Avrupa Birliği ile müzakere sürecini yürüten Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Turcomoney’e çarpıcı açıklamalar yaptı.
Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri, yarın asırlık bir tarihe dayanıyor. Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun (AET) 1958 yılında kurulmasından kısa bir süre sonra Türkiye, 31 Temmuz 1959’da Topluluğa ortaklık başvurusunda bulundu. Türkiye adına bu başvuruyu, dönemin Başbakanı Adnan Menderes yaptı. başvuru ile Türkiye, Avrupa’ya ilk adımı attı. Bu girişim, 12 Eylül 1963 yılında yapılan Ankara Anlaşması ile çok önemli bir sürece girdi ve ortaklık anlaşmasına dönüştü. 1 Aralık 1964 tarihinde yürürlüğe giren Ankara Anlaşması, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerinin hukuki temelini oluşturuyor. Anlaşma’ya imza atan dönemin Başbakanı İsmet İnönü, Avrupa Birliği’ni, “Beşeriyet tarihi boyunca insan zekâsının vücuda getirdiği en cesur eser” olarak tanımladı. Ankara Anlaşması’nın 28. maddesi ise Türkiye’nin üyeliğini düzenliyor: “Anlaşma’nın işleyişi, Topluluğu kuran Antlaşma’dan doğan yükümlülüklerin tümünün Türkiye’ce üstlenilebileceğini gösterdiğinde, Akit Taraflar, Türkiye’nin Topluluğa katılması olanağını incelerler.” Görüldüğü üzere bu anlaşma temel amaç, “Türkiye-AET ortaklık ilişkisinin nihai hedefi Türkiye’nin Topluluğa tam üyeliğidir.” AET’ye yapılan ilk başvurudan bu yana 57 yıl geçti. Fakat, Türkiye hala Avrupa Birliği üyesi değil. Bir açılan bir kapanan Avrupa Birliği kapısı, geçen yıl patlak veren göçmen krizi ile yeniden aralandı. Görünen o ki, bu sefer kapı sonuna kadar olmasa da iyice açılmış durumda. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Turcomoney’e Türkiye-AB ilişkilerindeki son durumu ve önümüzdeki döneme ilişkin hedefleri açıkladı.
Dosyanın devamı için Turcomoney dergisinin Şubat sayısına bakabilirsiniz…
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.