Türkiye, 2000’li yılların başından itibaren yürütülen çalışmalar sonucunda ihracat hamlesi gerçekleştirerek müthiş bir başarı hikayesi yazdı.
Nitekim 2000 yılında 27.3 milyar dolar olan İhracat, 2003 yılında 47.3
milyar dolara yükseldi. Bu, Türkiye için ciddi bir sıçrama anlamına geliyordu. İkinci hamle, 2007 yılında
gerçekleşti. Türkiye’nin ihracatı ilk defa 100 milyar dolar sınırını geçerek 107.3 milyar dolara ulaştı.
Türkiye, ihracattaki bu hamlelerini sonraki yıllarda da küresel krize, bölgesel savaşlara rağmen devam
ettirdi. Nitekim 2012 yılında Türkiye’nin ihracatı, 152,5 milyar dolara çıktı. Ancak daha sonraki yıllarda
Türkiy’nin ihracatı, Avrupa Birliği ülkelerinin içine girdiği kriz, Suriye ve Irak’ta patlak veren savaş ve küresel ekonomideki daralmanın da etkisiyle deyim yerinde ise “ yerinde sayıyor”… İşte Hükümet, bu tıkanmayı aşmak, yeni bir hamle gerçekleştirmek için start verdi. Türkiye’deki tüm ihracatçıları bir çatı altında toplayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), yeni bir atağa geçerek Türkiye’nin küresel pazarlardaki payını artırmak için bir dizi projeyi hayata geçirmeye çalışıyor. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, kısa bir süre önce Turkey Discover te Potential adıyla başlatılan çalışmaların, yeni bir dönemin başlangıcı olduğuna dikkat çekiyor. İşte TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’ye sorularımız, işte yanıtlar…
Sayın Büyükekşi, Türkiye, 2015 yılını seçimler, giderek artan terör olayları, Ortadoğu’da kızışan iç savaş nedeniyle hız kazanan göç dalgasının yarattığı sorunlar ve son olarak Rus uçağının düşürülmesiyle bozulan Türk-Rus ilişkileri ile zorlu bir yılı geride bıraktı. İhracat cephesinin önemli kurumu Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin kaptanı olarak Türkiye’nin 2015 yılındaki dış ticaret performansını, ihracatithalat tablosunu değerlendirir misiniz?
Dosyanın devamı için Turcomoney dergisinin Şubat sayısına bakabilirsiniz…
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.