-FED, projeksiyonlarını da açıkladı. Buna göre 2024’te 3 faiz indirimi öngörüsü öne çıktı. 2024 yılı için Federal fon oranına ilişkin tahmin %5,1’den %4,6’ya, enflasyon beklentisi %2,5’ten %2,4’e düşürüldü. İşsizlik oranına ilişkin tahminler ise %4,1 seviyesinde sabit tutuldu. Güçlenen risk alma iştahına paralel majör borsalar ile riskli varlıklar Aralık ayını yükselişle tamamlarken, Asya piyasaları karışık zayıf bir seyir izledi
-TCMB, Aralık toplantısında 250 baz puanlık piyasa beklentisine paralel faiz artışı yaparak politika faizini %42,50 seviyesine yükseltti. Normalleşme yönünde atılan istikrarlı adımlar sonrası ülke risk primi olan CDS 280’li seviyelere kadar gerilerken, yabancı kurumlardan TL varlıklara yönelik olumlu raporlar gelmeye başladı. Aralık ayında yabancılar, hisse ve tahvil tarafına güçlü girişler gerçekleştirdi. Buna karşın sanayi hisseleri ile kaydedilen satışlarla BİST-100 endeksi, Aralık ayını %6,02 düşüşle tamamladı.
-Yurt içinde jeopolitik gelişmelerin yanında ekonomi yönetiminin atacağı adımlar ve yapılacak açıklamalar yakından izlenecek. Politika faizini %42,50’ye yükselten TCMB’nin enflasyon görünümünde ve beklentilerinde iyileşme ile birlikte, 150-250 baz puan arasında bir faiz artışı daha yaparak faiz arıtırım döngüsünü tamamlayacağını düşünüyoruz. Atılan normalleşme adımları, yükselen faizler ve CDS’deki gerilemeyle beraber bankacılık hisselerine yönelik ilginin devam etmesini bekliyoruz.
-Rasyonel politikalar sürdükçe yabancı yatırımcıların bankalar öncülüğünde BİST’e yönelik ilgisinin düşük momentumla da olsa devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak, yükselen faizler ile alternatif getiri araçlarının cazibesinin artması ve hisse senedi kredi faizlerinin yükselmesi, yerli yatırımcılardan gelecek satışlarla BİST üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesini bekliyoruz.
-Aralık ayı içerisinde uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s‘in Türkiye’ye yönelik değerlendirme yapmaması da ay sonunda kaydedilen satışlarda etkili oldu. Moody’s, Türkiye için 12 Ocak’ta değerlendirmede bulunacağını açıkladı. Bu değerlendirmenin pozitif olması, BIST için Ocak ayında pozitif bir katalizör olabilir. BIST’te yabancı girişleri devam etse de bunun endeks ağırlığı yüksek sınırlı bir grup hissede devam edeceğini ve kısa vadede endeks geneline yayılmasını beklemiyoruz.
-Yükselen faizlerin, BIST için güçlü bir alternatif oluşturması ve uygulanan sıkı para politikasının ekonomideki yavaşlamayla birlikte özellikle şirket karlılıkları üzerinde negatif baskı oluşturuyor. Bu nedenle borsanın Ocak ayında genel olarak dalgalı zayıf seyrini devam ettirmesini bekliyoruz. Ay içinde endekste yükselişler oluşsa da belli seviyelerde satış fırsatı olarak kullanılarak kısa vadeli dip arayışının devam edeceğini düşünüyoruz.
Aralık ayında global piyasalarda risk iştahı faiz indirimlerinin fiyatlanmaya başlamasıyla güçlendi. FED, 12-13 Aralık’ta gerçekleşen toplantısında faizi beklentilere paralel olarak %5,25-5,50 aralığında sabit bıraktı. Toplantı sonrası konuşan Başkan Jerome Powell, ek faiz artış ihtimalinin tamamen masadan kalkmadığını söylerken faiz indiriminin zamanlamasının tartışıldığını da söyledi. İlk kez faiz indirimine yönelik sinyal veren Powell’ın konuşması sonrası piyasalarda faiz indirimi fiyatlaması 2024 Mayıs ayından Mart ayına çekildi. Ay içerisinde ABD’de açıklanan beklentilerden zayıf büyüme verisi sonrası piyasalarda faiz indirim fiyatlaması kuvvetlendi. Şu anda Mart ayında ilk faiz indirim ihtimali %80 üzeri olasılıkla fiyatlanıyor. FED, projeksiyonlarını da açıkladı. Buna göre 2024’te 3 faiz indirimi öngörüsü öne çıktı. 2024 yılı için Federal fon oranına ilişkin tahmin %5,1’den %4,6’ya, enflasyon beklentisi %2,5’ten %2,4’e düşürüldü. İşsizlik oranına ilişkin tahminler ise %4,1 seviyesinde sabit tutuldu. Güçlenen risk alma iştahına paralel majör borsalar ile riskli varlıklar Aralık ayını yükselişle tamamlarken, Asya piyasaları karışık zayıf bir seyir izledi. ABD endeksleri ayı %5 üzeri yükselişle tamamlarken, Avrupa borsaları %3 üzeri yükseliş gerçekleştirdi. Asya endeksleri ise sınırlı değer kaybetti. Dolar Endeksi faiz indirim beklentileriyle ay boyu %2 değer kaybederken gelişmekte olan ülke para birimleri Dolar karşısında değer kazandı, Türk lirası %2 üzeri değer kaybıyla negatif ayrıştı.
ARALIK AYINDA YABANCILAR, YOĞUN HİSSE SENEDİ VE TAHVİL GİRİŞLER GERÇEKLEŞTİRDİ
Yurt içinde TCMB, Aralık toplantısında 250 baz puanlık piyasa beklentisine paralel faiz artışı yaparak politika faizini %42,50 seviyesine yükseltti. Toplantı sonrası yayımlanan PPK özetinde, sıkılaştırma adımlarının en kısa sürede tamamlanacağı yinelenirken, basın duyurusu yoluyla TL likidite yönetimi ve makro ihtiyati önlemlere ilişkin ek tedbirler alındı. Normalleşme yönünde atılan istikrarlı adımlar sonrası ülke risk primi olan CDS 280’li seviyelere kadar gerilerken, yabancı kurumlardan TL varlıklara yönelik olumlu raporlar gelmeye başladı. Aralık ayında yabancılar, hisse ve tahvil tarafına güçlü girişler gerçekleştirdi. Buna karşın sanayi hisseleri öncülüğünde kaydedilen satışlarla BİST-100 endeksi Aralık ayını %6,02 düşüşle tamamladı. Sanayi hisselerinde enflasyon muhasebesine ilişkin endişeler ve yükselen faizlerin yurt içi talebi baskılayacağı ve borçluluğu artıracağına ilişkin beklentilerle satış baskısına maruz kalırken, sınai endeks Aralık ayında %10,49 değer kaybetti. Bankacılık hisseleri ise CDS risk primindeki gerileme, rasyonel politikalara geçiş ve yabancı alımlarının bankacılık sektöründe yoğunlaşmasının desteğiyle pozitif ayrışarak Aralık ayını %3,07 yükselişle tamamladı. BİST genelinde ise mevduat başta olmak üzere alternatif getiri araçlarının artan cazibesi ve hisse senedi kredi faizlerinde yükseliş etkisiyle işlem hacimleri zayıf seyrederken, endeks son iki aydaki dalgalı zayıf seyrini devam ettirdi.
BIST 100 ENDEKSİ, 2023 YILINI YÜZDE 35,6 YÜKSELİŞLE TAMAMLADI
BIST-100 endeksi 2023 yılını %35,6 yükselişle tamamlarken, bankacılık endeksi güçlü pozitif ayrışma ile yılı %73,38’lik yükselişle tamamladı. Sınai endeksi ise yıllık %29,51 yükselişle relatif olarak negatif ayrıştı. 2023 yılı genelinde ise sigortacılık, taş-toprak, bankacılık, gıda-içecek ve ulaştırma başlıca pozitif ayrışan sektörler oldu. Madencilik, elektrik, metal ana sanayi ve inşaat sektörü hisseleri 2023 yılında negatif ayrışan başlıca sektörler oldu.
