BOLU (AA) – Bolu'da "Agro-Ekolojik Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi" Projesi'nin tanıtım toplantısı ve doğrulama çalıştayı gerçekleştirildi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Tarım ve Orman Bakanlığı ile Küresel Çevre Fonu (GEF) iş birliğiyle kentteki bir otelde düzenlenen etkinlikte konuşan Vali Erkan Kılıç, Bolu'nun yaklaşık yüzde 65'inin orman olduğunu, bunun yanında tarımsal anlamda ciddi üretiminin bulunduğunu belirterek, bu konuda çok ciddi çalışmalar yapıldığını söyledi.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki de iklim değişikliğiyle afetlerin, kuraklığın, sellerin ve baskınların yaşandığını, bu nedenle şapkalarını önlerine koyup düşünme vakitlerinin geldiğini vurguladı.
Türkiye ve dünya nüfusunun hızla arttığına dikkati çeken Tiryaki, "Birtakım nedenlerle sınırlar aşılıyor, göçler başlıyor. Ülkelerin nüfusu beklenmedik şekilde artıyor. Tarım alanları endüstrileşme adına yok ediliyor. Nüfus artışı, şehirleşme, yanlış uygulamalarla yanlış kentleşme, onlarca yıl devam eden tarım arazilerinin yok edilmesi, pandemi nedeniyle özelikle tedarik zincirinin kopuşu… Geldiğimiz noktada artık Bakanlığımız önümüzdeki 100 yıl için 'Yeni Yüzyılda Tarım' projesini yeni tarım vizyonu adı altında başlattı. Yeni şeyler söylemek adına değil, gerçekten ihtiyaç olduğu için başka çaremiz olmadığı için başlatıldı. Artık tarım bütün dünyada stratejik sektör olarak kabul edildiği için bu uygulamaya geçilmesi gerekiyordu." dedi.
– "Tarım ve strateji ürünleri üretebilecek ülke olmak durumundayız"
Tiryaki, kendi yeterliliklerini sağlayacak, tarım ve strateji ürünleri üretebilecek ülke olmak durumunda olduklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Bugün burada özelikle Seben ve Yeniçağa bölgesinde sürdürülebilir tarım için ekosisteme duyarlı bu tarımın geliştirilmesi, yaygınlaştırılması yönünde çaba gösteriliyor. Burada üreticilere hibe destekler veriliyor. Eğitim faaliyetleri veriliyor. Önümüzdeki süreçte bunları yapmak zorundayız. Zaten yapmadığımız takdirde sonumuzu bekliyoruz, kendi kıyametimizi kendimiz oluşturuyoruz. Bundan bir an önce kurtulabilmek için ülkemiz açısından bunu çok önemsiyoruz."
Dünyada yaşanan son gelişmelerle ithalatın çok zorlaştığını, bazı ülkelerin ihracatlar da bile kısıtlamaya gittiğini aktaran Tiryaki, "Şu anda Ukrayna'da özelikle stratejik ürünler limanlarda bekliyor. Satmak istiyorlar, gönderemiyorlar. Dünyanın birçok yerinde bu ürün ithalatı aksadığında, bazı ülkeler ihracatı yasaklıyor. O nedenle bizim de kendi tedbirimizi almamız lazım. Bütün dünya tarımın, üretimin, önemli stratejik hatta ülkeler açısından milli güvenlik meselesi halinde olduğunu şimdi anladı. Üretmek durumundayız." diye konuştu.
Çalıştayda, "Pilot alanlar ve genel beklentiler", Sürdürülebilir arazi yönetimi faydaları", "Agro ekoloji ve bahçe üretimi" ve "Sosyo ekonomik faydalar" başlıkları ele alındı.
Bugün sona erecek programa, Tarım Reformu Genel Müdürü Kerim Üstün, FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, sosyo ekonomi, bahçe bitkileri ve agro-ekosistem ve sürdürülebilir arazi yönetimi ve üretim sistemleri uzmanları katıldı.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.