Son Haberler

Başkentte Değer Temelli Sağlık Hizmetleri Çalıştayı düzenlendi

ANKARA (AA) – Sağlık sektöründe kaliteli, verimli ve sürdürülebilir hizmet sunumunda "değer" odaklı yaklaşımın yeri ve önemi, paydaşlar, akademisyenler, bürokrasi ve sektörden temsilcilerin katılımlarıyla başkentte gerçekleştirilen "Değer Temelli Sağlık Hizmetleri Çalıştayı"nda ele alındı.

Medicana International Ankara Hastanesi liderliğinde, Johnson&Johnson Medikal Cihazlar ve Boston Scientific Tıp Gereçleri şirketlerinin katkılarıyla yapılan çalıştayda Kovid-19 salgını döneminde yaşanan dönüşüm de değerlendirildi.

Medicana International Ankara Hastanesi Genel Müdürü Gülçin Türkmen Sarıyıldız, burada yaptığı konuşmada, salgın döneminde devlet ve özel sektörün birbirinden ayrı kaldığını belirterek bu süreçte Türkiye'nin "Sağlıkta Dönüşüm Reformu"nu tamamladığını söyledi.

Sarıyıldız, sağlık hizmetlerinin kaliteden ve değerden çok hacim üzerine odaklandığına işaret ederek "Bu, tüm ülke için önümüzdeki dönemde sağlığın finansal sürdürülebilirliğini zorlayacak gibi gözüküyor. Türkiye'de pek çok alanda yapılan yatırımlarla ciddi yol katettik ama finansal sürdürülebilirlik, farklı bir boyuta geçmemiz gerektiğini düşündürmeye başladı." dedi.

Dünyada 2000'li yıllardan beri değer temelli sağlık hizmetlerine dönüldüğünü ve bütün ödeme yöntemlerinin bunun üzerine kurgulandığını vurgulayan Sarıyıldız, "Biz de Medicana International Ankara olarak sektörü bir araya getirip, Değer Temelli Sağlık Hizmetleri Derneğinin (DETESADER) de yeni bir paydaş olarak bu yola çıktığını duyurabilmek adına bir fikir alışverişi yaparak, ileriye dönük neyi hazırlayabiliriz ve bu süreci nasıl devam ettirip ülkemize bir katkı sağlayabiliriz diye yola çıktık." diye konuştu.

– "GSS yeniden yapılandırılmalı"

Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Üyesi Hüseyin Çelik de geri ödeme yöntemleri ve sözleşmeli kurumlara yönelik hükümlere ilişkin sunum gerçekleştirdi.

Çelik, sigorta şirketinin varlık nedeninin bireyi sağlıklı tutmak olduğuna dikkati çekerek "Koruyucu sağlığın genel sağlık sigortası (GSS) tarafından sahiplenildiği, en önemli değerin sağlık olduğu yaklaşımını hatırlatmak istiyorum. Sağlıklı bir toplum oluşturma adına GSS'nin yeniden yapılandırıldığı günleri de görmeyi temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı ve DETESADER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Özsarı da derneği tanıttı.

Hacettepe Üniversitesi İktisat Bölümünden Prof. Dr. Zafer Çalışkan, değer temelli sağlık hizmetine ilişkin bilgi vererek şunları kaydetti:

"Tedavi bittikten sonra hastanın yaşamını sürdürdüğü her anı da izleyen bir süreçle ancak değer temelli sağlık hizmeti kurabiliriz. Son yıllarda hacim temelli sağlık hizmetinden değer temelli sağlık hizmetine geçişin önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak gerekiyor. En nihayetinde varacağımız yer maliyetleri kontrol etmek."

– "Bir standardizasyon sağlamamız gerekiyor"

Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Gökhan Tuna Öztürk de sağlık uygulamaları tebliği ve GSS kapsamına ilişkin bilgi verdi.

Gerçekleştirdikleri projeleri ve hedeflerini anlatan Öztürk, "Bizim çok geniş bir sağlık sigortası sistemimiz var. Ülkenin yüzde 99,5'ini kapsayan bir geri ödeme sistemimiz bulunuyor. Maalesef her istediğimizi de tam olarak gerçekleştiremediğimiz bir sistemden bahsediyoruz. Bir standardizasyon sağlamamız gerekiyor." dedi.

Değer Temelli Sağlık Hizmetleri Çalıştayı'nda, paydaşlar, akademisyenler, bürokrasi ve sektörden temsilcilerin sunumlarında, sağlık sektöründe değer odaklı yaklaşımın yeri ve önemi ön plana çıktı.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası