Son Haberler

Cantekin: Finansal şirketlere 2023 ayarı

Türkiye’nin 2023 hedeflerine Finansal Kurumlar Birliği de katkı sağlamak için start verdi. Finansal Kurumlar Birliği, sektörün hedeflerini ve projelerini Turcomoney’e anlattı…

Finansal Kurumlar Birliği başkanı seçilen Mehmet Cantekin, sık sık tefecilerle karıştırıldıklarını ifade ederek; tefeci olmadıklarını, reel sektörün hizmetkarı olarak çalıştıklarının altını çiziyor. Türkiye ekonomisinin büyümesi ve gelişmesi için uğraştıklarını ifade eden Başkan Cantekin, tefeci algısını değiştirmek için Birlik olarak var güçleriyle çalışıklarını ve özel sektöre can suyu olmaya devam edeceklerini ifade ediyor.  Finansal Kurumlar Birliği, ülkemiz ekonomisi için son derece önemli bir birlik. Mayıs ayında yapılan Olağan Genel Kurul’un ardından Finansal Kurumlar Birliği’nin başkanlık görevine seçilen Mehmet Cantekin, Türkiye ekonomisin çok güçlü olduğunu ve her şerde bir hayır olduğunu vurguluyor. Türkiye’nin üç kuvvetli sektörünü bir araya getirerek aynı çatı altında buluturduklarını ifade eden Cantekin ile Finansal Kurumlar Birliği ve yaşanan gelişmeleri değerlendirdik.

3 YILI AŞKIN SÜREDİR EKONOMİMİZE GÜÇ KATIYORUZ

Sayın Cantekin, mayıs ayında yapılan Olağan Genel Kurul’un ardından Finansal Kurumlar Birliği’nin başkanlık görevine seçildiniz. Öncelikle sizi tebrik ediyoruz, başarılar diliyoruz. Bize önce Birlik ile ilgili kısaca bilgi verir misiniz?

Birliğimizi; 13 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6361 sayılı “Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu” ile kuruluşu gerçekleşen Finansal Kurumlar Birliği, Türkiye’nin bankacılık dışında kalan finans kuruluşlarını yani finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerini temsil eden ve Türk finans sisteminin gelişmesi, derinleşmesi ve çeşitlenmesi yönünde çok önemli misyon yüklenen bir çatı kuruluş. Faaliyet alanımız Türkiye ekonomisinin üretim, satış ve tüketim kanallarının üçünü de kapsıyor. Bugün itibariyle Birlik olarak üç sektörde toplam 103 üye şirketimiz bulunuyor. Bunların 27’si finansal kiralama, 62’i faktoring, 14’ü ise finansman şirketleri. Yönetim Kurulumuz her üç sektörü eşit sayıda temsil eden toplam 15 şirketin yöneticilerinden oluşuyor. Birliğimizin profesyonel yönetiminde ise Genel Sekreterimiz, her bir sektörü temsil eden üç Genel Sekreter Yardımcımız ile birlikte çalışıyor. “Birlikten kuvvet doğar”  anlayışı ile ülkemiz ekonomisindeki bankacılık dışı finans sisteminin payının artırılması, finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesi, temsil ettiği sektörlerin hak ve menfaatlerini koruyarak sağlıklı bir rekabet ortamı yaratılması amacıyla aktif bir faaliyet vizyonu üstlenen birliğimiz, sektörleri arasında sağladığı koordinasyon ve sinerji ile 3 yılı aşkın süredir ekonomimize güç katmayı sürdürüyor.

BANKACILIK DIŞI FİNANS SEKTÖRÜNÜ LAYIKIYLA TEMSİL EDİYORUZ

Başkanlık koltuğuna oturduğunuzda ilk açıklamanızda, 2023 yılı hedefine vurgu yaptınız. Önce buradan bu konuyla başlayalım isterseniz. Bankacılık dışı finans kesimi olarak 2023 yılı hedefleriniz konusunda neler söyleyeceksiniz?

Ülkemizin 2023 yılına ilişkin olarak; ihracatın 500 milyar dolara ulaşması, Türkiye ekonomisinin dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında yer alması, kişi başı milli gelirin 20 bin dolarlar seviyesine yükselmesi, 2 trilyon dolarlık gayri safi milli hasılaya ulaşmak gibi iddialı hedefleri var. Bu çerçeveden baktığımızda; Birliğimizin Türkiye ekonomisinin 2023 hedeflerine ulaşılmasında önemli yapı taşlarından birisi olacağını söyleyebiliriz. Birlik olarak yola çıktığımızda önümüze, bankacılık dışı finans kesiminin ekonomi içindeki payını ve katma değerini artırarak; ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sunmak gibi bir hedef koymuştuk. Bundan böyle önümüzdeki 3 yıl boyunca da, kurucu yönetimin üstlendiği bu misyonu aynı şekilde devam ettirmeye kararlıyız. Bankacılık dışı finans sektörünü en güçlü şekilde temsil ederek, ülkemizin 2023 hedeflerine katkı sunmaya yönelik projeleri hayata geçirmeyi sürdüreceğiz.

15  TEMMUZ’DAN SONRA HALEN OHAL İLE YÖNETİLİYORUZ

Hatırlarsanız, dünya ve AB ekonomilerinde yaşanan durgunlukla da paralel olarak 2015 yılı ekonomimiz adına çok da kolay bir yıl olmadı. 2016 yılının ortalarına geldiğimizde ise 15 Temmuz kalkışması gibi hain bir girişimle sarsılan ülke gündemimiz, halen olağanüstü bir vaziyette. Tüm bunlara rağmen; ekonomimizin istikrarı, yabancı yatırımcının Türkiye’ye duyduğu güven, bankacılık ve bankacılık dışı finans sistemimiz güçlü bir şekilde ayakta duruyor. Bunda, ekonomi yönetimimizin son 14 yıllık süreçte ortaya koydukları vizyoner bakışın ve başta bankacılık sistemimiz olmak üzere ekonomiyi finanse eden tüm kurumlarımızın üzerinde yükseldiği sağlam altyapının katkısı çok büyük. Biz de bu sağlam temele ve ekonomi yönetimimizin dirayetli duruşuna duyduğumuz güvenle ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşacağına eminiz. Bu güven ve inançla; sektörlerimizin özellikle son 3 yıldır ortaya koyduğu büyüme performansını koruyarak, 2023’e kadar bankacılık dışı finans sektörlerinin ekonomiden aldıkları payı gelişmiş piyasalardaki seviyelerine yaklaştırmayı hedefliyoruz.

SON BEŞ YILDA PENETRASYON ORANINI YÜZDE 6

Finansal kiralama, ilk yıllarda epey yol kat etmişti, fakat son yıllarda leasing biraz hız kesmiş gözüküyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?

 

 

 

Söyleşinin devamını okumak için;

D&R’ın internet sitesinden

http://www.dr.com.tr/Dergi/Turcomoney/Kolektif/Ekonomi-Haber/Ekonomi-is-Dunyasi/urunno=0000000370911

Dijimecmua’dan (http://www.dijimecmua.com/turco-money/) okuyabilir, satın alabilir, abone olabilirsiniz.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası