Son Haberler

Altın, küllerinden yeniden doğar mı?

Ticaret savaşları, emtia piyasalarını nasıl etkileyecek?  Emtia piyasalarına yatırım yapmak cazip mi? Tasarruf sahipleri, emtia piyasalarında hangi yatırım aracını kıskaç altına almalı?

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Umut Tuncer, emtia piyasalarındaki son gelişmeleri, Turcomoney için analiz etti…

Uzun yılların ardından altın, tekrar gözde yatırım aracı haline geldi. Peki altının yükselişi devam eder mi? Bu soruların cevabı, ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı “ticaret savaşları”nın seyrine VE ABD’nin İran’a karşı bir müdahalede bulunup bulunmayacağına bağlı…

Altın, gümüş, petrol… Emtia piyasalarının en önemli, en değerli malları…  Uzun yıllar beklentilerin altında performans gösteren altın, son zamanlarda yükselişi ile yatırımcıların dikkatini çekiyor… Petrol, uzun yıllardan sonra tekrar  yükselişe geçti… Peki altından sonra akla ilk gelen gümüş fiyatları nasıl bir seyir izliyor?

İşte emtia piyasalarındaki son gelişmeler…

                                             ALTIN, KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞACAK MI?

Bu yılın zirve noktası olarak kaydettiğimiz 1366 dolar seviyesine ulaşması sonrasında başlattığı negatif fiyatlama davranışını 1307 / 1308 bölgesi altına sarkıtması sonrasında hızlandıran Ons Altın,  2015 Aralık tarihinden beri pozitif görünümü destekleyen trendin güncel alt noktası 1238 seviyesine ulaştı. Hatta kısa vadeli negatif fiyatlama davranışını kritik 1238 seviyesi altına sarkıtarak orta – uzun dönemli trend görünümü sona mı eriyor sorusunu sorduğumuz bir dönemde Altın’ın performansı yakinen takip edilmelidir.

Ons Altın fiyatına yönelik orta – uzun dönemli yükseliş trendi tamam mı devam mı sorusunun cevabı için 1238 dolar seviyesine göre gerçekleşecek haftalık – aylık kapanış önemli. Pozitif trend görünümünün devam etmesi durumunda 1278 ve 1308, trendin sona ermesi durumunda ise negatif fiyatlama davranışının 1178 ve 1142 seviyelerine ulaşması / yaklaşması beklenebilir.

                       “GRAM ALTIN”DA GERİ ÇEKİLMELER, NE ANLAMA GELİYOR?

USDTRY kurunun tarihi zirve olan 4,9761 seviyesinden uzaklaşması ve negatif fiyatlama davranışında kısmen etkili olması ve bu süreçte Ons Altın fiyatının da negatif görünümde aktif bir rol alması, Gram Altın’ın tarihi zirve 204,90 seviyesinden uzaklaşmasına imkan tanıdı. Ancak bu geri çekilmeye rağmen orta – uzun dönemli olarak pariteye ilişkin pozitif trend görünümü etkisini sürdürmekle birlikte kısa vadeli olası geri çekilmelerin trend fırsatı olduğunu söyleyebiliriz.

30 ve 40 haftalık üssel hareketli ortalamalar orta – uzun dönemli Gram Altın için pozitif görünümü desteklemekle birlikte ilgili ortalamalar 172 – 176 Lira bölgesinden geçiyor. Gram Altın, 172 – 176 bölgesi üzerinde kalmayı sürdürürse tarihi zirve 204,90 Liraya tekrar yaklaşmak / ulaşmak isteyebilir. Bu süreçte 172 – 176 bölgesine doğru kısa vadeli tepkiler gündemde yer alabilir mi sorusunun cevabında da ara destek noktası olarak izah ettiğimiz 183 ve 196 seviyeleri yakinen takip edilmelidir.

                                 GÜMÜŞ, KISA VADELİ NEGATİF GÖRÜNÜMÜNE DECAM EDEBİLİR Mİ?

Kıymetli maden dediğimiz zaman altından sonra aklımıza ilk gelen varlık olarak kaydedilen gümüş, 2003 Nisan tarihinden beri 377 aylık üssel hareketli ortalama üzerinde pozitif trend görünümüne devam ediyod. 14,05 seviyesinden geçen bu ortalama, Gümüş’ün orta – uzun dönemli yukarı yönlü çıkışına devam edebilmesi adına önemli olsa da kısa vadeli olarak 15,55 seviyesine göre gerçekleştireceği performans, 14,05 seviyesine doğru tepkiler gündemde yer alır mı sorusunun cevabı adına önemlidir. 15,55 üzerindeki fiyatlama davranışının devam etmesi durumunda 50 aylık üssel hareketli ortalamayı temsil eden 17,65 seviyesine doğru çıkışlar şaşırtıcı olmamalıdır.

