Son Haberler

BANKALARIN GÖZÜ KOBİLERDE

ekonomide_bizi_neler_bekliyor_2.jpg

Bu yıl daha ılımlı büyüyen KOBİ kredilerinin önümüzdeki süreçte daha yüksek performans göstermeleri için Türkiye’nin önemli banka yöneticileri ne düşünüyor? Bankalar, KOBİ’lere özel hangi projeleri hayata geçirecek?

Türk bankacılık sektörü geçen yıla göre daha ılımlı bir büyüme performansı gösterirken, genel kredi artış oranı bu yılın mart ayı itibarı ile yıllık bazda yüzde 23.9 olarak gerçekleşti. Toplam kredilerin yüzde 23.5’ini oluşturan KOBİ kredileri ise yıllık bazda yüzde 21.3 yükselmesine karşın, diğer kredi türlerine göre sınırlı bir performans göstererek yıl başından bu yana sadece yüzde 1’lik artış gösterdi (Yılbaşından bu yana genel kredi artış oranı yüzde 2.4 oldu).

KOBİ kredilerinin hız kesmesinin temel sebepleri arasında genel ekonomik yavaşlama ve paralel olarak da bankaların risk iştahındaki azalma gösteriliyor. Genel kredi büyüme beklentisi yıl genelinde yüzde 14 ile 15 arasında değişirken, KOBİ kredilerinin 2012 yılında yüzde 11-13 arasında artış gösterebileceği ifade ediliyor. Sektöre yakın bazı kaynaklardan aldığımız bilgilere göre bankaların ciddi boyutlara ulaşmasa da sorunlu krediler tarafında meydana gelen artışa paralel olarak küçük ve orta bot ölçekli şirketlere daha az kredi vermeye başladıkları da belirtiliyor.

Aslında hem bankaların hem de KOBİ’lerin kredi verme ve talep etme konusunda gerilemeler yaşanıyor. Geçen yılın kasım ayında yüzde 13.5-14 arasında seyreden yıllık ortalama KOBİ kredileri faizleri bir ara yüzde 16-17’lere kadar yükselmişti. Daha sonra gerileyen ve kasım ayı düzeyine yaklaşan faizler son dönemde tekrar artışa geçip, yüzde 16’lar seviyesine ulaşıyor.

KOBİ’ler ekonominin itici gücü durumunda…
önde gelen bankalar KOBİ’lere daha fazla kaynak ayırmak için çeşitli projeleri devreye sokarak küçük ve orta boy ölçekli şirketlere verilen kredi oranlarını artırmayı planlıyor. öte yandan geçen yıl yüzde 8.5 büyüyen Türkiye ekonomisinin bu yıl yavaşladığını, ekonominin özellikle ilk çeyrekte hız kestiğini ve ocak-mart ayı büyüme beklentilerinin yüzde 1-2 arasında olduğunu belirtelim. Azalan talep ve ekonomik büyüme, doğal olarak kredi talebindeki yavaşlamayı da beraberinde getiriyor.

Haberi yaparken konuştuğumuz önde gelen bankalarımızın yöneticileri toplam krediler içindeki KOBİ kredileri payının ABD, Avrupa gibi ülkelere göre daha az olduğu ve önümüzdeki yıllarda bu oranın artırılması için çalışacaklarını vurguluyor.

İşletme sayısının yüzde 99’unu, istihdam sayısının yüzde 81’ini, ülke ihracatının ise yüzde 56’sını da tek başlarına gerçekleştiren KOBİ’lerin ekonominin itici gücü olmaları sebebiyle bankacılık sektörünün ve KOBİ’lerin arasındaki kredi alış verişi kritik öneme haiz bulunuyor.

öncelikle Finans Yatırım’ın Bankacılık Grup Yöneticisi Aykut Sarıbıyık’ın konu ile ilgili görüşlerini sizinle paylaşalım. Neden kredilerde yavaşlama var sorusuna Sarıbıyık şu şekilde cevap veriyor:

“Ekonominin zayıfladığı bir dönemde bankaların kredi verme iştahları azaldığı gibi siparişleri azalan ve veya iş potansiyelleri konusunda daha ihtiyatlı düşünen KOBİ’lerde de kredi azalıyor. Her ne kadar belli bir sınırda kalsa da sorunlu kredilerde de artış var. Bu gibi durumlarda en riskli olarak düşünülen küçük ve orta boy ölçekli kredilerde de ister istemez bankaların iştahı azalıyor. Ve tercihleri daha çok daha güvenli kredilerdeki fiyatlamalara ya da bonoya kayabiliyor. KOBİ’lerin kredi talebinde de azalma olduğunu düşünüyorum. KOBİ’ler bu krediler işlerini finanse etmek işletme sermayesi olarak ya da yatırımlarda kullanıyorlar. Her iki açıdan da gerek işletme sermayesi anlamında gerekse uzun vadeli sermaye yatırımları anlamında daha ihtiyatlı bir dönemde geçiyoruz.”

