ALB Forex Araştırma Müdürü Kenan Çınar, Turcomoney Temmuz 2016 sayısında Brexit’in dünya ve Türk ekonomisi için muhtemel etkilerini analiz etti…
*Uzun ve gerilim yüklü referandum Brintaya’nın Avrupa Birliği’inden ayrılmasını isteyenlerin zaferi ile sonuçlandı. Refrandumun uygulanması yasal bir zorunluluk olmasa da genel kanı teamüller gereği Parlamento’nun referandum sonucu yönünde hareket edeceği yönünde.
*Referandum öncesi anket sonuçları ve piyasa beklentisinin aksine bir sonuç çıkması sermaye piyasalarında kısa süreli bir panik yaratmış durumda. Finansal piyasalarda baz senaryounun İngiltere’nin AB’den ayrılmayacağı yönünde olması şok dalgasının boyutunu artırdı.
*Peki bundan sonra ne olacak? Bu ayrılıktan dünya ekonomisi, orta ve uzun vadede nasıl etkilenecek?
Piyasaların sonuçlara ilk tepkisi güvenli liman talebi ile birlikte Japon yeni gelişmiş ülke devlet tahvilleri ve Japon yeni yükselirken başta İngiliz poundu olmak üzere riskli varlık fiyatlarında küresel çapta büyük düşüşler yaşandı. Referandum günü boyunca oynak bir seyir izleyen Pound sonucun belirginleşmesi ile birlikte % 10’u’aşan bir salınım yaparak 1.32 seviyelerine gerilerken altın fiyatları ons başına 100 doları aşan bir artış göstererek 1358 seviyesini test etti. Dolar/Yen paritesi ise 2013 yılından beri ilk defa 100seviyesinin aşağısını gördü. Hisse senetleri ve emtia fiyatları da panik satışlardan payını aldı. İngiltere ve Avrupa bankaları en çok değer kaybı yaşayan sektör olarak öne çıkarken gelişen ülke hisse endekslerinde değer kayıpları % 5’leri aştı.
DÜNYA EKONOMİSİ DERİNDEN ETKİLENECEK
Referandumun finansal piyasalar üzerinde ki kısa süreli etkisini bir kenara bırakacak olursak bu kararın sonuçları Dünya siyasetini ve ekonomisini derinden etkileyecek. Ayrılma yönünde resmi süreç, Parlamento’da ayrılık yönünde karar alınması ve bunun Lizbon Antlaşması gereği AB’ye deklare etmesi halinde başlayacak. Bu nedenle önümüzdeki süreçte İngiltere ve AB’den gelecek açıklamalar sürecin işleyişi açısından önem kazanıyor. İngiltere Tarafından gelen ilk demeçler resmi ayrılma başvurusunun ekim ayından erken olmayacağı yönünde iken AB kaynakları resmi ayrılma görüşmelerinin 2017 yılına sarkacağını işaret ediyor.
AB mevzuatına göre birlikten ayrılma teorik olarak yer alsa da birlikten ayrılma sonrası ayrılan üye ülke ve AB ilişkilerinin mekaniğine ilişkin bir düzenlemenin olmayışı belirsizliği artıran temel etken olarak öne çıkıyor.
BREXIT’İN MUHTEMEL BİRİNCİL ETKİLERİ
PİYASALAR NASIL ETKİLENECEK?
Brexit sonrası oluşan belirsizlikler nedeniyle FED’in yılın geri kalanında faiz artırma ihtimali düştü.
SİYASİ ETKİLER
Ayrılma yönünde resmi süreç, Parlamento’da ayrılık yönünde karar alınması ve bunun Lizbon Antlaşması gereği AB’ye deklare etmesi halinde başlayacak. Bu nedenle önümüzdeki süreçte İngiltere ve AB’den gelecek açıklamalar sürecin işleyişi açısından önem kazanıyor
EKONOMİ NASIL ETKİLENECEK?
Sürecin bir yol haritası olmayışı ve ikincil etkilerinin tam olarak öngörülememesi yatırım ortamını ve tüketici güvenini olumsuz etkileyecektir.
TÜRKİYE EKONOMİSİ NASIL ETKİLENECEK?
Bu yazının devamını,,
Turcomoney’i Yaysat’ın seçkin bayilerinden,
D&R, Remzi Kitabevi, NT, Özdilek, Real, İnkılap Kitapevi ‘nden satın alabilir,
D&R’ın internet sitesinden
http://www.dr.com.tr/Dergi/Turcomoney/Kolektif/Ekonomi-Haber/Ekonomi-is-Dunyasi/urunno=0000000370911
Dijimecmua’dan (http://www.dijimecmua.com/turco-money/) okuyabilir, satın alabilir, abone olabilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.