İSTANBUL (AA) – Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, "Üniversiteler arası işbirliğini belki de başlatmanın ilk adımı birbirleriyle diplomatik temasa sahip olan ülkelerin yükseköğretim alanında da temas sağlaması, bu konuda işbirliği anlaşması imzalaması ve bunun akabinde de üniversiteleri bu işbirliğine teşvik etmesi. Bu çerçevede de Yükseköğretim kurulu olarak, 61 farklı ülkeyle 95 protokolü imzalamış bulunuyoruz." dedi.
Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) öncülüğünde, İstanbul Aydın Üniversitesi ev sahipliğinde, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda bu yıl 8'incisi düzenlenen Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE) devam ediyor.
YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Göktaş, burada yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralananlara şifa diledi.
Üniversitelerin fonksiyonları arasında eğitim ve araştırmanın yanı sıra topluma hizmet misyonunun da olduğunu belirten Göktaş, "Topluma hizmet misyonunun bu defa farklı bir şekilde tezahür ettiğini şahit oldum. Depremin ilk gününden itibaren üniversite yöneticilerimizle irtibat kurduğumuzda, üniversite kampüslerinde ciddi hasarlar olmadığını gördük ve o andan itibaren tüm yöneticilerimize üniversite kampüslerini halkımıza açmalarını istedik. Sağ olsunlar onlar da yakınları, göçük altında kalan yöneticilerimiz dahil hepsi üniversite kampüslerinde yerlerini aldılar. İlk günden itibaren yemek hizmeti ve barınma hizmeti olmak üzere birçok konuda halkımızın hizmetinde oldular." diye konuştu.
Türkiye'nin 200 üzerinde yükseköğretim kurumu ve 7 milyonu aşkın öğrencisi, 190 bine yakın öğretim elemanı, 300 binin üzerinde uluslararası öğrencisi, 3 binin üzerinde uluslararası öğretim elemanıyla bölgesinde gerçekten kayda değer olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Göktaş, yükseköğretim kurumları arasındaki işbirliği protokollerinin önemini anlattı.
İşbirliğini arttırmanın yollarından birinin ortak lisans ile lisansüstü eğitim ve öğretim programları olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Avrupa Birliğinin üyesi olan birçok ülkeye de halihazırda ortak diploma programlarımız var. Bunların sayısı şu anda yaklaşık 280 civarında. Bu da uluslararasılaşmanın tezahürlerinden bir tanesi. Bunun yanı sıra ülkeler arası işbirliği önemli. Üniversiteler arası işbirliğini belki de başlatmanın ilk adımı birbirleriyle diplomatik temasa sahip olan ülkelerin yükseköğretim alanında da temas sağlaması, bu konuda işbirliği anlaşması imzalaması ve bunun akabinde de üniversiteleri bu işbirliğine teşvik etmesi. Bu çerçevede de Yükseköğretim kurulu olarak, 61 farklı ülkeyle 95 protokolü imzalamış bulunuyoruz. Dolayısıyla bir anlamda kapıyı ilk defa açan biz oluyoruz. Sonrasında üniversiteleri bu kapıdan girmeye davet ediyoruz."
– "Üniversitelerimizin ortaya koyduğu performans adeta bir başarı hikayesidir"
Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.
Bolat, yaraları milletçe sararak birlik ve beraberlik içerisinde yeniden ayağa kalkmanın ve eskisinden daha coşkulu bir şekilde geleceğe yürümenin vakti olduğunu belirterek, "Şu anda açılışını yapmakta olduğumuz bu müstesna etkinlik, geleceğe yürüdüğümüz bu kutlu yolda önemli bir yapı dışı vazifesi görmektedir. Uluslararası öğrenci temini açısından son 10 yılda üniversitelerimizin ortaya koyduğu performans adeta bir başarı hikayesidir. Bu güzel hikayemizde imzası olan eğitim kurumlarımızın temsilcilerini, uluslararası yükseköğretim camiasının önemli paydaşlarını bir araya getiren Avrasya Yükseköğretim Zirvesi münasebetiyle sizlerle beraber olmanın mutluluğu içerisindeyim." dedi.
Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Hizmet İhracatçıları Birliğinin bu süreçte birçok başarıya imza attığını belirten Bolat, şöyle devam etti:
"Türkiye eğitim faaliyetlerinde, UNESCO verilerine göre, uluslararası öğrenci sayısı bakımından dünyadaki ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Hedefimiz ilk beşte olan ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Almanya gibi ülkelerin arasında yer almak ve bunlarla rekabet edebilmek. Türkiye 2010 yılında 30 bin civarında uluslararası öğrenciye ev sahipliği yaparken bugün üniversitelerimizin yaptığı yoğun çalışmalar sonucunda 300 bini yakalamış durumda. Bugün itibariyle 140'tan fazla ülkeden uluslararası öğrenciyi ağırlayan ülkemizin, uluslararası daha büyük hedeflere kısa zamanda varacağına inanıyoruz."
THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bolat, bugün 75 binden fazla çalışanı 400 uçaklık filosu ile 129 ülkede 340 noktaya uçan ve Avrupa'nın şu anda en büyük network taşıyıcısı bir hava yolu olduklarını dile getirdi.
THY'nin havacılık sektörü tarihinde gördüğü en büyük krizi olan pandemi sürecini en az zararla atlatan hava yollarından biri olmayı başardığına dikkati çeken Bolat, "THY, küresel havacılığın toparlanma yılı olan 2022 yılında sektörde lokomotif görevi üstlenerek kriz öncesi rakamları yakaladı ve üstüne geçti. Bugün resmi olarak açıklayacağımız 2022 yılı faaliyetlerimizi basına akşama doğru vereceğiz. Ama daha önce ilan ettiğimiz 2,5 milyar doların üzerinde bir rakam olarak açıklanacak. Bu kadar söyleyebilirim. Havacılığın bu yeni döneminde artık önümüzde yeni hedefler var." değerlendirmesini yaptı.
– "Bölgeye yüzlerce tır dolusu yardım malzemeleri gönderdik"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de deprem olduğu ilk andan itibaren bölgedeki vatandaşların yanında yer aldıklarını söyledi.
Gültepe, 61 ihracatçı birliğiyle yardım seferberlikleri başlattıklarını belirterek, "Bölgeye yüzlerce tır dolusu yardım malzemeleri gönderdik. Depremzedelerin barınma sorunu çözebilmek için konteynır ve prefabrik konut projesini başlattık. İlk etapta 5 bin kişinin barınabileceği 1000 adet konutun ve yaşam ünitelerinin teslimine dört hafta içerisinde başlayacağız. Depremzedelerin tüm yaraları sarılana kadar AFAD'ın koordinasyonunda devam edeceğiz." dedi.
Deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan temel tüketim maddelerinin tedarikinde hiçbir sıkıntı yaşanmadığının altını çizen Gültepe, "Gösterdikleri fedakarlık ve dayanışma ruhu için bütün Türk halkına, sanayicilerimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Türkiye'nin bu acı tecrübeden çok daha güçlü bir şekilde çıkacağına canı gönülden inanıyorum. Hızlı bir toparlanma sürecini yaşayacağımızı umut ediyorum. Bu toparlanma sürecinin anahtarı ise şüphesiz ticaret olacak. Dolayısıyla üretimi aksatmadan istihdamın devamlılığını beraberce sağlamak durumundayız. Bu gerçekler hareketle biz de en iyi bildiğimiz işe yani üretimi ve ticarete odaklanmaya başlayacağız." şeklinde konuştu.
Zirveye, 72 ülkeden 320 kurum ile 1500'ün üzerinde mütevelli heyet başkanı, rektör, rektör yardımcısı, akademisyen ve uluslararası eğitim sektöründen birçok uzman katıldı. Programda katılımcılara katkılarından dolayı tablo hediye takdim edildi.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.