ABD ve Japonya’da KOBİ kredilerinin toplam krediler içindeki payı yüzde 40’larda bulunuyor. Bizde ise bu oran yüzde 23.5 düzeyinde. Bu seviyeye ne zaman ve nasıl yaklaşırız? Bu konuya ilişkin Sarıbıkık şunları söyledi: “Aslında bazı farkları ortaya koymak gerekir. Bu ülkelerde KOBİ denen şirketlerin çoğuna baktığınız zaman bu şirketler burada kredi almaya kalksalar kurumsal krediler kadar büyük kredi hacimlerine ulaşırlar. Bu ülkelerdeki KOBİ’ler çok daha büyük ve tanımları daha geniş. İkincisi bu ülkelerde girişimcilik altyapısı ve birikimi var. Dolayısıyla KOBİ’lerin sayısı ve toplam istihdama katkısı bizden fazla… Yüzde 40’lar alır. Fakat KOBİ kredilerinin uzun vadeli trendine baktığımızda 2001,2002’de yüzde 3-4’ler düzeyinde bulunan KOBİ kredileri bugün yüzde 25’lere gelmiş durumda…

özellikle krizden sonra gerek faizlerin düşmesi, kredi maliyetlerinin düşmesi gerek daha öngörülebilir bir ekonomik düzene geçiş krediyi bir türlü risk dersek, KOBİ’leri bu riski almak konusunda teşvik etmiş gözüküyor. KOBİ’ler artık sadece öz kaynak ce bizim ticari finansman dediğimiz alacaklarını diğer ticari şirketlerden kullanarak finansman modelini kullanmıyorlar artık. Fakat bu oranın artmasını beklemek dorudur fakat yüzde 40’lara ulaşmak konusunda sanırım daha zamana ihtiyacımız olacak.”

“2012 yılında ilk üç aylık performansa baktığımızda KOBİ kredilerindeki artış yüzde 23.1 olarak gerçekleşti. KOBİ kredilerindeki artış hızı yavaşlamış olmakla birlikte Türkiye’nin büyüme öngörüsü ile birlikte değerlendirdiğimizde hem ülkenin büyüme artışına, hem de toplam kredi artışına göre daha yüksek performans sergileyeceği düşünülmekte. Bankamızın 2011 Aralık ayı itibarı ile 1.5 milyon aşan KOBİ müşterisinin, nakdi krediler toplamı 19.8 milyon TL düzeyinde bulunuyor. 2011 yılında sektör yaklaşık yüzde 30 oranında büyüme sağlarken, bankamız KOBİ’lere yüzde 37 gibi önemli bir bakiye artışı gerçekleşti. Sektör ve müşteri odaklı hizmet ve ürün çeşitliliğimizin yanı sıra yaygınlık, KOBİ’leri yakından ilgilendiren en önemli farklılıklarımızdan biri.

Yaygın şube yapılanmamızın yanı sıra, her bir şubemizde bulunan ticari kredi açma yetkisi KOBİ’lere hizmetimizde sektöre göre ayrıcalıklı bir uygulamamız. Bu sayede şubeler kendilerine tanınan yetki limiti çerçevesinde müşteri talebine hızla cevap verebilmekte, kendi yetkilerini aşan ancak 1.5 milyon dolar’a kadar olan talepleri ise yurt çapındaki 20 KOBİ Kredileri Tahsis Bölgesi aracılığı ile sonuçlandırmakta. Böylece KOBİ’lerin önemli derece ihtiyacı Genel Müdürlük’e gelmeksizin yerinde karşılanabilmekte.

İş Bankası olarak sektöre yönelik tek tip bir ürün paketi sunmak yerine, KOBİ’lerimize kredi ve nakit yönetimi konularında geniş bir ürün yelpazesiyle hizmet vermekte, oluşturduğumuz çok sayıda destek paketiyle ticari ve sınai hayata destek olmaktayız. KOBİ’lere yönelik sektörel paketlerimiz şöyle sıralanabilir. Kur Korunmalı Destek Paketi, Kalkınma Ajansı Proje Destek Paketi, İhtiyaç Destek Paketi, Enerji Verimliliği ve çevre Paketi, Turizm Sektörü Destek Paketi, Otomotiv Yan Sanayi Destek Paketi, Makine İmalat Sektörü Destek Paketi, Mobilya Sektörü Destek Paketi, İnovasyon Destek Paketi, Şehir İçi Yolcu Taşımacılığı Paketi, çiftçi Kredi Destek Paketi, Lojistik Sektörü Destek Paketi, Eczacılara özgü Destek Paketi…

HABERİN DEVAMI TURCOMONEY‘DE!
TURCOMONEY HAZİRAN 2012 SAYISI, YAYSAT BAYİLERİNDE!
AYRICA D&R, REMZİ KİTABEVİ, KABALCI KİTABEVİ VE NT MAĞAZALARINDA…

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası