Son dönemlerde dolardaki yükseliş piyasaları endişeye sevk etti. Dolardaki bu yükselişten sonra, altın doların alternatifi olabilir mi sorusu akıllara geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslami finansın 2.1 trilyon dolarlık kaynağını altına dönüştürmeyi önerdi. Peki bu nasıl mümkün olur? Hürriyet Yazarı Uğur Gürses, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinden bir grup İslam ülkesinin ticaretlerini altına endeksi ortak bir para birimiyle yapılmasını anladığını belirterek, “Ancak altına endeksli şekilde yapılırsa dolardan kurtulmuş olmayız. Üstüne bir de doların kendi oynaklığının yanı sıra altının fiziksel arz ve talebine bağlı oynaklığından da etkileniriz” diye konuştu.Gürses, altının Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) kararlarından ayrışmadığını ayrıca dolar güçlendikçe değer kaybettiğine de dikkat çekerek şöyle devam etti: “Şöyle düşünelim, ortak bir altın para olacak ve Türkiye’nin dış ticaret açığı verdiği düşünülürse bu açık altınla ödenecek. Bunun için de altın satın almak zorundayız ve bunun da dolarla satın alacağız. Yani önce dolarla altın alıp sonra altınla ödeme yapıyoruz. Teknik olarak getireceği fayda yok ama politik bir şey. Gelişmiş ülkelerin finansal alandaki etkinliğine karşı politik bir karşı duruş olarak görmek lazım.”
ALTINLA DALGALANIR
Destek Menkul Araştırma Müdürü Murat Tufan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uluslararası döviz baskısından kurtulabilmek için para birimin farklı bir ürüne endekslenebileceğini ifade ettiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “Bu ürünün ise altın olabileceğine dikkat çeken Erdoğan, para birimini altın fiyatlarına endeksleyerek piyasalarda yaşanan dalgalanmanın azalabileceğini ifade ediyor. Teknik olarak parayı altın veya başka bir ürüne endekslemek mümkün olabilmektedir. Ancak, bu sefer para birimi endekslenen üründe yaşanan oynaklığa göre şekillenecektir. Böyle bir uygulama yapılabilse de teknik olarak alt yapısının dikkatli hazırlanması önemli olabilecektir.”
İZOLE OLABİLİR
KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarında belirttiği altın standardının, dünya iktisat tarihi açısından yeni bir şey olmadığını belirterek şöyle devam etti: “Altın standardı global aktörlere kabul ettirilemez, uygulanması halinde de uygulayan ülkeler global finansal sistemden izole olurlar. Bugün sabit kur rejimi uygulayan ülkelerin sıkıntılarına benzer durumlar ortaya çıkar. Her zaman bir enflasyondan korunma aracı olarak kullanılan altına olan talep dizginlenemez boyutlara ulaşabilir ve standardın korunamaması fonksiyonelliği engelleyebilir.”
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.