Son Haberler

2025 yılında piyasaları bekleyen gelişmeler…

– 4 yıllık bir aradan sonra yeniden ABD’nin başkanı seçilen Donald Trump, 20 Ocak’ta koltuğuna oturacak. Ardından yapılacak açıklamalar ve bakanların atamaları ile makro ekonomik veriler ve Amerikan Merkez Bankası’nın (FED), izleyeceği politika merak ediliyor. FED, 2024 ve 2025 enflasyon beklentilerini yukarı revize ederken 2025’de 4 faiz indirimi öngörüsünü 2’ye indirdi. Böylece güçlü dolar beklentisi daha da güçlenirken global risk alma iştahı azaldı.

– Yurt içinde ise Aralık ayında indirimlere başlaması beklenen TCMB’den faiz indirim miktarı beklentilerinin azalmasına neden oldu. 2025 yılına ilişkin asgari ücret TCMB’nin enflasyonla mücadele için önerdiği şekilde gelecek yıl enflasyon beklentilerine göre şekillendirilerek %30 artışla 22.104 TL seviyesinde açıklandı. Asgari ücret açıklaması mevcut programa bağlılık konusunda inancı güçlendirdi,  TCMB’nin enflasyonla mücadele ve faiz indirimleri konusunda da elini rahatlattı. 

– 2025 yılında 8 kez PPK toplantısı yapılma kararı nedeniyle piyasalar Ocak ayında da TCMB’nin faiz indirimlerine devam edebileceği bekleniyor. Bu bağlamda açıklanacak TÜFE verisi yakından takip edilecek. Ayrıca ay içerisinde uluslararası derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch’e yönelik beklentilerin netleşerek TL varlıklara ilişkin fiyatlamalarda etkili olacağını düşünüyoruz. BİST tarafında faiz indirimleri, bankacılık hisseleri öncülüğünde fiyatlanmaya devam edebilir, sanayi tarafında ise toparlanma olabilir.

Aralık ayında global piyasalar 20 Ocak’ta ABD Başkanlık koltuğuna ikinci kez oturması beklenen Donald Trump’ın yaptığı açıklamalar ve kabine atamalarını, diğer taraftan makro verileri ve büyük merkez bankalarının toplantılarını takip etti. Trump’ın göreve gelişiyle beraber ithalata yönelik tarifelerin global enflasyonu artıracağına ilişkin beklentiler ve FED’in beklenenden daha yavaş faiz indirimi gerçekleştireceği beklentileriyle güçlü dolar temasını desteklendi. FED, Aralık toplantısında beklentilere paralel 25 baz puan faiz indirimine giderek gösterge faiz oranlarını %4,25-4,50 aralığına çekti. Bu toplantıda projeksiyonlarını yayımlayan FED, 2024 ve 2025 enflasyon beklentilerini yukarı revize ederken 2025’de 4 faiz indirimi öngörüsünü 2’ye indirdi. Böylece güçlü dolar beklentisi daha da güçlenirken global risk alma iştahı azaldı. Dolar, Endeksi Aralık ayında %2 civarında değer kazandı. Gelişmekte olan ülke para birimleri Kasım’da dolar’a karşı ortalama %2’nin üzerinde değer kaybederken TL %1,8 civarı değer kaybıyla nispeten pozitif ayrıştı. Ons altın %1 üzeri değer kaybederken major borsalar karışık seyretti.

