Yazılarımı takip eden okurlar hatırlayacaktır.

Bu yılın başlarında Avrupa Birliği içinden çıkan otomotiv devlerinden Stellantis‘in Çinli Leapmotor ile, Volkswagen grubunun ise Çinli Xpeng ile global pazarlar için işbirliğine gittiklerini yazmıştım. Bu iş birliği anlaşmalarının rekabetçi fiyatlarla yeni nesil teknolojileri tüketiciye ulaştırmak için çok önemli ve stratejik olduğunu bir kez daha belirtelim.

GlobalData.com tarafından 31 Mayıs 2024 Cuma günü yayınlanan bir haber, Renault grubunun Çinli Geely markasıyla yeni nesil güç grubu üretimi için Joint Venture şirketi kurduğunu açıklıyor. Şirketin idare merkezi Londra’da olacak.

MİNİMUM KARBON SALINIMI HEDEFLENİYOR

Renault tarafı, bu işbirliğinin çok düşük emisyon değerlerine sahip içten yanmalı motorlarla yeni nesil ve ekonomik hibrit motor teknolojileri geliştireceğini belirtiyor. Ortaklığın her iki tarafı da 2040 yılına kadar üretimi belirli pazarlar için devam edecek içten yanmalı motorlarda minimum karbon salımı ile verimliliği artırma imkanı sağlanacağından emin. Geely tarafı da, 20 yıl içinde tamamen karbondan bağımsız enerji teknolojilerine geçiş sürecinde bu iş birliğini önemsiyor.

17 ÜRETİM MERKEZİNDE 19 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Yeni kurulacak ortaklık, global pazarlar için 17 üretim merkezinde 19.000 istihdam sağlayacak. Yıllık 15 milyar € gelir beklenen bu yeni girişimde yıllık ortalama 5 milyon motor üretimi planlanıyor. Aslında bu ortaklığın anlaşma metni ilk olarak geçen yıl Temmuz ayında imzalanmıştı. Anlaşmanın son şekline geçen ay ulaşılmış oldu. Ayrıca ortaklık tarafından yeni nesil menzil artırıcı motor tanıtımı da yapıldı. Bu güç ünitesi, 200 km batarya menzilinin yanı sıra 600 km daha içten yanmalı motor menzili veriyor. Dolayısıyla toplam menzil 800 km olacak.

AĞIRLIK VE MALİYET AZALACAK, REKABET ARTACAK

İşin önemli tarafı, kullanılacak bataryanın boyutunun benzerlerinin yarısı kadar hacım kaplayacak olması. Böylece ağırlık ve maliyet azalması ile rekabetçiliğin artacağını bekleyebiliriz. Aynı zamanda sıfır emisyon gerektiren şehir merkezlerinde elektrik enerjisi ile sürüş imkanı da olacak.

Tahminim; geri kalan otomotiv devlerinin de Çinli markalarla benzer iş birliği kuracakları yönünde. Aksi takdirde global pazarlarda yeni nesil taşıtlarda rekabetçi olmak giderek daha da zorlaşacak. O nedenle, AB ve ABD yönetiminin Çinlilere blokaj koymaya çalışmak yerine ortak hareket etme yönünde daha sağ duyulu politikalara yönelmeleri gerekiyor. Umarım geç kalmadan sağ duyu hakim olur.

İbrahim Aybar

Vesiile A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

aybar@turcomoney.com