ORTADOĞU’DA TANSİYON DÜŞMÜYOR
Piyasalar Aralık ayında başta FED olmak üzere merkez bankalarından gelen açıklamalara ve makro verilere odaklandı. FED’in 13 Aralık’taki toplantısında faizi %5.25 – %5.50 aralığında sabit bırakmasına ek olarak, noktasal grafiklere göre 2024’te 3 kez faiz indirimine gideceği öngörüsü piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Sıkılaşmanın sonuna gelindiği düşüncesinin hakim olmasıyla, dolar majör para birimlerine karşı değer kaybederken, emtialarda alımlar hızlandı. İstihdam piyasasında ise tarım dışı istihdam verisi beklentileri aşarak 199 bin olarak açıklanırken, işsizlik oranı ise %3.7 seviyesine geriledi. Bunun yanında, dünyanın en büyük ekonomisinde enflasyon oranı geçtiğimiz ay hem manşet hem de çekirdek olarak beklentiler doğrultusunda açıklanırken, 3.çeyrek GSYH büyüme oranı ise 2021 yılının 4. çeyreğinden beri en yüksek seviye olan %4.9 olarak açıklandı. Euro Bölgesi’nde ise ECB, %4.5 olan faizde değişikliğe gitmeyerek 22 yılın zirvesinde sabit bıraktı. Bölgede %2.4 seviyesinde bulunan enflasyon oranı ECB’nin %2 hedefine yaklaşmasına rağmen bankadan ihtiyatlı açıklamalar gelmeye devam etti. Jeopolitik tarafta ise, Ortadoğu’da tansiyonun düştüğüne dair herhangi bir emare görülmezken, Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik artan saldırıların tedarik zincirinin güvenliğine ilişkin endişeleri artırmasıyla petrolde yükseliş yaşandı.
EURO/DOLAR PARİTESİNDE YÜKSELİŞ HIZ KAZANDI
Kasım ayını 1.0883 seviyesinde kapatan EURUSD paritesi, Aralık ayında 1.0722 seviyesine kadar geri çekilse de, FED toplantısı sonrasında gelen alımlarla 1.09 seviyelerinde kalmaya devam etti. Kar satışlarıyla karşılaşmasına rağmen 1.10 seviyesini de aşan paritede yukarı yönlü seyir devam ediyor. Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon oranı %2.4 olarak açıklanırken, ABD’de ise %3.1 seviyesine geriledi. FED’in 2024 için verdiği 3 faiz indirimi sinyali sonucunda gerileyen Dolar Endeksi, Ağustos ayından beri ilk kez 102 seviyesinin altına çekildi. Dolardaki değer kaybıyla majör para birimlerine alımlar gelirken, ECB’nin henüz indirim mesajı vermemesi sebebiyle EURUSD paritesinde yükseliş hız kazandı. 13 Aralık’taki FED toplantısının ardından sert yükselişlerin yaşandığı paritede 1.10 seviyesinin üzerinde tutunma çabası devam ediyor. Bu seviyenin üzerinde kalınması durumunda 1.1278 ve 1.1498 seviyelerinin gündeme gelebileceği paritede, olası düşüşlerde ise 1.10 seviyesinin altında ilk olarak 50 günlük hareketli ortalama olan 1.0874 seviyesi izlenebilir. İkinci destek seviyesi olarak ise 100 günlük hareketli ortalama olan 1.0758 seviyesi gündeme gelebilir.
Yurt içinde yıllık enflasyon verisi %61.98 seviyesine yükselmesine karşın beklentilerin altında açıklandı. TCMB Aralık ayındaki toplantısında politika faizini beklentiler dahilinde 250 baz puan artırarak %42.50 seviyesine yükseltti. Geçtiğimiz ay Dolar Endeksi’ndeki gerileme hız kazansa da, USDTRY paritesinde yükseliş devam etti ve önemli direnç olan 29 seviyesi aşıldı. Yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 30 ve 30.75 seviyelerinin test edilebileceği paritede, olası düşüşlerde 28.79 ve 28.10 seviyelerine kadar geri çekilmeler görülebilir.
ONS ALTINDA 2 BİN DOLARIN ÜZERİNDEKİ HAREKET DEVAM EDEBİLİR
Jeopolitik riskler ve ABD’de sıkılaşmanın sona erdiği düşüncesinden destek bulan ons altında, Aralık ayında 2.000 seviyesinin altına kısa süreli çekilmeler görülse de genel olarak bu seviyenin üzerinde fiyatlamalar yaşandı. 4 Aralık’ta 2.100 seviyesinin üzerini test eden değerli metalde, yukarı yönlü hareketi destekleyici unsurlar baskın olmaya devam ediyor. İsrail’deki savaşa ek olarak, Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik başlayan saldırılar ve Irak’ta ABD üslerine yönelik saldırıların yoğunlaşmasıyla Ortadoğu’daki tansiyon yüksek seyretmeyi sürdürüyor. Bunun yanında, merkez bankalarının 2024 yılında indirim sürecine başlayacağına yönelik beklentilerin de desteğiyle 2.000 seviyesinin üzerindeki hareket devam edebilir. 2.100 direncinin aşılması durumunda 2.144 seviyesinin test edilebileceği değerli metalde, olası düşüşlerde ilk aşamada 50 günlük hareketli ortalama olan 2.011 desteği izlenebilir. Bu seviyenin altına çekilme durumunda 100 günlük hareketli ortalama olan 1.963 seviyesi ikinci destek noktası olarak izlenebilir.
