– Ekim ayında, FED üyelerinin şahin açıklamaları sonrası faiz indirimlerinin hızına ilişkin beklentilerin gerilemesi, 5 Kasım’da gerçekleşecek ABD seçimlerine kalan zamanın azalması ve Ortadoğu’da zaman zaman artan jeopolitik tansiyon gibi etkenler global risk alma iştahını negatif etkiledi. Ekim ayında gelişmiş ülke borsaları ortalama %1, gelişmekte olan ülke borsaları ortalama %2 düşüş kaydetti. Dolar Endeksi Ekim ayında %3,5’a yakın değer kazandı.
-Ons altın ise jeopolitik gerginliklerin artmasıyla rekor tazeleyerek %5 yükselişle üst üste 4. ayı da değer kazancıyla tamamladı. Dolar endeksindeki yükselişe bağlı olarak gelişmekte olan ülke para birimleri Ekim ayında Dolar’a karşı ortalama %4 değer kaybetti. Yurt içinde ise Ekim ayında açıklanan Eylül enflasyonu, beklentileri aşarak aylık %2.97 artarken yıllık enflasyon %49.38 seviyesinde gerçekleşti. TCMB, Ekim ayı toplantısında politika faizini beklentilere paralel %50 seviyesinde sabit tuttu.
-USDTRY sakin ve yatay pozitif seyretmeye devam ederken, Ekim ayındaki volatilite yalnızca 30 kuruş oldu. Son dönemde yüksek faiz etkisiyle TL’ye talebin artması merkez bankasının döviz rezervini artırmasına olanak sağladı. Bu sebeple kurda büyük bir düşüş görülmedi. TCMB’de swap hariç net rezervler 40.5 milyar dolara çıktı. Yabancı merkez bankalarının faiz indirimine başladığı şu dönemde TCMB faiz kararı için yurt içi enflasyon rakamları dikkatle takip edilmelidir.
-Ekim ayının en hareketlisi, Eylül ayındaki gibi ons altın oldu. Sarı metalin aylık volatilitesi 186 dolar olarak kaydedildi ve birçok kez tarihi zirvesini tazeledi. Hem FED’in faiz indirim döngüsüne başlaması hem de jeopolitik risklerin etkisiyle rekor kıran ons altında yön bir süre daha yukarı olabilir. Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimleri ve hemen ardından açıklanacak FED faiz kararı, altının yönünü ve hızını belirlemesinde kritik bir etkisi olacaktır.
-BİST açısından, endeksin zirveden %25 civarı geri çekilmesinin ardından birçok hissede getiri potansiyelleri yükseldi. Ötelenen faiz indirimi beklentileri ile kısa vadeli belirsizliğin arttığı Borsa İstanbul’a yönelik dengelenmenin gecikmeli de olsa sağlanacağı ve orta-uzun vadeli perspektifte yabancı sermaye girişinin artacağı beklentisi ile mevcut seviyelerden kademeli alımın uygun olacağı görüşümüzü sürdürüyoruz.
Ekim ayında, FED üyelerinin şahin açıklamaları sonrası faiz indirimlerinin hızına ilişkin beklentilerin gerilemesi, 5 Kasım’da gerçekleşecek ABD seçimlerine kalan zamanın azalması ve Ortadoğu’da zaman zaman artan jeopolitik tansiyon gibi etkenler global risk alma iştahını negatif etkiledi. Ekim ayında gelişmiş ülke borsaları ortalama %1, gelişmekte olan ülke borsaları ortalama %2 düşüş kaydetti. Dolar Endeksi Ekim ayında %3,5’a yakın değer kazandı. Ons altın ise jeopolitik gerginliklerin artmasıyla rekor tazeleyerek %5 yükselişle üst üste 4. ayı da değer kazancıyla tamamladı. Dolar endeksindeki yükselişe bağlı olarak gelişmekte olan ülke para birimleri Ekim ayında Dolar’a karşı ortalama %4 değer kaybederken, TL sınırlı değer kaybıyla pozitif ayrıştı.
MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ YÜZDE 50 SEVİYESİNDE SABİT TUTTU
Yurt içinde ise Ekim ayında açıklanan Eylül enflasyonu beklentileri aşarak aylık %2.97 artarken yıllık enflasyon %49.38 seviyesinde gerçekleşti. TCMB, Ekim ayı toplantısında politika faizini beklentilere paralel %50 seviyesinde sabit tuttu. TCMB karar metninde, son dönemdeki veri akışı ile enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizliğin arttığını belirtilirken piyasada oluşan faiz indirim beklentisini yılsonuna veya 2025 başına öteledi. Diğer taraftan üçüncü çeyrek bilançoları açıklanmaya başlarken, sıkı para politikasının yansıması olarak zayıf finansal sonuçlar açıklanacağına ilişkin beklentiler ve faiz indirim beklentilerinin de ötelenmiş olması BİST’i baskıladı. Ay içerisinde 8.640 seviyeleri test ederek Şubat 2024 seviyelerine gerileyen BİST100 Endeksi, gördüğü tarihi yüksek seviyeden 3.5 ay gibi kısa sürede %25’e yakın geri çekilmiş oldu. Ekim ayını da satıcılı seyrini ve dip yapma çabasını sürdüren BIST’de alternatif yatırım araçlarındaki yüksek getirinin devam etmesi ve sıkılaşmanın etkisiyle zayıflayan bilançolar sonrasında gerileyen işlem hacminin de etkisiyle BIST 100 Endeksi ayı %6’nın üzerinde kayıp ile 9.000 puan seviyelerinde tamamlayan sınai endeks %4,5’i aşan düşüşle Bankacılık Endeksi ise %15’e yakın düşüle ayı tamamlamaya hazırlanıyor.
EURO/DOLAR PARİTESİ, GÜÇLÜ DEESTEK NOKTASINI KIRDI
Ekim ayında düşüş trendine başlamış olan EURUSD paritesi 1.12 ila 1.07 arasında seyredip 1.10 seviyesindeki güçlü destek noktasını kırmış oldu. Geçtiğimiz ayda ECB, beklentilere paralel olarak üst üste ikinci kez 25 baz puanlık faiz indirimine giderek, politika faizini %3.25 seviyesine çekti. FED üyelerinden gelen açıklamalar ile FED’in faiz indirimlerindeki hızının yavaşlayacağı beklentileri fiyatlanmaya başladı. İki merkez bankasının faiz patikasındaki değişimi, paritede kısa vadeli volatiliteye sebebiyet verdi. Karar öncesi 1.0872’ye kadar yükselen parite, ECB faiz kararı sonrası hızla düşüşe geçerek 1.0810 seviyesine kadar geriledi. Satış baskısının devam ettiği günlerde 1.0760 seviyesini gören parite, sonrasında ise toparlanarak 1.0820 bandında denge buldu. EURUSD’nin yeniden 1.10 gibi hem psikolojik hem de güçlü direnç bölgesine erişebilmesi için alımların 1.0930 seviyesindeki direnci aşması gerekecek. Bu direnç noktası, aynı zamanda 100 günlük hareketli ortalama seviyesinin bulunduğu bölge olması nedeniyle kritik bir nokta olarak öne çıkıyor. Bu seviyenin aşılması durumunda paritede daha güçlü bir yükseliş hareketi beklenebilir. Ancak hem alımların zayıf kalması hem de Euro Bölgesindeki ekonomik görünüm, parite yönünün tekrar yukarı çevrilmesine engel olmaktadır. ABD genel seçimleri kapsamında, olası bir Trump zaferinin ardından gelmesi muhtemel olan ek gümrük vergileri, Doların Euro karşısında değer kazanmasına sebep olabilecek bir diğer faktör olarak ele alınabilir. Paritede satışların devam etmesi halinde 1.0760 ve 1.0670 seviyeleri destek noktası olarak takip edilebilir.
DESTEK VE DİRENÇ NOKTALARINA DİKKAT!
USDTRY sakin ve yatay pozitif seyretmeye devam ederken, Ekim ayındaki volatilite yalnızca 30 kuruş oldu. Son dönemde yüksek faiz etkisiyle TL’ye talebin artması merkez bankasının döviz rezervini artırmasına olanak sağladı. Bu sebeple kurda büyük bir düşüş görülmedi. TCMB’de swap hariç net rezervler 40.5 milyar dolara çıktı. Yabancı merkez bankalarının faiz indirimine başladığı şu dönemde TCMB faiz kararı için yurt içi enflasyon rakamları dikkatle takip edilmelidir. Paritede 50 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 34.10 destek noktası olarak izlenebilir. Bu destek noktasının kırılması durumunda ise 100 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 33.55 seviyesi ise bir diğer destek noktası olarak izlenebilir. Özellikle alımların artması halinde tarihi zirvesi olan 34.40 seviyesi de güçlü bir direnç noktası olarak izlenebilir.
FED’İN FAİZ KARARI, ALTININ YÖNÜNÜ VE HIZINI BELİRLEYECEK
Ekim ayının en hareketlisi, Eylül ayındaki gibi ons altın oldu. Sarı metalin aylık volatilitesi 186 dolar olarak kaydedildi ve birçok kez tarihi zirvesini tazeledi. Hem FED’in faiz indirim döngüsüne başlaması hem de jeopolitik risklerin etkisiyle rekor kıran ons altında yön bir süre daha yukarı olabilir. Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimleri ve hemen ardından açıklanacak FED faiz kararı, altının yönünü ve hızını belirlemesinde kritik bir etkisi olacaktır. Yükselen kanal içerisinde hareket etmesi beklenen sarı metalde, 2850 direnci ilk etapta aşılması beklenen seviye olarak düşünülebilir. Bu noktada kar satışlarının devreye girmesi halinde sırasıyla, 2690 ve 2615 seviyelerindeki 20 ve 50 günlük hareketli ortalamaların bulunduğu destek noktaları takip edilebilir.
EURO BÖLGESİNDE ECB’NİN FAİZLERİ İNDİRMESİ BEKLENİYOR
Global risk alma iştahı açısından Kasım ayının ilk haftası, 5 Kasım’daki ABD başkanlık seçimleri ve 7 Kasım’daki FED toplantısı nedeniyle kritik önem taşımaktadır. ABD’de başkanlık seçimini son dönemde anketlerde kazanma olasılığı artan eski Başkan Donald Trump’ın kazanması durumunda mevcut ekonomi politikalarında değişiklik ile beraber risk iştahı üzerinde de etkili olması bekleniyor. Eylül toplantısında 50 baz puanlık indirim ile parasal gevşeme döngüsüne başlayan FED’in ise gelecek verilere bağlı olarak Kasım ve Aralık aylarında 25’er baz puan ile indirimlere devam etmesi bekleniyor. Daha zayıf makro verilere sahip Euro bölgesinde ise ECB’nin daha sık adımlar ile faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor. Global piyasalar parasal gevşeme ile beraber resesyona girmeden yumuşak iniş gerçekleşeceğine ilişkin beklentileri fiyatladığından, makroekonomik verilerin bu temayı desteklemesi risk alma iştahının gücünü koruması açısından önemli. Ayrıca jeopolitik risklerdeki gelişmeler de yakından takip edilecektir.
Kasım ayında yurt içinde ise Merkez Bankası’nın faiz kararı, başta enflasyon olmak üzere açıklanacak makro veriler ve Kasım başında (1 Kasım) açıklanması beklenen S&P’nin Türkiye değerlendirmesi yakından takip edilecek. Ayrıca 8 Kasım’da Merkez Bankası’nın yılın son enflasyon raporunu yayımlaması bekleniyor. Son açıklanan enflasyon verileri sonrası yıl sonu ve 2025 için enflasyon beklentilerinde bir değişim olup olmayacağı konusu piyasalar tarafından yakından takip edilecek. 20 Kasım’a ertelenen Ekrem İmamoğlu davasına ilişkin gelişmelerinde piyasalar tarafından yakından takip edileceğini düşünüyoruz.
İMAMOĞLU DAVASI, PİYASALAR TARAFINDAN YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR
BİST açısından, endeksin zirveden %25 civarı geri çekilmesinin ardından birçok hissede getiri potansiyelleri yükseldi. Ötelenen faiz indirimi beklentileri ile kısa vadeli belirsizliğin arttığı Borsa İstanbul’a yönelik dengelenmenin gecikmeli de olsa sağlanacağı ve orta-uzun vadeli perspektifte yabancı sermaye girişinin artacağı beklentisi ile mevcut seviyelerden kademeli alımın uygun olacağı görüşümüzü sürdürüyoruz. Kasım ayında BİST100 endeksinin 8.600 – 10.200 aralığında geniş bir bantta dalgalanacağını, 9.400 ve altındaki seviyelerin alım fırsatı, 10.000 ve üzerine hacimsiz yükselişlerin ise kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
Osman Göktan
Şeker Yatırım Genel Müdürü
goktan@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.