ALMANYA BİR FIRSATLAR ÜLKESİ!
DIK Solutions CEO
Selim Kuzu
İŞTE ALMANYA’DA KAçIRILMAYACAK FIRSATLAR
Kurumsal firmaların başka ülkelere yatırım yapmaları için gerekli olan hukuki, bürokratik ve ekonomik şartların ve zeminin sağlamlığı hakkında derin analizler yapan danışmanlık şirketleri, birçok marka için stratejik yol haritaları üretiyor. Almanya ve Türkiye merkezli çalışan DIK Solutions CEO’su Selim Kuzu, Türkiye başta olmak üzere Almanya ve birkaç ülke için danışmanlık hizmetleri sunduklarını belirtiyor. Almanya’da her şeyin ehliyet-usta belgesiyle yapılabildiğine vurgu yapan ve bu anlamda uzmanlık alanlarının; havacılık, deniz altı yapısı ve savunma sanayi sektörlerinde yoğunlaştığını belirten Kuzu; raylı sistemler, gayrimenkul, enerji ve tıbbi malzemelerle ilgili konularda hizmet sağladıklarını söylüyor. 12 uzman 28 analizciyle Berlin ve Münih’te merkezlerinin, Lüksemburg, Londra ve İrlanda’da ise şubelerinin bulunduğunu belirten Kuzu; “kurumsal yatırımcılarımıza ve alt yapı şirketlerine hizmet veriyoruz. İkinci alanımız ise alt yapı danışmanlığı, yani proje geliştirmedir. Bu konuda Türkiye’ye birçok yatırımcı getirdik. Şu anda Antalya’da çevrim santrallerine yatırım yapan müşterilerimiz, Tuzla’da ciddi bir liman yatırımcımız bulunuyor. üçüncü alanımız ise yatırım. Kendimiz proje geliştirip yatırım yapıyoruz. Etrafımızdaki yatırımcılar da (eğer bu sektöre yatırım yapan varsa) bizimle birlikte işe ortak oluyorlar. Türkiye ve Almanya dışında, danışmanlığını yürüttüğümüz firmalardan; Azerbaycan ve Türkmenistan’da yatırımı olan markalar var.”
NELER öNE çIKIYOR?
Almanya’nın, dünyada en iyi fırsatlar sunan ülkelerden biri olduğunu belirten Kuzu; “çünkü hiçbir ülkede bu kadar izinleri olan, bu kadar sertifikasyonu sahip, bu kadar derin alt yapısı olan şirketleri bir arada bulamazsınız. Geçtiğimiz günlerde Almanya’da sahibi 95 yaşına girmiş bir şirket 35 milyon Euro’ya satıldı. Araştırdığınızda; böylesine bir şirketi kurmak için bile 10 yıla ihtiyaç duyacağınızı görürsünüz. Bu kadar zaman kaybetmenin yanında, bir de 50 milyon Euro para harcamanız lazım. Bu parayı harcasanız bile sözkonusu şirketin elindeki sertifikaları elde edemezsiniz. Almanya’da buna benzer bedeli 5 milyon Euro ile 500 milyon Euro arasında değişen pek çok şirket bulunuyor. Dolayısıyla şirket satın alma anlamında da Almanya’da fırsatlar var. Türk şirketlerinin çok azının kalifikasyon, sertifikasyon belgeleri olduğu göz önüne alındığında Almanya önemli bir fırsat olarak öne çıkıyor. Türk şirketlerinin, uluslararası sertifikasyon anlamında da gelişmesi lazım. Aksi halde siz, ürününüzü sadece İstanbul’da satıyorsanız bunun sınırlı bir anlamı olur” görüşünü savunuyor.
OTOYOL VE ALTYAPIDA BüYüK FIRSAT!
Almanya’daki otobanların ve köprülerin yüzde 70’i yeniden onarıma girecek. Ciddi bir alt yapı yatırımı için devlet gerekli hazırlıkları yapıyor. Ufak tefek paralarla bakım onarımlar yapılmayacağından, bu alanda hizmet veren Türk şirketleri için büyük fırsat olabilir. Köprü, otoban, alt yapı alanlarının dışında sanayi sektörüyle ilgili alanlarda satın alma yoluyla Almanya’ya yatırım yapılabilir. Almanya’da yatırım ve satın almada ilk üçte Azerbaycan, çin ve Amerikan şirketleri yer alıyor.