminde yüzde 7.3, 10 yıllık Adnan Menderes döneminde yüzde 6.3 büyüyen Türkiye ekonomisi, 1983-1991 ANAP döneminde yüzde 5.1 büyüdü. Ancak bu dönemlerin tamamında ekonomik krizler de yaşandı. Erdoğan’ın ilk dönemi 2002-2006 arası yılda ortalama yüzde 7.2 büyüme yakalandı. 11. Cumhurbaşkanı ‘seçimi krizi’ ve ‘küresel kriz’in etkisiyle 2007-2013 arası ise yılda yüzde 3.4 büyüme oldu.
MAKRO DENGELER SAĞLAM TEMELLERE OTURTULDU
Paradan 6 sıfırın atılması, IMF’ye borcun sıfırlanması, savunma sanayiindeki ‘milli’ ibareli tank, helikopter, gemi, ağır ve hafif yerli silahların üretilmesi gibi gelişmeler, Türkiye için önemli adımlar oldu. 2008’in sonunda başlayan ve 2009’da derinleşen, halen de en gelişmiş ekonomileri etkisi altında tutan ‘küresel ekonomik krizin’ Türkiye’nin büyüme performansını düşürse de, ekonomimizin ‘küresel fırtınaya’ karşı sağlam durması önemli bir başarı oldu.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.