AB Komisyonu “Yeni milli gelir hesaplaması, sonbaharda tahmin edilenden daha güçlü bir kayba işaret etti” ifadesine yer verdi.
Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin bu yıl için büyüme beklentisi yüzde 3,0’ten yüzde 2,8’e, gelecek yıl için yüzde 3,3’ten yüzde 3,2’ye indirdi. AB Komisyonu bugün yayınladığı “Kış 2017 Ekonomik Tahminler” raporunda, “Yeni milli gelir hesaplaması sadece daha büyük ancak daha kırılgan ekonomiye işaret etmedi, aynı zamanda büyüme ivmesinde sonbaharda tahmin edilenden daha güçlü bir kayba işaret etti. Kamu sektörü tüketimi, 3. çeyrekte GSYH büyümesine katkı veren tek harcama kategorisi oldu” ifadelerine yer verdi. Gelişmekte olan ekonomilerdeki cari durumun yatırımlar üzerinde baskı yarattığını, Türkiye’nin güvenlik konuları, siyaset ve politika belirsizlikleri, düşük tasarruf oranının da yatırımlar üzerinde baskı yaratan faktörler olduğunu vurgulayan AB Komisyonu, “Bunun sonucu olarak, brüt sabit sermaye oluşumun 2017’de GSYH büyümesinin önünde en büyük yavaşlatıcı olacak” değerlendirmesini yaptı. Referandum sonrasında siyasi ve politik belirsizliğin azalacağını öngörün AB Komisyonu, yılın ikinci yarısında özel sektör iç talebinin ılımlı bir hızla büyümeye döneceğini, özel sektör tüketiminin ücret gelirlerinde artış tarafından destekleneceğini de tahmin etti.
Enflasyon beklentisi yüzde 8
Komisyon’un ‘Kış Dönemi Ekonomik Görünüm’ raporuna göre, bu yıl için tüketici fiyat beklentisi yüzde 8, gelecek yıl için yüzde 7,6 olarak kaldı. Raporda işsizlik oranı beklentisi bu yıl için yüzde 11,2, gelecek yıl için yüzde 11,5 olarak sabit tutuldu.
Cari denge beklentisi
Avrupa Komisyonu, cari denge/GSYH’nin bu yıl yüzde -4,3, gelecek yıl yüzde -4,9 olacağını tahmin etti. Bir önceki tahmin bu yıl için yüzde -5,4, gelecek yıl için yüzde -4,9 seviyesindeydi.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.