Son Haberler

ChatGPT özelinde yapay zekalar ve finansal piyasalar…

-30 Kasım 2022’de bir prototip olarak piyasaya sürülen ve her geçen gün gelişerek insanların sorularını ve taleplerini anlamaya ve yanıtlamaya çalışan ChatGPT, yeni yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği konusunda tam yatırımcılar için bir seçenek oldu. ChatGPT, finansal kurumların kişiselleştirilmiş müşteri hizmetlerini sunma,  operasyonları kolaylaştırma ve maliyetleri düşürerek verimliliği ve etkinliği ciddi ölçüde artırabilecek potansiyele sahip.

ChatGPT ve benzeri robotlar, çalışanların mesleğini elinden alacak mı? Finansal piyasalarda insana özgü yetenekler ve beceriler gerektiren pozisyonlar, insan gücü ile devam edecek. Özellikle insan ilişkileri, yaratıcılık, problem çözme, müzakere, karar verme, liderlik, girişimcilik ve müşteri deneyimi yönetimi gibi alanlarda insan gücüne ihtiyaç duyulmaya devam edecektir. Bu nedenle yaptığınız iş, standart ve tekrarlayan nitelikte bir iş ise, siz o işi yapan son kişilerden olabilirsiniz. 

ChatGPT (Generative Pretrained Transformer), yapay zekaya dayalı derin öğrenme özelliği olan bir sohbet robotudur. Bu robot dilimizi anlayabiliyore ve etkileyici derecede ayrıntılı, yazılı metinler üretebiliyor. Bunu yapabilmek için gelişmiş makine öğrenimi algoritmaları kullanıyor. OpenAI* tarafından geliştirilen ChatGPT, 30 Kasım 2022’de bir prototip olarak piyasaya sürüldü. ChatGPT’ye, isteyen herkes bilgisayar veya telefon aracılığı ile https://chat.openai.com web adresinden girebiliyor.

CHATGPT, HAYATIMIZI NASIL DEĞİŞTİRECEK?

ChatGPT’nin şu an göze çarpan en önemli özelliklerinden birisi, kendisine sorduğunuz soruları karşınızda bir insan varmış gibi cevaplayabilmesidir, hatta istediğiniz konularda makale bile yazabilmesidir. Sürekli geliştirilerek yeni versiyonları çıkan ChatGPT insanlarla dil üzerinden etkileşime girerek insanların sorularını veya taleplerini anlamaya ve yanıtlamaya çalışır.

Peki bu ChatGPT ve benzeri robotlar, finansal ekosisteme ne gibi faydalar sağlayacak ve hayatımızı nasıl değiştirecektir? Biz daha chatbotlara, robo-danışmanlara yeni alışmaya başlamıştık. Teknoloji baş döndürücü bir hızla ilerlerken özellikle küçük yatırımcı açısından çok daha demokratik bir yatırım dünyası ortaya çıkıyor. Örneğin tutar sınırlaması olmaksızın yatırımınızı detaylı analizlere dayandırılan ve size özel hizmet alabilmek mümkün hale geldi. Yani yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği sadece varlıklı müşteriler için değil, tüm yatırımcılar için bir seçenek oldu.

ChatGPT, finansal kurumların kişiselleştirilmiş müşteri hizmetleri sunmasını, operasyonları kolaylaştırmasını ve maliyetleri düşürmesini sağlayarak finansal piyasalarda verimliliği ve etkinliği ciddi ölçüde artırabilecek potansiyele sahip.

ChatGPT’nin yaratabileceği değişimlere başlıklar halinde bakarsak.

YATIRIM DANIŞMANLIĞI – PORTFÖY YÖNETİCİLİĞİ

Son yıllarda yatırım kuruluşlarında kullanılan robo-danışmanlar; gelir düzeyiniz, getiri ve risk beklentiniz, ürün bilginiz ve portföy yapınız gibi kriterleri dikkate alarak yatırım danışmanlığı faaliyeti kapsamında size özel tavsiyelerde bulunuyor. ChatGPT olayı bir adım daha ileri götürerek size verilen tavsiyelere yönelik aklınıza takılanları sorabilmenize ya da sizin özellikle ilgilendiğiniz ama size tavsiye edilmeyen ürünlerin neden size önerilmediğine yönelik soruları sorup öğrenebileceğiniz özelliklere sahip. Kısacası karşınızda birisi varmış gibi sorularınıza cevap alıp diyaloğa girmek mümkün. Robo-danışmanlardan çok daha gerçekçi ve kapsamlı bir deneyim yaşamak mümkün. Karşınızda her ürüne hakim bir yatırım danışmanı varmış hissi uyanabilir. Bu diyaloglarda mevzuata aykırı ve yatırım kuruluşu için sorun yaratabilecek ifadelerin yer almayacak olması da yatırım kuruluları açısından büyük avantaj.

Ek olarak portföy yöneticiliği hizmeti vererek sizin adınıza portföy oluşturup, alım satım işlemleri gerçekleştirilmesi mümkün.

Ayrıca araştırma birimlerinde çalışanların sayısında da ciddi azalmalar olabilecektir. Nasıl mı? ChatGPT ile detaylı analizlere dayalı (haber makaleleri, sosyal medya gönderileri ve finansal tablolar dahil olmak üzere çok çeşitli verileri analiz eder.) çok sayıda şirket ile ilgili rapor hazırlamak çok kısa süreler içerinde mümkün hale gelebilecektir. Elbette şirket görüşmelerinde elde edilen veriler ve araştırmacının tecrübesi ile rapora kattıklarını ChatGPT gerçekleştiremez, ama küçük bir ekiple büyük işler başarabilmek mümkün hale gelebilecektir.

ÇAĞRI MERKEZİ HİZMETLERİ VE DESTEK EKİPLERİ

ChatGPT teknolojisi, yatırım ve sigorta şirketlerinin çağrı merkezlerinde ve destek ekiplerinde de etkin olarak kullanılabilecek bir yapıdadır. ChatGPT, büyük miktarda veriyi analiz ederek, gerçek zamanlı yardım ve destek sağlayarak müşteri sorularına hızlı ve doğru bir şekilde yanıt verebilir. Müşterilerin sorabileceği sorular da dahil birçok konuda daha düşük maliyetle kaliteli hizmet alabilir. Bu sayede müşteri hizmetlerinin hızını ve kalitesini artırabilmek mümkün.

RİSK YÖNETİMİ VE UYUM İHLALLERİ

ChatGPT, robot büyük miktarda veriyi analiz ederek ve risk faktörlerini belirleyerek yatırım şirketlerine potansiyel riskleri belirleme ve yönetme konusunda yardımcı olabilir. Buna ek olarak, ChatGPT analiz yeteneği ile belirli kalıplar dışındaki işlemler analiz ederek finansal kurumlardaki dolandırıcılık faaliyetlerinin tespiti ve önlemesine yardımcı olabilir. Yine yatırım kuruluşlarının işlemlerini izleyerek olası uyum ihlallerini belirleyerek yetkilileri uyarabilmesi de mümkün.

ETKİN PAZARLAMA FAALİYETİ

Pazarlama faaliyetlerinde yatırım tercihlerindeki değişiklikler gibi kalıpları ve eğilimleri belirlemek üzere müşteri verilerini analiz etmek ve bu veriler ile daha sonra her müşterinin benzersiz ihtiyaçlarını karşılayan kişiselleştirilmiş finansal ürünler ve hizmetler geliştirmek için kullanabilmek mümkün. Bu sayede nokta atışı ile pazarlama kampanyası yürütebilmek çok daha düşük maliyetli olabilecektir.

KREDİ TAHSİSİ

Kredi oluşturma süreci meşakkatli ve analizlere dayalı bir süreçtir. Müşteri verilerinin toplanması, kredi puanlarının analiz edilmesi, risklerin değerlendirilmesi gibi süreçleri ChatGPT herhangi bir hata ve kayırmaya yer vermeden yapabilir. Hisse senedi kredilerinde bu süreç daha standart olduğundan yatırım kuruluşlarının verdiği hisse senedi kredisinde süreç çok daha kolay uyarlanabilir.

ChatGPT’nin hep sektöre sağlayacağı olumlu katkılardan bahsettik. Ancak ChatGPT’nin verimli çalışabilme potansiyeli kendisini besleyen verilerin kalitesine bağlı Veriler doğru değilse veya düzenli olarak güncellenmiyorsa, ChatGPT’nin tahminleri ve analizleri hatalı sonuçlar verebilecektir. ChatGPT’yi eğitmek için kullanılan verileri dikkatli bir şekilde izlemek ve denetlemek ve kullanılan algoritmaların ve modellerin şeffaf ve açıklanabilir olmasını sağlamak önem taşıyor.

Son olarak, ChatGPT ve benzeri robotların finansal piyasalarda çalışanların mesleğini elinden alacak mı sorusuna bir cevap vermek gerekirse; finansal piyasalarda insana özgü yetenekler ve beceriler gerektiren pozisyonların insan gücü ile devam edeceği değerlendiriliyor. Özellikle insan ilişkileri, yaratıcılık, problem çözme, müzakere, karar verme, liderlik, girişimcilik ve müşteri deneyimi yönetimi gibi alanlarda insan gücüne ihtiyaç duyulmaya devam edecektir. Bu nedenle yaptığınız iş, standart ve tekrarlayan nitelikte bir iş ise, siz o işi yapan son kişilerden olabilirsiniz.

Mahir Kubilay Dağlı

Eliptik Yatırım Menkul Değerler Genel Müdürü

dagli@turcomoney.com

* OpenAI şirketi 2015 yılından San Francisco’da kuruldu. Ortakları arasında Sam Altman, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Elon Musk (2018 yılında ayrıldı), Ilya Sutskever, Peter Thiel gibi isimler bulunuyordu.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası