Son Haberler

“Büyük projelerin en önemli tedarikçisiyiz”

*2019 yılını başarılı bir performansla tamamlayan Petrol Ofisi, 2020 yılında yeni bir atılıma hazırlanıyor. Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper, hedeflerini ve projelerini Turcomoney’e anlattı… 

*Güçlü altyapımızla, Türkiye’nin gelişimine, büyümesine katkı sağlayan büyük projelerin de en önemli tedarikçisi konumundayız. Geçmişte İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projelerde olduğu gibi bugün de Çanakkale Köprüsü, Ankara- Niğde Otoyolu gibi projelerin yakıt tedarikçisiyiz.

*Her kulvarda başlattığımız önemli geliştirmelerin güzel sonuçlarını 2019 yılında da almaya devam ettik. Her alanda hedeflerimize ulaştık. 2018 yılını 49.9 milyar TL’lik bir toplam satış geliri ile kapatmıştık. Henüz net rakamları açıklamamakla birlikte 2019’da da bunun yaklaşık yüzde 10 civarında üzerine çıktık.

*Gelecek hedeflerimiz son dönemde aslında hep aynı. Nicelikten önce; doğduğumuz bu topraklara yakışır bir lider olarak, Türkiye’nin en büyük üçüncü şirketi olarak her alanda yaptığımız katkıları arttırarak sürdürmek. Bunun dışında “bugüne kadar faaliyetlerimizde elde ettiğimiz rakam ve oranları, gelecekte daha da geliştirmek” diyebiliriz

*Petrol Ofisi, akaryakıt sektörünün geleneksel lideridir. 2019 yılında geçmiş yıllardaki gibi pazar lideri olarak yüzde 20 bandındaki pazar payımızı geliştirerek koruduk. İrili ufaklı toplam 100’e yakın dağıtım firmasının bulunduğu akaryakıt piyasasında her 5 litre yakıttan 1 litresinin satışını Petrol Ofisi gerçekleştiriyor.

*Petrol Ofisi, 9 akaryakıt terminali, 3 LPG terminali, 20 havaalanı ikmal ünitesi, 1 madeni yağ fabrikası ve 1 milyon metreküp depolama kapasitesi ile Türkiye’de benzeri bulunmayan büyüklük ve çeşitlilikte güçlü bir alt yapıya sahiptir. Bu altyapımızın bakımı, geliştirilmesi için yıllık en az 1 milyar TL ve üzerinde bir yatırım gerçekleştiriyoruz.

*Bununla birlikte Türkiye’nin en büyük ve en yaygın istasyon ağına sahibiz ve bayi yapımızı da güçlendirmeye ve geliştirmeye devam ediyoruz. 2019 yılında bayi sayısını en fazla arttıran marka Petrol Ofisi oldu. Toplamda 1.770 istasyona ulaştık.

*Gelecek hedeflerimiz son dönemde aslında hep aynı. Nicelikten önce; doğduğumuz bu topraklara yakışır bir lider olarak, Türkiye’nin en büyük üçüncü şirketi olarak her alanda yaptığımız katkıları arttırarak sürdürmek. Bunun dışında “bugüne kadar faaliyetlerimizde elde ettiğimiz rakam ve oranları, gelecekte daha da geliştirmek” diyebiliriz.

*2018 Ağustos ayında doların hızlı bir şekilde değer kazandığı günlerde, tüm dünyada petrol fiyatları da son dönemlerin en yüksek fiyatına ulaşmıştı. Tabiri caiz ise akaryakıt sektöründe ‘kusursuz bir fırtına’ yaşanmıştı. Ancak, sektörün ve Bakanlığın hızlı reaksiyon göstermesiyle fiyatlardaki artışın tüketiciye yansımasını engellendi.

*Türkiye, başta Avrupa olmak üzere en ucuz akaryakıtın satıldığı ülkelerden biri konumunda. Petrol fiyatlarının tüm dünyada 100 doların üzerine çıktığı dönemde, eşel mobil sistemimiz devrede olduğu için Türkiye, Avrupa’nın en düşük akaryakıt fiyatlarına sahip ülkelerden biri olmuştu.

*Petrol Ofisi, her alanda olduğu gibi elektrikli araçlar konusunda da doğru ve güçlü adımlar atıyor. Öncelikle elektrikli araçlar için, e-POwer’ı geliştirdik. Bunları, elektrikli araçların en çok ihtiyaç duyduğu alanlara, şehirlerarası güzergâhlara belirli mesafelerdeki istasyonlarımıza inşa ettik.

Hayreddin Turan

Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper, 2019 yılında her alanda hedeflerine ulaştıklarını, Petrol Ofisi’nin satış gelirinin yüzde 10 civarında artış gösterdiğini ve yüzde 20 pay ile sektör lideri olarak bayi sayısını en fazla artıran marka olduklarını belirtiyor. 2019’da toplamda 1.770 istasyona ulaştıklarını söyleyen Selim Şiper, Petrol Ofisi’nin hedefini ise şöyle açıklıyor:

“Doğduğumuz bu topraklara yakışır bir lider olarak, Türkiye’nin en büyük üçüncü şirketi olarak her alanda yaptığımız katkıları arttırarak sürdürmek. Bunun dışında “bugüne kadar faaliyetlerimizde elde ettiğimiz rakam ve oranları, gelecekte daha da geliştirmek…”

Petrol Ofisi’nin güçlü altyapısıyla Türkiye’nin gelişimine, büyümesine katkı sağlayan büyük projelerin de en önemli tedarikçisi olduğunu vurgulayan Selim Şiper, “İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projelerde olduğu gibi bugün de Çanakkale Köprüsü, Ankara- Niğde Otoyolu gibi projelerin yakıt tedarikçisiyiz” diyor.

Petrol Ofisi CEO’su Selim Şiper, Turcomoney’nin sorularını cevaplandırdı:

-Sayın Şiper, Petrol Ofisi, 2019 yılını nasıl geçirdi? Satış gelirleriniz ne oldu? Kaç kişi çalışıyor? Rakamlarla Petrol Ofisi’ni anlatır mısınız? Petrol Ofisi 2019 yılındaki hedeflerine ulaştı mı?

Şiper-2018 ile birlikte 2019’da, Petrol Ofisi’nde yönetimsel süreçlerden organizasyon yapısına, ürünlerimizden, sunduğumuz hizmet ve sistemlerimize kadar her alanda eş zamanlı olarak gerçekleştirdiğimiz geliştirmelerin sürdüğü bir yıldı. Ayrıca her kulvarda başlattığımız bu önemli geliştirmelerin güzel sonuçlarını 2019 yılında da almaya devam ettik. Her alanda hedeflerimize ulaştık.

2018 yılını 49.9 milyar TL’lik bir toplam satış geliri ile kapatmıştık. Henüz net rakamları açıklamamakla birlikte 2019’da da bunun yaklaşık yüzde 10 civarında üzerine çıktık diyebiliriz.

Petrol Ofisi olarak, Genel Müdürlüğe bağlı 800’ün üzerinde çalışanın yanı sıra bayilerimiz üzerinden toplamda on binlerce kişiye istihdam sağlıyoruz.

2019’UN İKİNCİ YARISI İTİBARİ İLE YAŞANAN OLUMLU GELİŞMELER 2020 İÇİN BİZLERİ UMUTLANDIRIYOR

 –2019 yılında ekonomide yaşanan gelişmeleri ve yılın sonuna doğru yaşanan toparlanma işaretlerini değerlendirir misiniz?

Şiper-2019’un ikinci yarısı itibari ile yaşanan olumlu gelişmeler, 2020 yılı ve sonrasında daha güzel bir dönem temennimiz için bizleri umutlandırıyor.

-Akaryakıt pazarında Petrol Ofisi’nin payı nedir? Toplam satış ve bayilik olarak sayıları paylaşır mısınız?

Şiper-Petrol Ofisi, Türkiye akaryakıt sektörünün geleneksel lideridir. EPDK tarafından 2019 yılı rakamları henüz açıklanmadı. Ancak biz geçmiş yıllardaki gibi pazar lideri olarak yüzde 20 bandındaki pazar payımızı geliştirerek koruduk diyebiliriz. Diğer bir deyişle, irili ufaklı toplam 100’e yakın akaryakıt dağıtım firmasının bulunduğu Türkiye akaryakıt piyasasında her 5 litre yakıttan 1 litresinin satışını Petrol Ofisi gerçekleştiriyor.

-Petrol Ofisi’nin, yıllık minimum 1 milyar TL yatırım yapacağınızı ve bayi bazlı büyüyeceğini açıklamıştınız. Bu hedefini gerçekleştirebildi mi, durum nedir?

2019’DA BAYİ SAYISINI EN FAZLA ARTTIRAN MARKA PETROL OFİSİ OLDU, 1.770 İSTASYONA ULAŞTIK

Şiper-Petrol Ofisi, 9 akaryakıt terminali, 3 LPG terminali, 20 havaalanı ikmal ünitesi, 1 madeni yağ fabrikası ve yaklaşık 1 milyon metreküp depolama kapasitesi ile Türkiye’de benzeri bulunmayan büyüklük ve çeşitlilikte güçlü bir alt yapıya sahiptir. Bu altyapımızın bakımı, geliştirilmesi, daha da verimli hale getirilmesi için yıllık en az 1 milyar TL ve üzerinde bir yatırım gerçekleştiriyoruz. Bununla birlikte Türkiye’nin en büyük ve en yaygın istasyon ağına sahibiz ve bayi yapımızı da güçlendirmeye ve geliştirmeye devam ediyoruz. 2019 yılında bayi sayısını en fazla arttıran marka Petrol Ofisi oldu. Toplamda 1.770 istasyona ulaştık. Kaldı ki son iki senede Petrol Ofisi’ndeki bayi sözleşmelerindeki trafik, aslında 300’ü aşkındır. Bu rakamın içinde kimi arkadaşlarımız bizden ayrıldı, kimi bayilerimizle biz el sıkışıp ayrıldık. Dolayısıyla bizim istasyon sayısında artış sağlamamızla birlikte, bizler için çok değerli olan bayi mozaiğimizi de geliştirmeyi başarmış olduk.

ENERJİ BAKANLIĞI KISA SÜREDE EŞEL MOBİL SİSTEMİNİ DEVREYE SOKTU

 –Ekonomide yaşadığımız dalgalanma döneminde akaryakıt satışlarında bir düşüş oldu mu? Akaryakıt tüketimi ne durumda?

Şiper-Ülkemizde akaryakıt fiyatlarında belirleyici en önemli iki etken, dolar ve ham petrol fiyatlarıdır. 2018 yılı Ağustos ayında doların hızlı bir şekilde değer kazandığı günlerde, tüm dünyada petrol fiyatları da son dönemlerin en yüksek fiyatına ulaşmıştı. Tabiri caiz ise akaryakıt sektörü olarak ‘kusursuz bir fırtına’ yaşanmıştı. Elbette ki bu olağan şartlar altında böyle bir dönemde akaryakıt fiyatlarının hızla artması ile tüketimde düşüş yaşanması söz konusu olurdu. Ancak ilk etapta dağıtım şirketleri olarak hızlı bir reaksiyon gösterdik. Bununla birlikte Enerji Bakanlığı da kısa sürede eşel mobil sistemini devreye sokarak, dolardaki ve petrol fiyatlarındaki bu artışın tüketiciye yansımasını engelledi ve akaryakıt pazarındaki olası küçülmenin önüne geçildi.

-Döviz kurlarındaki oynaklık akaryakıt tüketimini nasıl etkiliyor?

Şiper-Akaryakıt fiyatlarını belirleyen en temel etkenler, dolar ve petrol fiyatlarıdır. Dolayısıyla bu iki temel unsurdan birinde, aşağı ya da yukarı yönlü hareket olduğunda, bu da akaryakıt fiyatlarına yansımaktadır.

-Zaman zaman Türkiye’de akaryakıt fiyatları ile başka ülkelerdeki fiyatlar kıyaslanır ve bizde fiyatların yüksek olduğu dile getiriliyor. Keza küresel piyasada ham petrol fiyatlarındaki düşüş iç piyasaya yansımıyor eleştirileri var. Bu konularda sizin değerlendirmeniz nedir?

Şiper-Öncelikle Türkiye akaryakıt pazarı, kontrollü, denetimli bir piyasadır. EPDK tarafından belirlenen ve gelişmiş bir sistem ile anlık olarak da takip edilebilen kural ve koşullara tabiyiz. Dolayısıyla dünyada petrol fiyatlarındaki olası bir düşüş, iç pazara da otomatik olarak yansıyor. Bununla birlikte akaryakıt fiyatlarımız ile ilgili yüksek fiyat kıyaslaması günümüzde doğruları yansıtmıyor. Zira artık Türkiye, başta Avrupa olmak üzere en ucuz akaryakıtın satıldığı ülkelerden biri konumunda. Bu, internetten ülke fiyatları üzerinden yapılacak kısa bir araştırma ile herkes tarafından kolayca tespit edilebilir. Keza petrol fiyatlarının tüm dünyada 100 doların üzerine çıktığı dönemde, eşel mobil sistemimiz devrede olduğu için Türkiye, Avrupa’nın en düşük akaryakıt fiyatlarına sahip ülkelerden biri olmuştu. Trakya’daki komşu ülkelerimizden çıkış yapan yabancı plakalı araçlar, depolarını Türkiye’den doldurarak sınır kapısından çıkıyorlardı.

 

TÜRKİYE’NİN GELİŞİMİNE, BÜYÜMESİNE KATKI SAĞLAYAN BÜYÜK PROJELERİN EN ÖNEMLİ TEDARİKÇİSİYİZ

-Petrol Ofisi aynı zamanda Türkiye’nin büyük projelerinin yakıt tedarikçisi… Bu konuda bilgi alabilir miyiz?

Şiper-Petrol Ofisi, salt yaygın istasyonumuz ile kara araçlarına değil, PO Air ile havacılık, PO Marine ile denizcilik yakıtlarında da hizmet sunuyor ve ülkemizin her alandaki gelişimine destek veriyor. Bununla birlikte bu topraklarda doğmuş, ülkemizin en önemli değerlerinden biri olarak güçlü altyapımızla, Türkiye’nin gelişimine, büyümesine katkı sağlayan büyük projelerin de en önemli tedarikçisi konumundayız. Geçmişte İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi projelerde olduğu gibi bugün de Çanakkale Köprüsü, Ankara- Niğde Otoyolu gibi projelerin yakıt tedarikçisiyiz.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN, ÖZEL KANOPİSİ VE ÖZGÜN YAPISI İLE E-POWER’I GELİŞTİRDİK

-Elektrikli araçlar dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla yaygınlaşıyor. Bu değişim Petrol Ofisi’ni nasıl etkiliyor?

Şiper-Elektrikli araçlar, sürdürülebilir bir gelecek için elbette ki en önemli çözümlerden biri. Ancak bu alanda henüz kat edilecek çok uzun bir yol, akü ve beraberinde şarj, menzil gibi önemli sorunlar var. Bununla birlikte Türkiye’de trafiğe kayıtlı araç sayısı 23 milyonun üzerinde ve bunun yaklaşık 12.5 milyonu otomobil. Bunların içinde ise elektrikli araç sayısı yaklaşık bin kadar. Buna karşın Petrol Ofisi, her alanda olduğu gibi elektrikli araçlar konusunda da doğru ve güçlü adımlar atıyor. Öncelikle elektrikli araçlar için, özel kanopisi ve özgün yapısı ile e-POwer’ı geliştirdik. Bunları, elektrikli araçların en çok ihtiyaç duyduğu alanlara, şehirlerarası güzergâhlara belirli mesafelerdeki istasyonlarımıza inşa ettik. Böylece elektrikli araçların, menzil ve şarj sorunu nedeniyle artık şehir merkezlerinde kısıtlı kalmamalarını, Antalya, Bodrum, Ankara, Bursa, İzmir gibi birçok güzergâhta şarj sorunu olmadan yolculuk etmelerini sağlıyoruz.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ÜÇÜNCÜ ŞİRKETİ OLARAK HER ALANDA YAPTIĞIMIZ KATKILARI ARTTIRARAK SÜRDÜRMEYİ HEDEFLİYORUZ

Petrol Ofisi, güneş enerjisi ile tüm elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’ini karşılayacak istasyonu yakınlarda hizmete soktu. Bu konuda bilgi verir misiniz?

Şiper-Bodrum’da açılışını gerçekleştirdiğimiz Petrol Ofisi istasyonunda, 275 Watt’lık 153 adet yüksek verimli yerli üretim panel ve 2 adet invertör kullanılıyor. Toplam 42,075 kWp’lık kurulu güce sahip istasyonda, yıllık 70.266 kWh’lık elektrik üretilmesi bekleniyor. Kurulu sistem, istasyonun elektrik tüketiminin yaklaşık %70’ini karşılıyor.  Petrol Ofisi istasyonunda kurulu solar sistem ile, 30 dairelik bir site ya da küçük bir sokağın tüketimine eşdeğer elektrik üretiliyor. Ayrıca bu istasyonumuz, yeni yönetmelik kapsamında aylık mahsuplaşma yapan Türkiye’deki ilk akaryakıt istasyonu oldu. Bu alanda da güzel bir ilki gerçekleştirdik ve devamını da getirmeyi arzu ediyoruz.

 

-Petrol Ofisi’nin 2020 yılı hedefleri nedir?

Şiper-Gelecek hedeflerimiz son dönemde aslında hep aynı. Nicelikten önce; doğduğumuz bu topraklara yakışır bir lider olarak, Türkiye’nin en büyük üçüncü şirketi olarak her alanda yaptığımız katkıları arttırarak sürdürmek. Bunun dışında “bugüne kadar faaliyetlerimizde elde ettiğimiz rakam ve oranları, gelecekte daha da geliştirmek” diyebiliriz.

ALTINORDU FUTBOL TAKIMI İLE YOL ARKADIŞIYIZ

-Şirketiniz Türk futbolunda çığır açan bir model olan Altınordu futbol takımına destek oluyor? Bu “yol arkadaşlığını” anlatır mısınız?

Şiper-Petrol Ofisi, bu ülkenin milli olanakları ile kurulmuş, 79 yıllık köklü geçmişi ile alanının lider şirketi. Altınordu da Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıt, Türk futbol öz kaynak sisteminin bir numaralı kulübü konumunda. Sonuç itibarıyla ‘aynı tür kuşlar, birlikte uçar.” Bizim Altınordu ile işbirliğimiz, alanlarında lider, aynı felsefeyi, aynı ruhu taşıyan, Türkiye’nin geleceğini düşünen iki kuruluşun birlikte çıktıkları ‘yol arkadaşlığı’ aslında. Popülist yaklaşımların dışında, klasik sponsorlukların ötesinde yüzü geleceğe dönük felsefi bir birliktelik. Petrol Ofisi ve Altınordu FK’nın bu yolculuktaki ortak hedefi ise; Türk futbolunu ileriye taşıyacak “İyi birey, İyi vatandaş, İyi futbolcu” yetiştirmek.

PORTRE / SELİM ŞİPER

Unilever ve İpragaz’dan sonra Petrol Ofisi CEO’luğuna

İstanbul Alman Lisesi’nin ardından, Almanya – Karlsruhe Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği dalında lisans ve lisansüstü eğitimlerini tamamlayan Selim Şiper,  daha sonra IMD (Lausanne – İsviçre) ve Northwestern University Kellogg Business School’da (Chicago – ABD) ‘Yönetim’ dalında lisansüstü programlarını tamamladı.

Kariyerine 1984 yılında Unilever’de vardiya mühendisi olarak başlayan Selim Şiper, Unilever’de Marketing Direktörü, Satış Direktörü, Satış ve Marketing Direktörü olarak görev aldı ve Unilever Türkiye’nin Yönetim Kurulu üyeliğinde bulundu.

Unisel Genel Müdürü ve Unilever Yönetim Kurulu Üyesi iken; 1999’da geçtiği Türkiye enerji sektörünün köklü kuruluşu İpragaz’da CEO’luk ve SHV Energy Yönetim Kurulu Üyeliği ile Asya, Doğu Avrupa Bölge Başkanlığı görevlerini de üstlendi. İpragaz CEO’luğu sırasında şirketin organik ve inorganik büyümesine yön veren Şiper, şirketin akaryakıt dağıtım ile elektrik toptan satış sektörlerine girmesine öncülük etti.

Selim Şiper, Ekim 2017’de Türkiye’nin akaryakıt ile madeni yağlar ve kimyasallar pazarları lideri Petrol Ofisi’nin CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi oldu ve halen bu görevleri yürütüyor.

Türkiye enerji sektörünün en köklü ve etkili STK’larından TLPGD – Türkiye LPG Derneği’nin 15 yıl boyunca Başkanlığı’nı yürüten Selim Şiper, Petrol Ofisi CEO’luğunu üstlenmesi ile birlikte bu görevinden ayrılarak, 2018 Nisan ayında gerçekleştirilen dernek Olağan Genel Kurulu ile birlikte PETDER – Petrol Sanayi Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı üstlendi.

Selim Şiper, aynı zamanda Cabo Verde İstanbul Fahri Konsolosluğu görevini de yürütüyor.

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası