Cari işlemler açığı, bir önceki yılın temmuz ayına göre 523 milyon dolar azalarak ekonomistlerin beklentilerine paralel 2.602 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Temmuz döneminde cari işlemler açığı 21,7 milyar dolar, 12 aylık cari işlemler açığı ise 28.931 milyon dolar oldu. Haziran ayında, cari işlemler açığı 4 milyar 94 milyon dolar, on iki aylık cari işlemler açığı ise 29,4 milyon dolar olarak açıklanmıştı.
TCMB tarafından yapılan açıklamaya göre, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 2.142 milyon dolar azalarak 3.725 milyon dolara düşmesine rağmen, hizmetler dengesi fazlasının 1.422 milyon dolar azalarak 1.659 milyon dolara gerilemesi cari işlemler açığında gerçekleşen gerilemeyi sınırlandırdı.
Açıklamada şöyle denildi: “Ayrıca, birincil gelir dengesi açığı 149 milyon dolar artarak 605 milyon dolara yükselmiştir.
Parasal olmayan altın kaleminde, bir önceki yılın temmuz ayında 639 milyon dolar net ithalat gerçekleşmişken, bu yılın aynı ayında 416 milyon dolar net ihracat kaydedilmiştir.
Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 1.226 milyon dolar tutarında azalarak 1.456 milyon dolara düşmüştür.
Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 131 milyon dolar artarak 550 milyon dolar olmuştur.
Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 2.065 milyon dolar azalarak 458 milyon dolar tutarında gerçekleşmiştir.
Portföy yatırımları 1.417 milyon dolar tutarında net giriş kaydetmiştir. Bu gelişmede, yurtiçi yerleşiklerin yurtdışı menkul kıymet varlıklarındaki 1.120 milyon dolar azalış etkili olmuştur.
Portföy yatırımlarının yükümlülük tarafı alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 348 milyon dolar net satım, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 600 milyon dolar net alım yaptığı görülmektedir.
Yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak, bankalar 36 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirmiştir.
Diğer yatırımlar kaleminde 3.063 milyon dolar tutarında net çıkış gerçekleşmiştir.
Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 3.484 milyon dolar net artış, yurtdışı bankaların yurtiçi bankalardaki mevduatları ise 47 milyon dolar tutarında net azalış kaydetmiştir.
Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar 420 milyon dolar net geri ödemede bulunurken, diğer sektörler 84 milyon dolar net kullanım gerçekleştirmiştir.Resmi rezervler 1.689 milyon dolar azalmıştır.”
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.