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI, MEVCUT PROGRAMA BAĞLILIK KONUSUNDA İNANCI GÜÇLENDİRDİ

Yurt içinde ise TCMB, faiz indirimlerine başlarken, beklentiler ve gelişmeler ay boyu TL varlıklarda fiyatlandı. Ay başında açıklanan Kasım ayı TÜFE verisi beklentileri aşarken, sene sonu enflasyonunun beklentiden yüksek geleceğine ilişkin endişleri artırdı ve Aralık ayında indirimlere başlaması beklenen TCMB’den faiz indirim miktarı beklentilerinin azalmasına neden oldu. Ay içerisinde açıklanan bir diğer önemli gelişme ise asgari ücret oldu. 2025 yılına ilişkin asgari ücret TCMB’nin enflasyonla mücadele için önerdiği şekilde gelecek yıl enflasyon beklentilerine göre şekillendirilerek %30 artışla 22.104 TL seviyesinde açıklandı. Asgari ücret açıklaması mevcut programa bağlılık konusunda inancı güçlendirirken TCMB’nin enflasyonla mücadele ve faiz indirimleri konusunda da elini rahatlacak bir gelişme olarak TCMB’den faiz indirim miktarı beklentilerini tekrar artırdı. TCMB Aralık toplantısında piyasada oluşan 100-250 bp beklentilerin üst bandında, 250 bp faiz indirimine giderek politika faizini %50’den %47,5’e indirildi. Borç alma-borç verme faiz koridoru politika faizi etrafında +-150 baz puana düşürüldü. Karar metninde faiz indirimi kararında yılın son çeyreği ve Aralık ayında enflasyona ilişkin öncü göstergelerin düşüş eğilimi ortaya koyduğu belirtildi. Bununla beraber dezenflasyonun kalıcı tesisi sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun korunacağına ilişkin ifadeler korundu. Böylece faiz indirimlerine başlayan TCMB, enflasyon hedefine sıkı sıkıya bağlı olduğuna yönelik de güçlü ifadelerle güven tesis etti. BİST tarafında, parasal gevşemenin başlamasının, başta bankaları ve kademeli olarak reel sektör şirketlerini olumlu etkileyeceğine ve alternatif getiri araçlarına ilgiyi azaltacağı ve BİST’e ilginin de artacağına ilişkin beklentilerle BİST100 ayı %2’nin üzerinde artışla tamamlamaya hazırlanıyor. Sınai endeks %2’nin üzeri yükselirken Bankacılık Endeksi ise %4’e yakın artışla pozitif ayrıştı.

FED’İN FAİZ KARARI, PARİTENİN YÖNÜNDE SERT BİR DEĞİŞİME YOL AÇTI

Aralık ayının ilk haftalarında EURUSD paritesi, Kasım ayının kapanış seviyelerine yakın bir seyir izleyerek nispeten sakin bir görünüm sergiledi. Ancak, 18 Aralık tarihinde açıklanan FED faiz kararı, paritenin yönünde sert bir değişime yol açtı. Toplantının ardından güçlü Dolar teması hız kazanırken, EURUSD paritesi 1.05 seviyesinden 1.03’e kadar geriledi. ECB ise geçtiğimiz ayda, beklentiler doğrultusunda politika faizini bu yıl dördüncü kez 25 baz puan indirerek %3.15 seviyesine çekmişti. Ay içerisinde parite, 1.0445 seviyesini test etti. Ancak bu seviyede kalıcı olamayan EURUSD, satış baskısına yenik düşerek 1.03 ile 1.04 arasında dengelendi. Paritenin yeniden 1.10 gibi hem psikolojik hem de teknik açıdan önemli bir direnç bölgesine ulaşabilmesi için, 1.05 seviyesindeki direncin aşılması ve haftalık kapanışların bu seviyenin üzerinde gerçekleşmesi gerekiyor. Bu direncin aşılması durumunda, paritede daha güçlü bir yükseliş hareketi beklenebilir. Ancak şu anki koşullarda hem alımların zayıf kalması hem de Euro Bölgesi’ndeki zayıf ekonomik görünüm, paritenin yukarı yönlü bir ivme kazanmasını zorlaştırmaktadır. Öte yandan, ABD’de seçilmiş başkan Donald Trump’ın 20 Ocak tarihinde göreve başlamasından önce doların Euro karşısında değer kazanmasına yol açabilecek politik açıklamalar veya ekonomik beklentiler, paritede sert fiyat hareketlerine neden olabilir. Eğer satış baskısı devam ederse, 1.0340 ve 1.02 seviyeleri sırasıyla güçlü destek noktaları olarak takip edilebilir. Ancak yukarı yönlü bir hareketin başlaması için, yukarıda belirtilen destek seviyelerinin kırılması gerekiyor.

ONS ALTIN, ARALIK’TA DALGALI BİR SEYİR İZLEDİ

Kasım ayında Trump’ın seçimi kazanmasının ardından piyasalarda risk iştahının artması sonucunda zayılamaya başlayan ons altında geri çekilmeler Aralık ayında da devam erken önceki aylara nazaran volatilite azaldı. Ons altın ay boyu; Suriye’de rejimin değişikliği, FED toplantısı ve Başkanı Powell’ın konuşmaları eşliğinde dalgalandı ve 2633 direncini bir türlü kalıcı bir şekilde aşamadı ve bu seviyenin altında Aralık ayını kapamış oldu. Ons altın, daha önce gördüğü 2780 seviyeleri tekrar görmesi için teknik olarak 2700 seviyesindeki güçlü direnci aşması gerekecek. Bu noktada kar satışlarının devreye girmesi halinde sırasıyla, 2633 ve 2530 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir. Ayrıca jeopolitik gelişmelerin ve global makroekonomik görünümün takip edilmesi, altının yönünü belirleyeceğinden dolayı önem arz ediyor.

MERKEZ BANKASI, ŞUBAT AYINDAN BU YANA İLK DEFA FAİZ ORANINI İNDİRDİ

Aralık ayında TCMB politika faizini, Şubat 2023 tarihinden itibaren ilk defa, 250 baz puan indirerek %47.50 seviyesine çekip, beklentilerin üstünde bir indirim yapmış oldu. Yine aynı ayda, USDTRY TCMB’den faiz indirim beklentileriyle yükselişe geçerek 35 üzerine yöneldi. Aralık ayında TCMB rezervleri tarihi zirvede tutunamadı. TCMB’de Swap hariç net rezervler 46.5 milyar dolara geriledi. Öte yandan kurda 20 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 34.96 destek seviyesi olarak izlenebilir. Bu destek noktasının kırılması durumunda ise 50 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 34.68 seviyesi ise bir diğer destek olarak düşünülebilir. Özellikle alımların artması halinde 35.5 seviyesi de güçlü bir direnç bölgesi olarak takip edilebilir.

AVRUPA MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ İNDİRİMLERİNE DEVA ETMESİ BEKLENİYOR

Ocak ayında global piyasaların 20 Ocak’ta görevi devralması beklenen yeni ABD Başkanı Trump’ın tarifeler ve uygulanacak politikalara yönelik yapacağı açıklamaları takip etmeye devam edecek. Ocak ayı takviminde büyük merkez bankalarından FED’in 29 Ocak’ta, ECB’nin 30 Ocak’ta yapacağı toplantılar bulunuyor. FED’in Ocak toplantısında faizleri sabit tutması beklenirken, ECB’nin faiz indirimlere devam etme ihtimali bulunuyor. Diğer taraftan son dönemde global enflasyonda yukarı yönlü eğilim belirginleştiğinden, enflasyon verileri başta olmak üzere istihdam ve diğer öncü veriler de piyasaların odağında yer alacaktır. Ayrıca Ukranya-Rusya krizi ve Ortadoğu’da süregelen gerginlikler de yakından izlenecektir.

BORSADA HACİMSİZ YÜKSELİŞLER, KAR SATIŞI FIRSATI OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR

Yurt içinde ise global piyasalarda oluşan gelişmelere ek, 23 Ocak’ta TCMB toplantısı, 24 Ocak’ta Moody’s ve 31 Ocak’ta Fitch’in Türkiye’ye yönelik kredi derecelendirme değerlendirmeleri takip edilecek. Son TCMB toplantısında ortaya konan metin ve 2025 yılında 8 kez PPK toplantısı yapılma kararı nedeniyle piyasalar Ocak ayında da TCMB’nin faiz indirimlerine devam edebileceğini düşünüyor. Bu bağlamda açıklanacak TÜFE verisi yakından takip edilecektir. Ayrıca ay içerisinde Uluslararası Derecelendirme Kuruluşları Moody’s ve Fitch’e yönelik beklentilerin netleşerek TL varlıklara ilişkin fiyatlamalarda etkili olacağını düşünüyoruz. BİST tarafında faiz indirimlerinin bankacılık hisseleri öncülüğünde fiyatlanmaya devam edeceğini, sanayi tarafında ise toparlanmanın gecikmeli görüleceği beklentisi nedeniyle bankacılık hisselerinin gerisinde bir performans görülebileceğini düşünüyoruz.  Bununla beraber faiz indirim beklentileri korundukça BİST tarafında pozitif momentumun süreceğini düşünüyoruz ve mevcut seviyelerin kademeli alım için uygun seviyeler olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Ocak ayında BİST100 endeksinin 9.500 – 11.000 aralığında geniş bir bantta dalgalanacağını, 9.750 ve altındaki seviyelerin alım fırsatı, 10.750 ve üzerine hacimsiz yükselişlerin ise kısa vadeli kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası