Son Haberler

AYTAÇ KNOWHOW İLE DÜNYAYA AÇILIYOR

Girişimci yönüyle bilinen Dursun Uyar’ın öncülüğünde bir grup genç tarafından Yozgat’ta temeli atılan Yimpaş, gıda kooperatifi olarak kuruldu. Halktan büyük ilgi gören bu oluşum, 1982 yılında şirkete dönüştürüldü. 1990’lı yıllar ise Yimpaş’ın atılım yılları oldu. Grubun en büyük hamlesi ise 1996 yılında çankırı’nın çerkeş ilçesinde faaliyet gösteren Aytaç Et Tesisleri’ni satın almasıydı.

Dünya çapında sayılı tesisler arasında yeralan Aytaç, kırmızı etin yanısıra zamanla ürün gamını genişletti, su, meyve suyu, süt ve süt ürünleri, bisküvi, sıvı yağ ve son olarak beyaz et üretimi ile bir dev haline geldi. Gerek üretim kapasitesi, gerekse kullandığı teknoloji ile alanında dünyanın sayılı tesislerinden biri olan Aytaç Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar, Turcomoney’e çok çarpıcı açıklamalar yaptı.

İşte sorular, işte Dursun Uyar’ın yanıtları…

Kamuoyu, tüketiciler, son zamanlarda Aytaç ismini, markasını daha çok sık duymaya başladı. Neler oluyor? Aytaç, nereye koşuyor?
Aytaç, et entegre tesisi olarak dünyanın en büyük fabrikalarından biri. Biz 1996 yılında satın aldığımızda Aytaç, sadece kırmızı et üretiyordu. Aytaç bugün gıda sektöründe birçok ürünle faaliyet gösteriyor ve ürettiği ürün çeşitleriyle aytaç bugün tam bir gıda markası haline geldi. çankırı çerkeş’te kırmızı etin yanı sıra beyaz et üretiliyor. Peynir ve süt ürünleri fabrikası var. , Adapazarı Hendek’te su ve meyve suyu fabrikası var, Türkiye’nin 9 ayrı yerinde 9 fabrikada Aytaç Su üretiliyor. Kayseri’de bisküvi, çikolata fabrikası var. Yozgat’ta sıvıyağ fabrikası var. Şu anda 10’a yakın Aytaç şirketi var. Bu fabrikalarda üretilen ürün çeşitleri her geçen gün artıyor. Aytaç ürün çeşitleri ve kalitesiyle tüketiciler tarafından aranan ve tercih edilen gıda markası oldu.

aytac_knowhow_ile_dunyaya_aciliyor_2.jpgAytaç, sadece Türkiye’de değil Avrupa’da Belçika’da da üretim yapıyor. Neden bir Avrupa ülkesinde yatırım yapma ihtiyacı duydunuz?
Evet, Belçika’da Aytaç’ın çok büyük bir fabrikası var. Avrupa’da Aytaç tesislerini kurmamızın birçok sebebi var. Birincisi bir Avrupa ülkesinden dünyaya ihracat yapmak daha kolay ve ciddi maliyet avantajı var. Maalesef Türkiye’deki canlı hayvan maliyetlerinden dolayı uluslararası piyasada rekabet etmekte zorlanıyoruz. İkinci ve çok önemli bir konu, Avrupa ülkelerindeki milyonlarca Müslüman’ın helal et ihtiyacı duymaları. Avrupa Birliği ülkelerine et ve et ürünleri ihracatı yapmak mevcut AB yasaları çerçevesince mümkün değil.

Bu yüzden Belçika’da et ve et ürünleri fabrikası kurduk. Bu fabrikada helal et kesimi yapıyoruz ve bütün Avrupa’ya dağıtıyoruz. Ayrıca bu fabrikamızı bir ihracat üssü olarak görüyoruz ve buradan Avrupa haricindeki ülkelere de ihracat yapıyoruz. Türkiye’de mevzuat ve ilgili bakanlık izin verdiği sürece Belçika’dan Türkiye’ye de karkas et ve canlı hayvan getiriyoruz.

Belçika’daki et tesislerinden bahsettiniz. Et kaynağını nereden temin ediyorsunuz?
Avrupa Birliği ülkeleri haricinde başka bir ülkeden hayvan almamız mevcut AB yaslarına göre mümkün değil. Kıta Avrupa’sı ülkelerinde ve İngiltere’de hayvancılık oldukça gelişmiş durumda. Ayrıca canlı hayvan kilogram maliyetleri Türkiye’nin neredeyse ¼ oranında. Tesislerimizde kestiğimiz ve üretimde kullandığımız büyükbaş hayvanları başta Belçika, Almanya, Fransa ve Hollanda olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinden temin ediyoruz. Küçükbaş hayvanları ise İngiltere’den temin ediyoruz.

Belçika haricinde yurtdışında yatırım yapmayı düşünüyor musunuz?
Siyasi bakımdan değil ama ekonomik olarak tüm dünyada sınırlar kalkmıştır ve dünya global köy haline gelmiştir. Dün üçüncü dünya ülkesi olarak görülen ülkeler veya coğrafyalar bugün ekonomik bakımdan ve tüketim açısından önemli pazarlar haline gelmiştir. Bu nedenle özellikle Ortadoğu, Körfez ülkeleri, Kuzey Afrika, Arap yarımadası ve ayrıca Türk cumhuriyetleri çok stratejik konum ve pazarlar haline gelmiştir. Ayrıca bu bölge ülkeleri ile bizim tarihi bağlarımız, duygusal ve dini bağlarımız var.

