Başbakan Yıldırım, EKK kararlarını açıkladı. Buna göre, Kredi Garanti Fonu ile 250 milyar liralık kredi hacmi oluşturulacak, KOBİ’lere ilk 12 ayı ödemesiz kredi verilecek işverenin ‘asgari ücret’ primine erteleme geliyor… Başbakan Binali Yıldırım geçen hafta cuma günü gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında alınan kararları açıkladı. Yıldırım, konuşmasının başında, “Reel sektörün desteklenmesi, istihdamın artırılması, reformların tekrar kaldığı yerden devam edilmesi ve hızlandırılması, kamuda tasarruf yapmaya devam edilmesi gibi hususlarda karar almıştık. Ve bu kararların teknik çalışmalarının tamamlanmasına müteakip bugün bu kararların bazılarını, önemli olanlarını hemen devreye girecek olanlarını kamuoyuyla paylaşıyoruz.” dedi. Başbakan Yıldırım’ın açıklamaları şöyle:
250 milyar liralık kredi hacmi
Firmaların piyasadaki nakit ihtiyaçlarını rahatlatmak için Kredi Garanti Fonu ile 250 milyar kredi hacmi oluşturuyoruz. Bu rakam, 40 milyar lira civarında sıkışıklığı olan firmaların çok çok üzerinde. Bundan ağırlıklı olarak KOBİ’ler yararlanacak. Aynı zamanda ticaretle uğraşanlar da bunlardan istifade edecek. İhracat kredilerinde garanti yüzde 100, KOBİ’lerde yüzde 90 uygulanacak, ticareti kredilerde yüzde 85 olarak uygulanacak. Birinci ve en önemli tedbir budur.
Yatırıma katkı oranı yüzde 15 artıyor
2017’de özel sektör yatırımlarını daha da teşvik etmek amacıyla imalat sanayine yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek verilecek. 2017 yılında imalata yönelik yapılan yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını mevcutun üzerine yüzde 15 daha artırıyoruz.
Kurumlar vergisi indirimi tam olarak uygulanacak
Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız. Teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanı getireceğiz. Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi vereceğiz. İnşaat işlerinde yeni bir uygulama, yeni bir kolaylık olarak geliyor. Teşvikler 2017’yi kapsıyor. 2018 gelince ona da bakarız. Artı istihdam programı, öncelikli olarak katma değeri yüksek olan sektörlere uygulayacağız.
İşverenin ‘asgari ücret’ primine erteleme
İstihdamı korumak ve artırmak için de bazı tedbirler alıyoruz. Bu tedbirler özel sektör işverenlerinde asgari ücret desteğinden yararlananların bu destekten yararlanmalarına esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde, 2017 Ocak-Şubat-Mart primlerini, 2017’nin Ekim-Kasım-Aralık ayına öteliyoruz. Burada üzerine ekstra faiz gelmeyecek, sadece ertelenmiş olacak.
‘İşbaşı programlarını güçlendiriyoruz’
İşbaşı eğitim programlarını ve girişimcilik programlarını daha da güçlendiriyoruz. Bu bağlamda 500 bin vatandaşımı İŞKUR’un aktif işgücü programlarından yararlandıracağız. Bunu özel sektöre sağlıyoruz. Bu arada 100 bin vatandaşımız, yine toplum yararına çalışma programına devam edecek.
Kredilerin yeniden yapılandırılması
BDDK tarafından, bankacılık sektörüne reel sektöre kredilerinin yeniden yapılandırılması için yetki ve imkan veren ‘Karşılıklar Kararnamesini’ kabul edildi. Burada özellikle KOBİ’lerin maliyetlerinin düşmesi hedefleniyor. KOBİ tanımını 125 milyona çıkardık.
Eximbank’ın sermayesi artırılıyor
İhracatın artırılmasına yönelik bir dizi önlem aldık, Eximbank’ın sermayesini artırıyoruz. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde firmaların yurt içinde sağlayacakları mallar için sıfır faiz uygulayacağız. Bu fark Eximbank’tan karşılanmış olacak. İhracatta teminat miktarı yüzde 100, tamamen Eximbank tarafından karşılanacak. Amacımız ihracatımızı çeşitlendirmek, katma değerini artırmak ve ihracatımızı artırmak.
KOBİ’lere ilk 12 ayı ödemesiz kredi
Sanayi Bakanlığının KOBİ’lere yönelik bir desteği var, bu destek çerçevesinde mevcut bilançolarını esas alarak işletmelere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin TL kredi sağlanacak.
Başka bir uygulama getirmeyeceğiz
Reel sektörü desteklemek için aldığımız bu tedbirlerin tamamı için bütçemizde yapacağımız tasarrufları kullanacağız, mali disiplin var olmaya devam edecek. Başka olumsuzluğa yönelik bir uygulamaya gitmeyeceğiz, hesap kitap yapıldı. 2017 yılı için yapısal reform uygulamalarını takvimlendirdik.
Kamu bankalarına ‘maliyet’ sınırlaması
Kamu bankaları aralarında para toplarken artık yarış yapmayacak. Kamunun paraları genellikle kamuda tutuluyor. Bunlar birbirleri ve özel bankalarla yarışa giriyorlar, buna gerek yok dedik. Bunlar ne kadar yüksek maliyetle toplanırsa reel sektöre aktarılması da o kadar çok oluyor. Burada bir sınır geldi, yüzde 7,5’u geçmeyecek. Kamu bankaları topladıkları paraları reel sektör ve üretime aktaracak.
Kamuda sözleşmeler TL ile yapılacak
Devlet mecbur kalmadıkça döviz üzerinden sözleşme yapmayacak. Yapılmış bütün sözleşmelerde mümkün olanlarını TL’ye dönüştüreceğiz. Bu şekilde kısa vadede 10 milyar dolar civarında bir kaynak yerli paraya geçmiş oldu. Bu uygulama bundan sonra da sürecek.
Kamuda kemer sıkılacak
Milletten bir şey isterken kendimiz napacağımız ona bakmamız lazım. 2017 kamuda ciddi sınırlamalar yapacağız. Önceliği olmayan gereksiz masraflar yapılmayacak.
Vergi artışı yaşanmayacak
Bir gazetecinin ‘Vergi artışı yaşanacak mı?’ sorusu üzerine Yıldırım, “İlave vergi artışı falan yok, harcamaları kısacağız. İstihdam mecbur kalmadan kamuya personel ve bina almayacağız, fuzuli masraf yapmayacağız” dedi.
TURCOMONEY
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.