*Türk-İş’in araştırmasına göre Aralık ayında 4 kişilik bir aile için ‘açlık sınırı’ 2 bin 162 lira 70 kuruş, ‘yoksulluk sınırı’ ise 7 bin 44 lira 62 kuruş olarak tespit edildi. Türk-İş tarafından aylık olarak hesaplanan 4 kişilik ailenin açlık ve yoksulluk sınırını gösteren 5 yıllık veriler incelendiğinde asgari ücret ile yoksulluk sınırı arasındaki makasın giderek açıldığı görülüyor.
*Artan genç işsizliği ve çalışmayan ebeveynlerin varlığı ile ailenin üretici rolü azalırken tüketici rolünü körükleyen gelişmeler her geçen gün artıyor. Bu mal ve hizmet bolluğu karşısında doğru ve bilinçli tüketim kararları almak ve aile ekonomisini etkin biçimde yönetmek zorunlu hale geliyor.
Her yılın başında gündemimizde önemli yer tutan konulardan birisi de maaş artışlarıdır. Devlet bütçesine bağlı olarak genellikle enflasyonun etrafında şekillenmekle birlikte bu artışlar hane halkının geçimini sağlaması açısından hiçbir zaman yeterli gelmiyor.
Türk-İş’in araştırmasına göre Aralık ayında 4 kişilik bir aile için ‘açlık sınırı’ 2 bin 162 lira 70 kuruş, ‘yoksulluk sınırı’ ise 7 bin 44 lira 62 kuruş olarak tespit edildi. 2018 verilerine göre hane halkı gelirlerinin tüketim harcamalarına göre dağılımına bakacak olursak kira, gıda ve ulaşımın yüzde 60’ın üzerinde pay aldığı görülüyor.
Kaynak: TÜİK
ASGARİ ÜCRET İLE YOKSULLUK SINIRI ARASINDAKİ MAKAS GİDEREK AÇILIYOR
TÜİK verileri üzerinden Türk-İş tarafından aylık olarak hesaplanan 4 kişilik ailenin açlık ve yoksulluk sınırını gösteren 5 yıllık veriler incelendiğinde asgari ücret ile yoksulluk sınırı arasındaki makasın giderek açıldığı görülüyor.
Ekonomide sürdürülebilir istikrar ve büyümenin yakalanabilmesi için yatırım kadar önemli bir konu da aile ekonomisinden geçiyor. Aile sadece üretim ve tüketim için değil tüm sosyal bilimler için genel kabul gören bir başlangıç noktasıdır.
Temel ihtiyaçların karşılanmasında, yaşam standardının yükseltilmesinde, meslekte ilerleme ve istihdam olanaklarının yakalanmasında en güçlü destek ortamı aile içindeki iş birliğidir. Aile içindeki iş birliğinin ekonominin temel alanlarını doğrudan etkileme potansiyeli vardır.
Günümüzün ailesi bilişim teknolojilerindeki gelişim ile bilgi bombardımanı altındadır. Her gün reklamlar aracılığı ile artan ihtiyaçların giderilmesine yönelik yeni pek çok mal ve hizmetlerin varlığından haberdar ediliyor.
Artan genç işsizliği ve çalışmayan ebeveynlerin varlığı ile ailenin üretici rolü azalırken tüketici rolünü körükleyen gelişmeler her geçen gün artıyor. Bu mal ve hizmet bolluğu karşısında doğru ve bilinçli tüketim kararları almak ve aile ekonomisini etkin biçimde yönetmek zorunlu hale geliyor.
PEK ÇOK KARARDA DUYGUSAL VE EKONOMİK FAKTÖRLERİ BİRLİKTE KULLANIYORUZ
Aslında hayatımızı etkileyen pek çok kararda duygusal ve ekonomik faktörleri birlikte kullanıyoruz. Ancak aile ekonomisinde karar verme adımlarına bakmadan önce bizi yönlendiren temel ihtiyaçlara da kısaca bir değinmek gerekiyor.
Literatürde Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi olarak tanımlanan bu piramit bize ihtiyaçlarımızın bir sırası olduğu gösteriyor. Bu ihtiyaçlar sırası ile çözülmedikçe bir sonraki aşamaya geçilemez. İster duygularımızla ister ihtiyaç sıralaması ile hareket edelim verdiğimiz kararların sağlıklı olması ve bizi amacımıza ulaştırması ancak aşağıdaki aşamalardan geçmesi ve olgunlaşması ile mümkün olur:
KARARLARIN SAĞLIKLI OLMASI VE BİZİ AMACIMIZA ULAŞTIRMASI ŞU AŞAMALARDAN GEÇMESİ İLE MÜMKÜN
Pozitif Alanlar Toplamı > Negatif Alanlar Toplamı ise kabul aksi halde reddedilir.
ÖNEMLİ KARARLARIN ÖNCESİNDE KALİTELİ BİLGİ TOPLAMAYA ZAMAN AYIRMALIYIZ
Aile ekonomisindeki kararlar makroekonominin oluşumuna da önemli bir katkı sağlıyor. Bu nedenle 11. kalkınma planı hedeflerine ulaşılabilmesi için hane halkı üzerindeki tüketim yükünün de dikkatle ele alınmasını gerektiriyor.
Doç. Dr. Mehmet Yazıcı
Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi
yazici@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.