Son Haberler

“Ekonomide iyileşme olmadı, çünkü…”

TBMM Genel Kurulu’nda başlayan bütçe görüşmelerinde Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekonomide beklenen iyileşmemenin nedenlerini açıkladı, “Bunda küresel ekonomideki riskler etkili oldu” dedi.

Genel Kurul’daki usul tartışmasının ardından Maliye Bakanı Ağbal, 2016 Yılı Bütçesi üzerine sunumuna başladı. Bakan Ağbal, küresel ekonomik görünüme ilişkin değerlendirmelerini paylaşarak küresel krizi takip eden dönemde beklenen iyileşmenin bir türlü gerçekleşememiş olduğunu ve küresel ekonomiye ilişkin risklerin farklılaşarak da olsa varlığını sürdürdüğünü söyledi. Ağbal, söz konusu riskler için “Fed’in para politikası, Çin’de büyümenin yavaşlaması, jeopolitik gerginliklerin devam etmesi, Avro Bölgesi’nde yavaş toparlanma, gelişmekte olan ülkelerde düşük büyüme ve aşırı borçlanmanın küresel büyümenin önünde engel teşkil etmesi” maddelerini gösterdi.

“ENFLASYONUN DÜŞEREK TEK HANELERDE İSTİKRAR KAZANMASINI HEDEFLİYORUZ”

Türkiye ekonomisinin 2015’in ilk 9 ayında yüzde 3,4 büyüdüğünü kaydeden Naci Ağbal, 1 saatlik sunumunda şunları söyledi: “2015 yılı büyüme performansı ile Türkiye’nin; G20, OECD ve Avrupa Birliği ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olması beklenmektedir. 2016 yılında ise siyasi istikrar ve reform iradesinin öngörülebilirliği artırması ve en büyük ticaret ortağımız olan AB’de beklenen ekonomik toparlanma sonucunda büyümenin yüzde 4,5 seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. Enflasyon 2015 yılında Türk lirasında yaşanan değer kaybı ve gıda fiyatlarında kaydedilen yüksek oranlı artış nedeniyle hedefin üzerinde yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. 2016 yılı Ocak ayında yıllık tüketici enflasyonu yüzde 9,58 olarak gerçekleşmiştir. Küresel emtia fiyatlarındaki düşük seyrin devamı, sıkı para politikası, mali disiplin ve döviz kurundan kaynaklanan olumlu baz etkisiyle enflasyonun 2016 yılında yüzde 7,5’e gerilemesini bekliyoruz. Enflasyonun kademeli bir şekilde düşerek orta vadede düşük tek hanelerde istikrar kazanmasını hedefliyoruz”

“İÇ BORÇLANMA MALİYETLERİNDE ÖNEMLİ İYİLEŞMELER SAĞLADIK”

2015 yılında ihracatın yüzde 8,7, ithalatın yüzde 14,4 oranında daraldığını bildiren Ağbal, dış ticaret açığının 2015 yılında yüzde 25,2 azalarak 63,3 milyar dolara gerilediğini söyledi. Bakan Ağbal, cari açığın 2015 yılında yüzde 26,1 oranında daraldığını aktararak şöyle konuştu: “2007 yılında 20,2 milyon kişi olan istihdamımız Kasım 2015 döneminde 26,7 milyon kişiye yükselmiştir. 2002 yılında vergi gelirlerinin yüzde 85,7’si faiz ödemelerine giderken bugün vergi gelirlerinin sadece yüzde 13’ü faiz ödemelerine gitmektedir. Tüm bu kazanımlarla iç borçlanma maliyetlerinde önemli iyileşmeler sağladık. 2002’de yüzde 62,7 seviyesinde olan Türk lirası cinsinden sabit faizli devlet iç borçlanma senetleri faiz oranı 2016 yılı Ocak ayı itibarıyla yüzde 11,1 olmuştur. 2002 yılında yüzde 25,4 olan reel faiz oranı ise 2016 yılı Ocak ayında yüzde 3 olarak gerçekleşmiştir. Hükümetlerimiz döneminde faiz yükünü azaltarak tasarruf ettiğimiz kaynakları eğitim, sağlık, sosyal harcamalar ve yatırım harcamaları için kullandık”

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası