‘Asya Kaplanı’ büyümenin yıldızı olacak… Son çeyrekte büyük nakit sıkıntısının pençesine düşen Hindistan’ın, 2017’de yüzde 8.6 büyümesi bekleniyor.
Dünya ekonomisi yükselişe geçmekte zorlanıyor. Zayıf büyüme küresel ekonomi için ‘yeni normal’ oldu. Piyasanın belirlediği kur üzerinden ölçülen dünya üretiminin altı yıl üst üste 2017’de yüzde 3 oranında artması bekleniyor. Genel olarak güçlü bir canlanmadan bahsetmek için global ekonominin yılda yüzde 4 oranında büyüme kaydetmesi gerekiyor. Dünyayı kasıp kavuran 2008 krizinden beri global ekonomide bir türlü beklenen güçlü toparlanma gerçekleşemiyor. Tüm bu karamsar tablonun gölgesinde Hindistan, önümüzdeki mali yılda dünyadaki en hızlı büyüyen major ekonomilerin safl arında yeniden yer alacak. Deutsche Bank’a göre, Hindistan ekonomisinin Mart 2018’de sona erecek mali yılda yüzde 7.5 oranında büyümesi öngörülüyor. ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs ise bu rakamı yüzde 8,6 olarak belirledi. Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bazı önde gelen ekonomistler, Hindistan’dan yüzde 7.5’lik büyüme bekliyor.Uzmanlar kısa vadede iktidardaki Narenda Modi hükümetinin, kayıtdışı gelir ve sahte banknotları yok etme girişimlerinin 2017 mali yılının son iki çeyreğinde büyümeye büyük bir darbe vuracağını belirtiyor. Deutsche Bank, Hindistan’ın genel büyümesinin cari mali yılda yüzde 6,5’e yavaşlamasını bekliyor. Buna karşın Alman Bankası Deutsche, Asya’nın bir başka önemli ekonomisi olan Filipinler’in 2016 yılında yüzde 6,8 büyüyeceğini tahmin ediyor. Hindistan mali yılını nisandan marta kadar hesaplıyor.
Ekonomik büyümeye muson dopingi
Dolaşımdaki toplam para değerinin yüzde 86’sının, ‘demonetize’ edildiği Hindistan’da günlük hayat durma noktasına geldi. Başbakan Narendra Modi önümüzdeki yılın başlarında biraz rahatlama bekliyor. Pazartesi günü Reuters, Hindistan’ın hizmetler sektöründe daralma olduğunu duyurdu. Eylülde 54.5 olan Nikkei / Markit Satın Alma Yöneticileri endeksi ekim ayında 46.7 seviyesine geriledi. Endeksin 50’nin altına düşmesi daralmaya işaret ediyor. Deutsche Bank Asya Bölgesi Baş Ekonomisti Taimur Baig, “Bunu bir defalık olarak görüyoruz. Hint ekonomisinin faaliyet ya da zenginliklerinde kalıcı bir kaybı olmayacaktır. Tozlar gelecek yıl mart-nisan gibi kalkınca ekonomi canlanacak”- diye görüşünü bildiriyor. Hint ekonomisindeki güçlü büyüme, 2017’de beklenenden daha iyi muson mevsimi nedeniyle artacak tarım talebi ile desteklenecek. Ayrıca kamu harcamalarındaki artış ve memur maaşlarındaki ücret zammının yeni yılda ekonomik büyümeye olumlu yansıyacağı belirtiliyor. Madalyonun öte yüzünde kötü borç ve takipteki varlıklarla uğraşan şirket ve kamu bankaları yer alıyor. Batık kredi sorunu yaşanan Hindistan’da özel sektör yatırım harcaması düşük seviyelerde. Özellikle bankaların kendilerini yeniden sermayelendirip bilançolarını temizlemesi gerekiyor. Hindistan hükümeti, 2016-17 bütçesinde kamu bankalarının yeniden sermayelendirilmesine 250 milyar rupi (3,67 milyar dolar) ayırdı. Uzmanlar, net bir ithalatçı olduğundan yüksek petrol fiyatlarının Hindistan için sarsıntıya neden olabileceğini düşünüyor. Ancak Hindistan’daki petrol rafinerisi sektörünün, fiyatlardaki artıştan biraz destek alabileceğini gözardı etmemek gerekiyor. Asya Kaplanı Hindistan’ın ticaret açığının önümüzdeki birkaç yıl içinde kademeli olarak yükselmesi bekleniyor.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.