Merhabalar,
Geçtiğimiz Şubat başından bu yana otomotiv pazarlarındaki satış rakamlarını değerlendiren bir yazı yazmamıştım. Bu yazımda Avrupa pazarı ve ülkemiz için kısa bir değerlendirme yapacağım.
Yazımın başlığından da göreceğiniz gibi, ACEA (Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği) tarafından verilen bu yılın Mart ayı rakamları, geçen yılın aynı ayına göre Avrupa Birliği’ne ait pazarın %5,2 oranında daraldığını ortaya koydu. Tüketici talebinin azalması, Kasım 2022 den bu yana ilk kez bu pazarın küçülmeye başladığını gösteriyor. ACEA, Mart sonundaki Easter tatilinin düşüşte etkili olduğunu yorumlasa da analistler tüketici kredilerindeki yüksek faizin bu yıl pazarı küçültmesini bekliyorlar. Avrupa’nın büyük otomotiv markalarına bakıldığında bu daralma eğilimini görmek mümkün. Örneğin Alman Volkswagen markasının satışları Mart ayında geçen yılın aynı ayına oranla %9 azaldı. Aynı şekilde Stellantis satışlarında %13, Renault‘ta %2,1 düşüş görüyoruz. Keza üst segment markaları olan Mercedes Benz grubunda %1,7 ve BMW grubunda %6,7 oranında satışların azaldığını görüyoruz. Kısaca, Avrupa’nın büyük pazarlarını teşkil eden ülkelerin hepsinde durum böyle. ACEA’ya göre bu ülkelerin önünde %6,2 daralmayla Almanya yer alıyor.
Bataryadan elektrikli BEV türü taşıtların satışları da aynı global eğilim içinde %11 oranında daha fazla azalmış durumda. Bu da BEV türü taşıtların Avrupa Birliği ülkelerinde toplam pazar payını %13 e çekmiş oluyor. Geçen yılın Mart ayında bu pay %14 olarak verilmişti.
Buna mukabil, Avrupa Birliği ülkelerinde hibrit motorlu taşıt satışları Mart ayında %12,6 artışla dikkat çekti. Bu artışta özellikle Fransa ve İtalya’daki satışlar etkili olmuş durumda.
Avrupa pazarı böyleyken ülkemizde ilk üç aylık sonuçlar binek otomobil ve hafif ticari taşıt pazarının geçen yıla oranla %25,2 artış sağladığını gösteriyor. ODMD rakamları, ülkemizde de Mart ayında satışların göreceli olarak zayıfladığını, aylık bazda artışın %5,9 a gerilediğini, hatta hafif ticari taşıt satışlarında %7,9 luk düşüş yaşandığını ortaya koyuyor. Beklenti; içinde bulunduğumuz Nisan ayından itibaren ülkemizde de otomotiv satışlarının gerileme dönemine gireceği yönünde…
Pandemi sonrası yaşanan ve jeopolitik gelişmelerle beslenen enflasyonist ortamı hemen tüm ülkelerin Merkez bankaları faizleri artırarak önlemeye çalıştılar. Dirençli ekonomiler sıkı para politikalarıyla karşı karşıya kaldı. Üstelik global tedarik sistemi de normale girdi ve pandemi sonrası oluşan şiddetli talep, arz artışıyla dengeleniyor. Biz de geç kalmanın bedeli olan yüksek enflasyona karşı bir yıldır faizleri hızla yükselterek daha sert müdahale içindeyiz. Doğal olarak oldukça artan fiyatlar ve hızla yükselen kredi maliyeti alım gücünü olumsuz etkiliyor. O nedenle bu yıl beklediğimiz pazar daralmasını artık yaşamaya hazır olalım. Çıkış yolu her zaman söylendiği gibi istikrarlı ve öngörülebilir ekonomi politikalarının sürdürülmesi sayesinde piyasalara güvenin artmasıyla bulunacaktır.
İbrahim Aybar
Vesiile A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
aybar@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.