                                   PETROL, ABD’Yİ KÜRESEL PİYASALARA ZİNCİRLİYOR

ABD 2007 – 2008 krizi ardından özellikle kendi iç dinamiklerine bağlı toparlanmasıyla küresel piyasaları canlandıran lokomotiflerden biri oldu. Bu durumun ardından Donald Trump’ın ABD Başkanı olması, ülkenin daha izole, kendine yetecek karakterine önem kazandırdı. Fakat ABD’nin petrol üretim rakamları ve buna karşın dünyanın öbür ucunda petrol piyasasını dengeye ulaştırmak için alınan tedbirler, ABD’nin istediği izolasyonu sağlayamamasına yol açıyor.

ABD’nin petrol ithalatı 13 yıl öncesinde günlük 13 milyon varile ulaşırken, bu rakam son dönemde 2 milyon varilden fazla geriledi. Fakat ülke, enerji konusunda dışa bağımlılığını ne kadar azaltırsa azaltsın, hala tamamı ile küresel piyasalara bağlı konumda. Bunun en büyük nedenlerinden biri, artan petrol ürünleri ticaret hacmi. Haziran ayında petrol ürünleri ticaret hacmi günlük 10,8 milyon varil ile 2005’ten bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Bu aynı zamanda, ihracat yasağının kalkmasının da etkisini gösteriyor. İşin ABD için negatif kısmı ise, ABD kaya petrolünün rafine ihtiyacının hala yeterli kapasitede olmaması ve bu petrolün gittikçe artan oranlarda Çin tarafından alınması. Dolayısıyla “ticaret savaşları” yumuşak olarak tabir edilebilecek karşılıklı kararlar çerçevesinden çıktığı takdirde Çin’den bu alanda gelebilecek bir karar, yüksek miktardaki ABD üretiminin bir anda bol arz tehlikesiyle baş başa kalmasına neden olabilir.

                                          TİCARET SAVAŞLARI, GERİLİMİ TIRMANDIRIYOR

Trump yönetimiyle birlikte ABD – Çin arasında ticaret konusunda yaşanan gerilim, kademeli şekilde artıyor. Fakat ABD’nin petrol konusunda Çin talebine ihtiyacı da, her iki tarafın tüm silahlarını kullanmasına şu ana kadar engel olan unsurlar arasında. Farklı alanlarda alınan vergi kararlarına karşın Çin’in gittikçe artan petrol talebi iplerin tamamen koparılmasına engel olan faktörlerden biri. Fakat son dönemde Çin’de büyümeye yönelik beklentilerde zayıflama da petrolde baskı oluşturuyor.

                                                      TRUMP-İRAN-RUSYA ÜÇGENİ

OPEC ve OPEC dışındaki önemli bazı üreticilerin başlattığı üretim kotası anlaşması, küresel petrol stoklarının 5 yıllık ortalamaya yaklaştırılmasını amaçlarken, anlaşmanın başlangıcından bu yana çabanın başarılı olduğu görülmüştü. Petrol fiyatları da gerek anlaşmanın başarısı, gerekse Libya, Venezuela gibi sorunlu ülkelerdeki üretim açığından faydalanmıştı.  Ancak son dönemde Trump’ın İran ve Rusya konusundaki tavrı tekrar görünümü bulandırdı. Trump’ın bu kez Batı desteği almamasına karşın İran’a uyguladığı yaptırım kararı ardından OPEC ve Rusya’ya petrol üretimini artırarak İran açığını kapamaları ve pazarını sınırlandırmaları konusunda baskı yaptığını izledik. Bunda diğer bir faktör ise, ABD’de yükselen petrol fiyatları nedeniyle artan benzin fiyatının kamuoyu tarafında oluşturduğu baskıydı.

                                PETROL PİYASASINDA BUNDAN SONRA NEB OLACAK?

Son dönemde küresel piyasalarda arz- talep dengesinden çok siyasi faktörlerin ön plana çıkması petrol fiyatlarında tahminleri zorlaştırıyor. Özellikle bahsettiğimiz ve ortak paydasını Trump yönetiminin oluşturduğu başlıklara ilişkin belirsizliğin azalması, 60 – 80 Dolar bandında denge bulmaya çalışan petrol fiyatları için büyük önem teşkil ediyor ve bu bant dışında gerçekleşebilecek kalıcılı seyir, yön arayışı için teknik dayanak haline gelebilir.

* YASAL UYARI

Bu doküman yalnızca bilgi amaçlı olarak sunulmaktadır, belirli bir kullanıcının yatırım amaçlarıyla ilgili değildir. Burada yer alan bilgilerin doğru ve/veya tatmin edici olduğu teyit veya garanti edilmez ve yalnızca yol gösterici olarak kabul edilmelidir. Tüm yorum ifadeleri bildirimde bulunulmaksızın değiştirilmeye tabidir. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek zararlardan GCM Menkul Kıymetler A.Ş. sorumlu değildir.

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası