Şubat ayında piyasaların ana gündemi Covid-19’un mutasyon sonrası yayılım hızı ve aşı uygulamalının salgının hızını yavaşlatmada ne ölçüde etkili olacağı takip edilecek. Piyasalarda Ocak ayı sonunda oluşan volatilite ve satış baskısı Şubat ayı ilk yarısında devam edebilir. Virüsün yayılmaya devam etmesi ve ülkelerin kısıtlamaların süresini uzatması ekonomik toparlanmaya sekte vuracağı için borsalarda kar satışlarına neden olabilir.
Şubat ayında risk alma iştahının zayıflaması beklenirken, gelecek olumsuz makro veriler de satışların derinleşerek güçlü bir düzeltmeye dönüşmesine neden olabilir. Ancak borsalarda satış baskısı güçlense de belli seviyelerde bol likiditenin desteğiyle belirli seviyelerde alım fırsatı olarak kullanılabilir. Bu nedenle ay içinde kar satışlarının sürmesi ancak ay sonuna doğru kayıpların geri alınarak bir toparlanma yaşanması bekleniyor.
Global borsalar ile korelasyonu artan BIST’in Şubat ayında yurtdışına paralel hareket etmesi bekleniyor. Ana gündem Covid-19 salgınındaki gelişmeler, enflasyonla mücadelede kararlılıkla sıkı para politikasını sürdüren Merkez Bankası’nın atacağı adımlar, bu bağlamada açıklanacak makro veriler ve ABD-AB ile ilişkiler temel belirleyiciler olacak.
Yabancı girişleri Ocak sonunda momentum kaybetse de BIST’in benzerlerine göre makul değerlemelere sahip olması nedeniyle düşüşler yabancılar tarafından alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. CDS’lerdeki ve TL’deki sakin seyir BIST’te son dönemde yaşanan satışlara rağmen TL varlıklara yönelik risk iştahında bir zayıflamaya işaret etmiyor. Bu nedenle global risk iştahının tekrar güçlenmeye başlamasıyla birlikte BIST’in ve TL varlıkların pozitif fiyatlamasını devam ettirmesi beklenebilir.
Yeni yılın ilk ayında da TL’deki pozitif hava devam etti. TCMB’nin Ocak ayındaki toplantıda faizleri, piyasa beklentisi dahilinde değiştirmemesi öngörülebilirliğin tekrar sağlanmasında yardımcı oldu. Dolar/TL ay boyunca 200 günlük ortalaması olan 7.35’ten destek buldu. Ay boyunca çalışan bu desteğin kırılması durumunda 7.00 seviyesi hedeflenebilir. Doların tekrar değer kazanması halinde ise 7.50 ve 7.80 dirençleri takip edilebilir.
Ocak ayının çoğu gününü negatif kapatan altında yükseliş hareketleri sınırlı kalmaya devam ediyor. Geçen ay belirttiğimiz 1.840 dolar desteği halen geçerliliğini koruyor. Bu desteğin kırılması durumunda 1.770 seviyesine kadar düşüş görülebilir. 1.885 ve 1.930 dolar dirençleri de yükselişlerde takip edilmelidir.
EUR/USD paritesi, Ocak ayının ilk günlerinde 1.23’ün üzerine çıksa da buradan karşılaştığı satışlarla 1.21’e kadar geriledi. Avrupa Merkez Bankası negatif faize rağmen faiz indiriminin hala ihtimal dahilinde olduğunu belirtti. Parite için ilk destek 100 günlük ortalaması olan 1.1950 olarak belirlenebilir. Düşüşün sürerse 1.18 ikinci destek olacak. rak takip edilebilir. Alımların artması halinde 1.2160 ve 1.23 dirençleri izlenebilir.
DXY dolar endeksindeki 2020 yılı son iki ayındaki güçlü zayıflama sonrası Ocak ayında dengelenerek sınırlı yükseliş gerçekleştirirken TL, TCMB’nin sıkı duruşunu devam ettirmesinin desteğiyle Ocak ayında değer kazanmaya devam ederek EM para birimleri içinde iyi performans gösteren para birimi oldu. TL sepeti Ocak ayını yüzde 2’ye yakın değer kazancıyla kapatıyor.
BIST ise Ocak ayında dolar bazında majör borsalar arasında iyi performans gösteren borsalardan biri olurken, endeks ay içinde 1.582 ile yeni tarihi zirve test etti. Ancak ay sonunda global piyasalara paralel satışlar ile karşılaşan BIST-100 endeksi ayı sınırlı yükselişle kapatmaya hazırlanıyor. Bankacılık endeksi negatif ayrışmasını sürdürdü, ayı yüzde 7 üzeri düşüşle kapatıyor.
CDS’ler Aralık ayında 300 seviyelerine kadar gerilerken, Ocak ayında hafif yükselerek ayı 315 seviyesi altından kapatmaya hazırlanıyor. CDS’lerdeki düşüşün devam etmesi orta vadede TL varlıklara yönelik yabancı ilgisinin devam edeceğine işaret edecektir. CDS’ler kısa vadede 360 üzerine yönelmedikçe TL varlıklar ve BIST’te olası satışların kar satışı olarak kalması beklenir.
TCMB’nin açıklaması sonrası TL’de değer kazançları sınırlı da olsa devam etti. PPK metninde ekonomik sorunların net bir şekilde vurgulanması ve enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığın altının çizilmesini olumlu karşılıyoruz. Ayrıca “gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır” ifadesini TCMB’nin gerekmesi durumunda sınırlı bir faiz artışına daha gidebileceği şeklinde değerlendiriyoruz.
Ocak ayında global risk alma iştahı, Covid-19 aşılarının dağıtımına başlanması ve ABD teşvik paketi beklentisiyle devam etti. Ancak, ABD başkanlık değişimi sonrası, teşvik paketinin çıkmasının gecikmesi, aşı uygulamalarına rağmen salgının mutasyon değiştirerek hızlı şekilde devam etmesi ve ekonomik verilerdeki zayıflamayla birlikte risk alma iştahı ay sonunda zayıfladı ve piyasalarda riskten kaçınma eğilimi oluştu.
Yurtdışı majör borsalar ay içinde genel olarak pozitif seyir izlese de ayın son günlerinde gelen güçlü kar satışlarıyla kazançlarını geri vererek ayı genel olarak sınırlı düşüşlerle kapatmaya hazırlanıyor.
Majör borsalar içinde Nasdaq teknoloji endeksi ve Japonya Nikkei endeksi pozitif ayrışarak ayı yükselişle tamamlayan borsa endeksleri oldu. Ocak ayında gelişmekte olan ülke piyasaları (EM) pozitif ayrışırken, KOSPI ve Hong Kong EM’ler içinde Ocak ayında en iyi performans gösteren borsa endeksi oldu.
TL EM PARA BİRİMLERİ İÇİNDE İYİ PERFORMANS GÖSTEREN PARA BİRİMİ OLDU
BIST ise Ocak ayında dolar bazında majör borsalar arasında iyi performans gösteren borsalardan biri olurken, endeks ay içinde 1.582,04 ile yeni tarihi zirve test etti. Ancak ay sonunda global piyasalara paralel satışlar ile karşılaşan BIST-100 endeksi ayı sınırlı yükselişle kapatmaya hazırlanıyor.
Bankacılık endeksi Aralık ayındaki negatif ayrışmasını, Ocak ayında da devam ettirirken endeks ayı yüzde 7 üzeri düşüşle kapatmaya hazırlanıyor. Sınai endeks ise Aralık ayındaki pozitif ayrışmasını devam ettirirken, Ocak ayını yüzde 7 üzeri yükselişle kapatmaya hazırlanıyor.
CDS’LERDEKİ DÜŞÜŞÜN DEVAM ETMESİ TL VARLIKLARA YABANCI İLGİSİNİN DEVAM EDECEĞİNİN İŞARETİ
CDS’ler Aralık ayında 300 seviyelerine kadar gerilerken, Ocak ayında hafif yükselerek ayı 315 seviyesi altından kapatmaya hazırlanıyor. CDS’lerdeki düşüşün devam etmesi orta vadede TL varlıklara yönelik yabancı ilgisinin devam edeceğine işaret edecektir.
CDS’ler kısa vadede 360 üzerine yönelmedikçe TL varlıklar ve BIST’te olası satışların kar satışı olarak kalması beklenir. Bu seviye üzerine yükselişin ise TL varlıklar için bozulmaya işaret edeceğini düşünüyoruz.
BIST’te Ocak ayı sonunda yaşanan güçlü satışlara rağmen TL ve CDS’lerdeki sakin seyir, TL varlıklara yönelik bir fiyatlama olmadığına ve yurtdışı piyasalardaki zayıflama kaynaklı olduğuna işaret ediyor. CDS’lerin tekrardan 300’un altına gerilemesi ise TL varlıkların orta vadede güçlenmeye devam edeceğine işaret edecektir.
TCMB FAİZLERİ DEĞİŞTİRMEYEREK YÜZDE 17,00’DE SABİT BIRAKTI
TCMB Ocak toplantısında piyasa beklentisine paralel olarak faizleri değiştirmeyerek yüzde 17,00’de sabit bıraktı. PPK metninde uygulanmakta olan sıkı para politikasının enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, uzun bir müddet sürdürüleceğini ve gerektiğinde ek parasal sıkılaşma adımlarının atılacağı belirterek, fiyat istikrarını sağlamak için gerekli tüm adımların atılacağı mesajı vurguladı.
Bu açıklama son dönemde yüksek faiz tartışmalarıyla piyasalarda oluşan TCMB beklentilerden önce faiz indirimine gider mi endişelerini ortadan kaldırırken, piyasalar tarafından olumlu karşılandı.
TCMB’nin bu açıklaması sonrası TL’de değer kazançları sınırlı da olsa devam etti. PPK metninde ekonomik sorunların net bir şekilde vurgulanması ve enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığın altının çizilmesini olumlu karşılıyoruz.
Ayrıca PPK metninde “gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır” ifadesini göz önüne alarak TCMB’nin gerekmesi durumunda sınırlı bir faiz artışına daha gidebileceğini düşünüyoruz. TCMB’nin Ocak ayı PPK toplantısında yaptığı güçlü sözlü yönlendirmenin piyasalarda pozitif karşılanması nedeniyle TL’deki son 3 aydaki güçlü seyrin korunması beklenmektedir. TCMB yılın ilk enflasyon raporunda 2021 için enflasyon hedefi yüzde 9,4, 2022 için yüzde 7,00 olarak belirlenirken orta vade için yüzde 5 enflasyon hedefi korundu.
FED FAİZLERİ SABİT BIRAKTI VE VARLIK ALIM PROGRAMINDA DEĞİŞİKLİK YAPMADI
Fed Ocak toplantısında faizleri oy birliği ile yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Fed daha önce yaptığı sözel yönlendirmelerde değişikliğe gitmedi. Fed varlık alım programında değişiklik yapmadı. Toplantı özetinde ekonomik ve istihdamdaki toparlanma hızının son dönemde yavaşladığına işaret edilirken, zayıf talep ve petrol fiyatlarındaki düşük seyrin devam etmesi enflasyon üzerinde düşürücü etki yaptığı kaydedildi.
Fed ekonomik gidişatın aşı uygulamasındaki ilerlemeye ve virüsün yayılma hızına bağlı olacağı vurgulandı. Pandeminin ekonomik görünüm için önemli riskler oluşturmaya devam ettiği vurgulandı.
Fed başkanının açıklamaları piyasa beklentisine paralel olmasına rağmen Fed kararı sonrası başta ABD borsaları olmak üzere borsalardaki kar satışları güçlenerek devam etti.
EUR/USD PARİTESİ KARŞILAŞTIĞI SATIŞLARLA 1.21’E KADAR GERİLEDİ
Son iki ayı yükselen trend ile tamamlayan EUR/USD paritesi, Ocak ayının ilk günlerinde 1.23’ün üzerine çıksa da buradan karşılaştığı satışlarla 1.21’e kadar geriledi. Avrupa Merkez Bankası’nın Euro’nun değer kazanmasını takip ettiklerini açıklamasıyla, kurda aşırı değerlenme istemedikleri, negatif faize rağmen faiz indiriminin hala ihtimal dahilinde olduğu belirtilmiştir.
Ocak sonunda 50 günlük ortalamasının altına sarkan parite için ilk destek 100 günlük ortalaması olan 1.1950 olarak belirlenebilir. Düşüşün devam etmesi durumunda 1.18 ikinci destek olarak takip edilebilir. Alımların artması halinde 1.2160 ve 1.23 dirençleri izlenebilir. Avrupa’daki aşı tedarikindeki sorunlarla ilgili gelişmeler de dikkatle takip edilmelidir.
DOLAR-TL’DE 7.35 DESTEĞİ KIRILIRSA 7.00 SEVİYESİ HEDEFLENEBİLİR
Yeni yılın ilk ayında da TL’deki pozitif hava devam etti. TCMB’nin Ocak ayındaki toplantıda faizleri, piyasa beklentisi dahilinde değiştirmemesi öngörülebilirliğin tekrar sağlanmasında yardımcı oldu.
Dolar/TL ay boyunca 200 günlük ortalaması olan 7.35’ten destek buldu. Ay boyunca çalışan bu desteğin kırılması durumunda 7.00 seviyesi hedeflenebilir. Doların tekrar değer kazanması halinde ise 7.50 ve 7.80 dirençleri takip edilebilir.
ALTINDA 1.840 DOLAR DESTEĞİ KIRILIRSA 1.770 SEVİYESİNE KADAR DÜŞÜŞ BEKLENEBİLİR
ABD başkanlık seçimlerinde hile yapıldığı gerekçesiyle Trump’ın seçimleri kabullenmemesi sonrası oluşan gerginlik, protestocuları kışkırtması sonrası Kongre’nin basılması olayıyla zirve yaptı. Ocak ayında ABD’nin alışık olmadığı görüntüler tüm dünyayı şoke etti.
Bu olay sonrası bile altın fiyatlarında aşırı bir hareket görülmedi. Yeni Başkan Biden’ın görevi sorunsuz devralmasıyla bu gündem maddesi de sona erdi. Ocak ayının çoğu gününü negatif kapatan altında yükseliş hareketleri sınırlı kalmaya devam ediyor. Geçen ay belirttiğimiz 1.840 dolar desteği halen geçerliliğini koruyor. Bu desteğin kırılması durumunda 1.770 seviyesine kadar düşüş görülebilir.
1.885 ve 1.930 dolar dirençleri de yükselişlerde takip edilmelidir. Covid-19 virüsteki yeni mutasyonlar ve aşıların buna olan etkisi, ekonomik toparlanmanın seyrini belirleyeceğinden dikkat edilmelidir.
OCAK AYI SONUNDA OLUŞAN VOLATİLİTE VE SATIŞ BASKISININ ŞUBAT AYI İLK YARISINDA DEVAM EDEBİLİR
Şubat ayında piyasaların ana gündemi Covid-19’un mutasyon sonrası yayılım hızı ve aşı uygulamalının salgının hızını yavaşlatmada ne ölçüde etkili olacağı takip edilecek. Piyasalarda Ocak ayı sonunda oluşan volatilite ve satış baskısının Şubat ayı ilk yarısında devam edeceğini düşünüyoruz.
Virüsün yayılmaya devam etmesi ve ülkelerin kısıtlamaların süresini uzatması ekonomik toparlanmaya sekte vuracağı için borsalarda kar satışlarının devam edebileceğini düşünüyoruz.
Piyasaların bir diğer gündemi ise ABD ek teşvik paketinin onaylanıp onaylanmayacağı ve paketin ayrıntıları olacaktır. Teşvik paketinin gecikmesi de piyasalarda satış baskısının devam etmesine neden olacaktır. Paketin ay içinde beklentiler dahilinde geçmesi ise yaşanan bu kar satışları sonrası global risk alma iştahının tekrar güçlenmesini sağlayacaktır.
OLUMSUZ MAKRO VERİLER SATIŞLARIN GÜÇLÜ BİR DÜZELTMEYE DÖNÜŞMESİNE NEDEN OLABİLİR
Bu beklentiler ile Şubat ayında genel olarak risk alma iştahının zayıflaması beklenirken, gelecek olumsuz makro veriler de satışların derinleşerek güçlü bir düzeltmeye dönüşmesine neden olabilir.
Ancak borsalarda satış baskısı güçlense de belli seviyelerde bol likiditenin desteğiyle belirli seviyelerde alım fırsatı olarak kullanılması beklenir. Bu nedenle ay içinde kar satışlarının devam edebileceğini ancak ay sonuna doğru kayıpların geri alınarak tekrardan bir toparlanma yaşanması bekleniyor.
BIST’İN ŞUBAT AYINDA YURTDIŞINA PARALEL HAREKET ETMESİ BEKLENİYOR
Yurt içinde ise ekonomi değişikliği ile global borsalar ile korelasyonu artan BIST’in Şubat ayında yurtdışına paralel hareket etmesi bekleniyor. Ana gündem Covid-19 salgınındaki gelişmeler, enflasyonla mücadelede kararlılıkla sıkı para politikasını sürdüren Merkez Bankası’nın atacağı adımlar, bu bağlamada açıklanacak makro veriler ve ABD-AB ile ilişkiler temel belirleyiciler olacak.
Ocak ayı sonunda yaşanan kar satışlarının Şubat ayı içinde aralıklarla devam edebileceğini düşünüyoruz. Ancak, sıkı para politikasının devam ettirilmesi nedeniyle TL’deki güçlü seyrin ve pozitif ayrışmanın devam etmesi beklenmektedir. Yurtiçinde vaka sayılarının azalmaya devam etmesi ve kısıtlamaların gevşetilmesi, TL varlıkların pozitif ayrışmasına katkı sağlayabilir.
DÜŞÜŞLER YABANCI YATIRIMCILAR TARAFINDAN ALIM FIRSATI OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR
Yabancı girişleri Ocak ayı sonunda bir miktar momentum kaybetse de BIST’in benzerlerine göre makul değerlemelere sahip olması nedeniyle düşüşlerin yabancı yatırımcılar tarafından alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. CDS’lerdeki ve TL’deki sakin seyir BIST’te son dönemde yaşanan satışlara rağmen TL varlıklara yönelik risk iştahında bir zayıflamaya işaret etmiyor.
Bu nedenle global risk iştahının tekrar güçlenmeye başlamasıyla birlikte BIST’in ve TL varlıkların pozitif fiyatlamasını devam ettirmesi beklenmektedir.
BIST’in geçmiş son 6 yıllık performansları incelendiğinde Şubat ayını genelde düşüşle kapattığını görüyoruz. Bu beklentiler ışığında BIST’in Şubat ayında 1.370-1.520 aralığında geniş bir bantta dalgalanması beklenmektedir. Kısa vadede 1.400 ve altına gerilemelerin kademeli olarak yeni alım fırsatı, 1.510 ve üzerine yükselişlerin ise satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
Osman Göktan
Şeker Yatırım Genel Müdürü
goktan@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.