BORSALARDAKİ YÜKSELİŞ TRENDİNİN DEVAM ETMESİNİ BEKİLYORUZ
Ocak ayında global piyasalar merkez bankalarının toplantılarını ve açıklanacak makroekonomik verileri takip etmeye devam edilecek. FED’in 30-31 Ocak’ta yapılacak toplantısında gösterge faizini %5,25-5,50 aralığında sabit bırakması ihtimali %100 olasılıkla fiyatlanırken, risk alma iştahının kuvvetli seyrin devam etmesi bekleniyor. Resesyona işaret edecek zayıf veriler gelmedikçe ve yeni jeopolitik riskler oluşmadıkça global risk alma iştahının FED faiz kararına kadar güçlü seyrini devam ettirmesi beklenirken, majör borsalarda ay içinde olası geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilerek major borsalardaki yükseliş trendinin devam etmesini bekliyoruz.
MOODY’S, TÜRKİYE İLGİLİ 12 OCAK’TA DEĞERLENDİRMEDE BULUNACAK
Yurt içinde ise jeopolitik gelişmelerin yanında ekonomi yönetiminin atacağı adımlar ve yapılacak açıklamalar yakından izlenmeye devam edilecek. Politika faizini %42,50’ye yükselten TCMB’nin enflasyon görünümünde ve beklentilerinde iyileşme ile birlikte, 150-250 baz puan arasında bir faiz artışı daha yaparak faiz arıtırım döngüsünü tamamlayacağını düşünüyoruz. Atılan normalleşme adımları, yükselen faizler ve CDS’deki gerilemeyle beraber bankacılık hisselerine yönelik ilginin devam etmesini bekliyoruz. Rasyonel politikalar sürdükçe yabancı yatırımcıların bankalar öncülüğünde BİST’e yönelik ilgisinin düşük momentumla da olsa devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak, yükselen faizler ile alternatif getiri araçlarının cazibesinin artması ve hisse senedi kredi faizlerinin yükselmesi yerli yatırımcılardan gelecek satışlarla BİST üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesini bekliyoruz.
Diğer taraftan Aralık ayı içerisinde uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s‘in Türkiye’ye yönelik değerlendirme yapmaması da ay sonunda kaydedilen satışlarda etkili oldu. 12 Ocak’ta Moody’s Türkiye için değerlendirmede bulunacağını açıkladı. Söz konusu değerlendirmenin pozitif olması, BIST için Ocak ayında pozitif bir katalizör olabileceğini düşünüyoruz. BIST’te yabancı girişleri devam etse de bunun endeks ağırlığı yüksek sınırlı bir grup hissede devam edeceğini ve kısa vadede endeks geneline yayılmasını beklemiyoruz. Bu nedenle yerli yatırımcıların şuan BIST’te trend belirleyici konumda olması, yükselen faizlerin BIST için güçlü bir alternatif oluşturması ve uygulanan sıkı para politikasının ekonomideki yavaşlamayla birlikte özellikle şirket karlılıkları üzerinde negatif baskı oluşturması nedeniyle Ocak ayında genel olarak dalgalı zayıf seyrini devam ettirmesini bekliyoruz. Ay içinde endekste yükselişler oluşsa da belli seviyelerde satış fırsatı olarak kullanılarak kısa vadeli dip arayışının devam edeceğini düşünüyoruz. Bu beklentilerin ışığında Ocak ayında BIST-100 endeksinin 6.850.-7.950 aralığında geniş bir bantta dalgalanmasını bekliyoruz, ay içinde 7.000 ve altına düşüşlerin kademeli olarak yeni alım fırsatı olacağını, 7.850 ve üzerine yükselişlerin ise kademli olarak kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
Osman Göktan
Şeker Yatırım Genel Müdürü
goktan@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.