Türkiye’yi sağlık turizminde başarıya taşıyacak adımları önceki yazılarımızda ele almıştık. Bu kez sözkonusu başarılı stratejileri hayata geçiren Güney Kore’nin, sağlık turizminde elde ettiği sonuçları paylaşacağız. Asya bölgesinde Tayland, Hindistan, Singapur, Malezya, Tayvan ve Güney Kore sağlık turizmi yolunda büyük bir rekabet içerisinde projeler üretiyorlar.
Güney Kore’de 28-30 Mayıs tarihlerinde düzenlenen, ‘‘Medical Korea 2014‘‘ Kongresi’nde; İngiltere, Amerika, Japonya ve Güney Kore sağlık otoriteleri biraraya geldi. Kongrede, dünyanın çeşitli ülkelerinde ortaya çıkan başarı hikayeleri de masaya yatırıldı. Farklı ülkelerden, değişik deneyimleri dinlemek herkes için oldukça etkileyiciydi. Kongrede konuşmacılardan biriydim. Medikal turizminde sayısal ve uluslararası bilinirlikle başarıyı yakalamış Türkiye markası olan Dünyagöz Grubu’nun başarı hikayesine de yer verdiğim konuşmamda ayrıca ülkemizin sağlık turizmindeki hedeflerine ulaşabilmesi için gerekli stratejileri anlattım. Altını çizdiğim konuların; ülkelerini temsil eden sağlık bakanlığı yöneticileri ve sektör temsilcileri tarafından ilgiyle izlenmesi memnuniyet vericiydi. Konuşmamdaki başlıklar arasında; Türkiye’nin döviz kazandırıcı hizmetler yasası öne çıktı. çünkü bu yasa, her ülkeye örnek teşkil edecek nitelikte bir çalışma. Ayrıca Dünyagöz Grubu’nun, uluslararası pazarda imza attığı başarı hikayesi de beğenildi. Asya bölgesinde, Türkiye’nin başarı hikayelerinin konuşulması elbette bizler için gurur vericiydi. Güney Kore Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği Kongrede; özetle dünyanın farklı ülkelerindeki deneyimler paylaşıldı. Devlet ve özel sektöre bağlı kurum ve kuruluşların başarı hikayeleri gündeme taşındı. Konuya hakim üst düzey konuşmacılarla çoğunluğu Asya kıtasından katılan sağlık turizm uzmanlarından oluşan üst düzey katılımcılar eşliğinde başarılı bir kongre oldu. Organizasyonda tüm detayların düşünülmesi, kongreyi kusursuz kıldı.
GüNEY KORE 300 BİN HASTA BEKLİYOR
Güney Kore, 2015 yılında 300.000 yabancı hastayı tedavi etmeyi hedefliyor. Bunun için her detayı düşünüp, takdire şayan projeleri hayata geçiriyor. Sağlık yatırımlarından başlayan çalışmalar, Bakanlıkların sağlık turizm stratejilerinde ortaya koyduğu planlı ve organize çalışmalar Güney Kore’nin, bölgede öne çıkmasının en büyük sebebi. Seul Havaalanı’na inip, pasaport kontrolüne girdiğinizde henüz ilkadımda, sağlık turizminin bu bölgede ne kadar ciddi şekilde ele alındığını fark ediyorsunuz. Pasaport kontrolünün bir bölümünde, ‘Sağlık Turisti Pasaport Kontrolü’ yazıyor. Ne Güney Kore, ne de diğer ülke vatandaşı değil! Sadece sağlık tedavisi için ülkeye gelenlere özel hizmet alanları oluşturulmuş bu havaalanında. Daha ülkeye girerken öne çıkarılan bu farklı imaj, ülkeye gelen herkes için güven hissi uyandırıyor.İnsanlar, sonraki seyahatlerinde sağlık ihtiyacı için bu ülkeye geldiğinde, özel bir hizmet alacağını, ülkenin özellikle sağlık tedavisi için tercih edilebileceğini öğrenmiş oluyor.
KüçüK ADIMLA BüYüK İMAJ
ülkeye girişte yaratılan bu imaj bir zincir şeklinde devam ediyor. Güney Kore’deki hastaneleri gezdiğimizde üst düzey teknoloji, kaliteli alt yapı, misafir odaklı hizmet anlayışı hemen dikkat çekiyor. Böylece Güney Kore bölgenin sağlık üssü olma konusunda emin adımlarla ilerliyor. Güney Kore’ye çoğunlukla çin, Japonya ve Rusya’dan hastalar tedavi olmak için geliyorlar. Koreliler, diğer bölgelerde kurmuş oldukları pazarlama stratejisini şimdi Ortadoğu için kurguluyor ve çalışmalar yapıyor. Bir yandan başarılarını düzenlediği uluslararası kongre ile tüm dünya kamuoyu ile paylaşırken, bir yandan da dünyadaki farklı örnekleri takip eden Güney Kore, diğer yandan araştırıp, öğrenmeye devam ediyor. Bu ülkeye ilişkin başarılı performansı paylaşırken, Türkiye’nin de bu anlamda stratejik bir plan dahilinde harekete geçmesi gerektiğinin altını tekrar çizmek gerekiyor. Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere bu noktada “ortak akılla” hazırlanmış ciddi bir yol haritasına ihtiyaç var. Bu haritaya göre; birinci adımda hedef bölgeler belirlenmeli, ikinci adımda bölgelere göre kısa ve uzun vadeli strateji planları hazırlanmalı ve gerekli olan kamu-özel sektör yatırımları yapılmalı.
Türkiye, bölgede sağlık turizminin yıldızı olmayı hedeflemeli. Bunun için gerekli olan adımları yazılarımızda daha detaylı paylaşmak üzere sağlıcakla ve mutlulukla kalın.
Selin‘den…
Selin S. Yıldırım
Medikal Turizm Derneği USA
Avrupa Başkanı
yildirim@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.