Son Haberler

Ar-Ge demek, patent demek

Geleceğe damgasını vurmak isteyen ülkeler ve şirketler buluş ve yenilik üretebilmek için Ar-Ge’ye ciddi kaynaklar ayırıyor. öyleyse, “Dünya aya giderken, biz yaya kalmamalı, Ar-Ge çalışmalarına gereken önemi vermeliyiz.”

İnsanlığı daha ileri götüren buluşların ve yeniliklerin temelinde “farklı düşünme” veya “farklı olma” anlayışı vardır. Doğal olarak, farklı olmak da ancak altyapısı güçlü çalışmalarla ve deneyimlerle mümkündür.

Rehavetin, ataletin ve gecikmenin çözüm olamadığı bu rekabet ortamında, şirketlerin araştırma ve geliştirme çalışmaları için bütçelerinden ayırdıkları kaynak, onların vizyonlarının göstergesi oluyor. Vizyonları diyorum zira Ar-Ge çalışmaları gelecekte şirketlerin varabileceği noktaları veya o noktaya varma süresini belirliyor.

Bugün Ar-Ge çalışmalarına ayrılan bütçeler ortada. Yani, geleceğe damgasını vurmak isteyen ülkeler ve şirketler buluş ve yenilik üretebilmek için çok ciddi kaynaklarını Ar-Ge’ye ayırmaktadırlar. öyleyse, “Dünya aya giderken, biz yaya kalmamalıyız.” Biz de ülke olarak Ar-Ge çalışmalarına gereken önemi vermek zorundayız.

Uluslararası üretim ve ticaret yarışının odağını Ar-Ge çalışmalarının oluşturduğu aşikardır. Ar-Ge’ye en fazla pay ayıran ülkeler ve şirketler inovatif çalışmalarıyla ön plana çıkıyor. Ar-Ge’ye en çok bütçeyi ayıran ülkelerin ekonomik kazanımları da paralel doğrultuda artıyor. Bu sıralamada çin, ABD, Japonya, Hindistan gibi ülkeler Ar-Ge yatırımlarının karşılığını en verimli şekilde alarak ekonomileriyle Dünya’ya yön veriyor.

ülkemizin bu sıralamada maalesef çok gerilerde olması ise oldukça üzücüdür. Genç ve dinamik nüfusa sahip olan ülkemizin de bir an önce dünya sıralamasında söz sahibi olması gerekiyor. Bunun için öncelikle inovasyon ve Ar-Ge’ye değer vermemiz lazım.
Eğer Ar-Ge için fon oluşturamazsak sanayimizin teknolojik bakımdan gelişmesi ciddi yara alacak. Bu konudaki olumsuz tablo sadece bugünkü uygulamalardan değil, geçmişteki hatalı kararlardan ve ertelemelerden kaynaklanıyor. Bu kötü durumdan kurtulmanın çaresi Ar-Ge’ye ayrılacak payı artırmaktan geçiyor.

Dünya’da Ar-Ge demek patent demektir. Şöyle ki General Electric, uçak motorundan, ev aletlerine ve tıbbi malzemeye kadar tüm ürünlerinin Ar-Ge çalışmaları için Hindistan’da 2 bin 400 kişilik bir kadrosuyla deyim yerindeyse devasa bir Ar-Ge merkezini faaliyete geçirdi. Toyota, Pfizer, Novartis ve Siemens gibi dünya devlerinin milyarlarca dolar bütçe ile sıralamaya girdiği Ar-Ge faaliyetleri sonucu yıllık 2 bin ile 3 bin adetlik patent müracaatları ile rekabet avantajını koruma yarışı içerisinde oldukları görülüyor.

Dolayısıyla biz de kesinlikle bu yolda ilerleyerek Ar-Ge çalışmalarına süreklilik arz edecek şekilde ısrarla devam etmek zorundayız. Kalkınmanın temelini oluşturan Ar-Ge yarışından kopmamak için mutlaka yapacaklarımızı planlayarak ve de buna bütçe ayırarak çalışmak gerektiğini unutmamalıyız.
Güzel günler dileklerimle…

Kemal Yamankaradeniz

Destek Patent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

yamankaradeniz@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası