ABD Başkanı Barack Obama’nın, bütçe açığının azaltılması için harcama kesintileriyle birlikte vergilerdeki açıkları kapayan ve indirimleri sınırlayan yeni bir kazanca ihtiyaç olduğunu söylemesi, ABD ekonomisindeki kötümser havayı bir kez daha ön plana çıkardı. ABD’de Kongre’nin borçlanma tavanı 19 Mayıs tarihine kadar ertelenmişti. Borçlanma tavanının ertelenmesi, ABD Hazine Bakanlığı‘nın 3 aylığına ertelediği borçlanma sınırının 19 Mayıs‘a kadar otomatik olarak artmasını öngörüyor ve ABD’nin yakın vadede temerrüte düşme riskini ortadan kaldırıyordu. Ancak geçtiğimiz hafta Obama, otomatik kesinti tehdidinin şimdiden firma kararlarını etkilemeye başladığını, enerji araştırmaları ve eğitim gibi önemli alanlarda kesilecek harcamaların ABD ekonomisi için bir maliyeti de olacağından, harcama kesintilerini ertelemeyi teklif etti. Başkan Obama ayrıca, çözüm konusunda da önerilerde bulunurken, bu harcama kesintilerinin belirli bir tarihe kadar ertelenmesinin Kongre‘ye kalıcı bir çözüm bulması için zaman tanıyacağını dile getirmişti.
AVRUPA’DA TOPARLANMA NE ZAMAN OLUR?
Euro Bölgesi’nde, İtalya‘daki seçimlerin öncesindeki belirsizlik vardı ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy‘un adının yolsuzluk skandalına karışmış olmasından ötürü Euro, Yen karşısında Haziran‘dan bu yana en büyük düşüşünü gösterdi. Krizin sakinleştiği ve toparlanmanın başladığına yönelik düşüncelerin yaygınlaşmaya başladığı bir anda İspanya Başbakanı Rajoy’a yönelik rüşvet suçlamalarıyla gerilen siyasi ortam, Berlusconi‘nin yükselen popülaritesi ve son olarak da Fransa ile Almanya arasında çatlak veren Euro politikaları havayı değiştirdi. Euro Bölgesinin hastalıklı ülkelerinden biri olan İspanya’nın hedefinin üzerinde borçlanması ve kayıtlı işsiz sayısının 4 milyon 980 bin 778‘e ulaşarak, yeni bir rekor kırması da İspanyanın hâlâ ekonomik anlamda toparlanamadığının sinyalini veriyor.
TüRKİYE’DE ILIMLI EĞİLİM SüRüYOR
Türkiye piyasasına baktığımızda ise Şubattaki tüketici fiyatları Ocak ayında yüzde 1,65 artarak beklenenden yüksek çıkarken, 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,62, üretici fiyatlarında ise yüzde 5,33 düzeyinde gerçekleşti. Diğer yandan, bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi 1 haftada yüzde 0,44 artarak 807 milyar 200 milyon lira olurken; bankaların bireysel kredi kartı alacakları da bir önceki haftaya göre yüzde 0,52 artarak 70 milyar 359 milyon liraya yükseldi. Merkez Bankası, enflasyon değerlendirmesine göre işlenmemiş gıda ve tütün enflasyon artışında 1,48 puan etki yaparken; çekirdek enflasyonda ise ılımlı eğilimin devam ettiğine işaret ediliyor. Küresel piyasalardaki krizin aksine büyümeye devam etmekte olan Türkiye’de, 2012 Kasım ayında Türkiye Konut Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,58, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 11,51 arttı. Diğer yandan, Türkiye‘nin çelik ihracatı bu yılın Ocak ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,53 artışla 1,57 milyon tona yükselirken, değer açısından yüzde 4,91 gerileme gösterdi ve 1 milyar 160 Milyon Dolar’a düştü. Sanayi üretimi ise Aralık ayında yıllık bazda yüzde 3,8 daraldı. Her geçen gün büyümeye devam eden Türkiye’de önümüzdeki günlerde açıklanacak olan Cari Açık ve İşsizlik Oranı verileri yankından takip edilmelidir.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.