Aytaç olarak bu bölgeleri önemsiyoruz. Bu yüzden Aytaç ürünlerinin dağıtımı için bu bölgelerde distribütör altyapısını oluşturduk. Bu bölgelerde ciddi potansiyel olması nedeniyle bu bölgelere yatırım yapmayı planlıyoruz. Ayrıca başta Arabistan , Sudan, Mısır, Türkmenistan ve Kırgızistan gibi ülkelerin yatırımcılarından, Aytaç’tan Know How desteği almak için joint Ventura talepleri geliyor . Amacımız Türkiye ve Belçika’nın yanısıra Ortadoğu ve Türi cumhuriyetlerinde de üretim merkezleri oluşturarak tüm dünyaya aytaç ürünlerini satış ve dağıtımını yapmak.

AYTAç GLOBAL BİR ŞİRKET

Yani Aytaç, global bir şirket oluyor…
Aytaç, şu anda zaten bir dünya markası. Ama biz Aytaç markasını daha ileriye, daha geniş bir alana yaymayı hedefliyoruz.

AYTAç, HELAL GIDA SERTİFİKASINI ALAN İLK FİRMA

Biraz önce Avrupa’da ve dünyadaki helal et ihtiyacından sözettiniz. Geçen ay CNR’da MüSİAD’ın fuarı vardı. Aytaç olarak siz de katıldınız. Dünyanın dört bir tarafından binlerce firma katıldı. Neler oldu, fuar nasıl geçti sizin için?
Dünyada ve Türkiye’de İslami ürünler ve helal gıda artan bir trend de yükseliyor. Türkiye’de bu belgeyi ilk alanlardan biri biziz. TSE’den ise ilk defa helal sertifikasını Aytaç aldı. Bu olması gerekendir. Birçok firmada bu sertifikayı alarak bütün dünyaya açılıyor. Biz bu tip fuarları uluslararası pazarlara açılan kapılar olarak görüyoruz. Bu fuarlar sayesinde birçok ülkede müşteriler edindik. MüSİAD tüm İslam ülkelerini bir araya toplayan güzel bir organizasyon yaptı.

Son birkaç yıldır Türkiye birçok İslam ülkesine göre hem yönetim biçimi hem büyüklük hem Avrupa’yı tanıyan bir ülke olarak lider konumunda. Biz de zaten Aytaç olarak da Yimpaş olarak da birkaç yıldır Ortadoğu’da, Afrika’da, Türk cumhuriyetlerinde çalışıyoruz. Aytaç ürünleri Kuzey Irak’tan, Bahreyn’den, Libya’dan, Cezayir’den büyük talep görüyor. Fas ve Mısır’a yakında başlayacağız. Türk cumhuriyetlerinde Kırgızistan’a, Türkmenistan’a mal sevk ediyorduk. Şimdi diğerlerine de başlayacağız. Yani Türkiye hem ürettiğiyle açılmalı ki açılıyor hem de yatırımlarıyla.

Yimpaş olarak biz de bu ülkelerle iş birliği yapıyoruz, hem onların sermayelerini buraya getirmek hem de onların sermayeleriyle aytaç knowhowuyla oralarda fabrikalar kurmak projemiz var. İnşallah o sahada somut çalışmalar içindeyiz. İnanıyorum ileride Suudi Arabistan’da, Mısır’da değişik ülkelerde fabrikaları Aytaç’ın knowhow’uyla oralarda da üreteceğiz. Ortadoğu ülkelerinde, Afrika’daki Müslüman ülkelerde ve özellikte Türk cumhuriyetlerinde ve Rusya’da ağırlıklı büyüyeceğiz inşallah.

Aytaç et ürünlerini turizm sektöründe ve restoranlarda da tüketicilere sunuyorsunuz değil mi?
Evet, Yimpaş Holding bünyesindeki Saffron Hotel’lerde hizmet veren Saffron Restoranlarında Aytaç’n hijyenik ve helal ürünlerini müşterilere sunuyoruz. Ayrıca Aytaç’ın etini satan alacarte dediğimiz Türk yemeklerinin olduğu daha çok etle ilgili yine Aytaç’ın etini satan restaurantlarımız var. önümüzdeki dönem inşallah Aytaç Türkiye’ye sığmayacak şekilde diğer ülkelerde de yatırımlar yaparak koşacak.

HABERİN DEVAMI TURCOMONEY‘DE!
TURCOMONEY KASIM 2012 SAYISI, YAYSAT BAYİLERİNDE!
AYRICA D&R, REMZİ KİTABEVİ, KABALCI KİTABEVİ VE NT MAĞAZALARINDA..

2 Yorum

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • mustafa kurt
    29 Mayıs 2013 12:36 - Reply

    meraba AYTAÇ markası insana güven veriyo başarılarınızın devamını dilerim…

  • oğuzhan
    12 Temmuz 2013 08:38 - Reply

    aytaç kaliteli marka maaşallah allah bahtlarını açık etsin inşallah

  • Site Haritası