Son Haberler

Borsada “al” mı, “sat” mı?

Borsa İstanbul hisseleri için analistlerden arka arkaya gelen karamsar değerlendirmelere rağmen, hisse bazında verilen ‘al’ ve ‘sat’ tavsiyelerinin sayısı karşılaştırıldığında genel görünüm beklentisinin hala iyimser olduğu görülüyor.

Bloomberg terminalinden derlenen bilgilere göre, 6 Nisan itibariyle kurumların Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler için verdiği iyimser tavsiyelerin sayısı, kötümser tavsiyelerin altı katı seviyesinde. Hisselere toplam 610 “al” tavsiyesi verilirken, verilen ‘sat’ tavsiyelerinin sayısı sadece 105.

Geçen yıla göre kıyaslandığında da hisseler hakkında pozitif beklentilerde artış olduğu görülüyor. 2015’te aynı tarih itibariyle verilen ‘sat’ tavsiyesinin sayısı 111, ‘al’ tavsiyesinin sayısı 537.

26 ‘al’ tavsiyesiyle Türk Hava Yolları analistlerin en çok önerdiği hisse olurken, onu 23 tavsiyeyle Garanti ve 22 tavsiyeyle Emlak Konut ve Sabancı Holding takip ediyor.

En çok ‘sat’ tavsiye verilen hisselerde ise 7’şer tavsiyeyle Ak Enerji, Anadolu Efes ve Turkcell başı çekiyor. Onların ardından da 6 tavsiyeyle Ereğli Demir Çelik ve 5 tavsiyeyle BIM geliyor.

Sektör bazında bakıldığında da benzer bir tablo göze çarpıyor.

Seyahat, perakende ve medya gibi sektörleri kapsayan tüketici hizmetleri şirketleri için ise 17 sat tavsiyesi, 90 al tavsiyesi verilmiş. Son günlerde sorunlu kredilerdeki artış ve turizmdeki sıkıntılarla gündeme gelen bankalar hakkındaki beklentiler de olumlu yönde: 14 sat tavsiyesine karşılık 127 al tavsiyesi bulunuyor.

KARAMSAR DEĞERLENDİRMELER

Hisse bazında yapılan olumlu değerlendirmelerin ağır çoğunluğuna karşın, endeks bazında analistlerden uyarı niteliğinde raporlarlar arka arkaya gelmişti.

Geçtiğimiz haftalarda TEB Yatırım, Oyak Menkul Değerler ve İş Yatırım Türk hisseleri için tavsiyelerini düşürmüştü.

İş Yatırım, en büyük riskin gelişmekte olan ülkelere para girişinin hızlanarak devam etmesi, TL’de kalıcı bir değer kazancı neticesinde enflasyonun gerileyerek faiz indiriminin önünü açması ve TL varlıklarda ikinci bir alım dalgası olduğunu belirtmişti.

Teb Yatırım da merkez bankalarının olumlu duruşunu piyasanın sindirmesinden sonra, küresel pozitiflerden dolayı göz ardı edilen, artan yurt içi risklerin ön plana çıkacağını düşündüklerini söylemişti.

Oyak Menkul Kıymetler ise olumsuz görünüme, terör, işsizlikteki artış, turizm cephesinde yaklaşan felaket, yüksek seyreden hane halkı borçları ve artan faizler nedeniyle talepte görülecek yavaşlama ile TL’deki zayıflamanın nedeniyle satın alma gücünde görülecek düşüşü sebep göstermişti.

BloombergHT

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası