Son Haberler

“Dijital işler” temalı Türkiye Teknoloji Buluşmaları İzmir'de yapıldı

İZMİR (AA) – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği himayesinde, Eticaret Merkezi AŞ ve Teknolojide Kadın Derneği tarafından İzmir'de "Türkiye Teknoloji Buluşmaları" düzenlendi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'ndeki etkinliğin açılışında, dünyanın çok büyük bir hızla değiştiğini, bu değişimin temel dinamiğinin teknoloji alanında yaşanan gelişmeler olduğunu belirtti.

Yaşanan değişimin ekonomide de etki gösterdiğini ifade eden Kestelli, piyasa değeri açısından dünyanın en büyük 10 şirketinden 7'sinin, marka değeri açısından da en büyük 5 şirketinden 4'ünün teknoloji şirketi olduğuna dikkati çekti.

Borsa olarak geleneksel üretim yöntemlerinin en yoğun olduğu ve değişimin de en yavaş yaşandığı tarım sektöründe faaliyet gösterdiklerini söyleyen Kestelli, şöyle devam etti:

"Tüm dünyada bilişim teknolojilerinin tarım sektörüne entegrasyonunda önemli bir ivme yaşandığı bir gerçek. Otonom tarım makinelerinden görüntü işlemeye, hastalık tespitinden çiftlik yönetim sistemlerine teknoloji tarımın her alanına hızla yayılıyor. Doğru bir şekilde entegre edildiğinde teknolojinin tarım sektörünün ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğine büyük katkısı olacağına inanıyoruz. Bu amaçla ülkemiz tarımına uygun teknolojilerin geliştirilmesine imkan sağlayacak İzmir Tarım Teknoloji Merkezinin kurulması, üzerinde yoğun olarak çalıştığımız en önemli projemiz. Bu projeyle birlikte İzmir'i bölgesel, ulusal ve uluslararası bağlamda tarım teknolojileri ve girişimlerinin çekim merkezi ve tarım teknolojilerinin AR-GE üssü yapmayı hedefliyoruz. Merkezin sadece yeni nesil üretim teknolojilerinin boy verdiği bir start-up merkezi olmasını değil, deneyim paylaşımından yeni finansal varlıklara uzanan değerli bir ekosistem yaratmasını amaçlıyoruz."

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler de yeni teknolojilerin kullanımında inovatif iş birliklerini geliştirebilen şirket ve sektörlerin avantajlı olacağını dile getirdi.

Teknolojik ve dijital dönüşümün ekonomik kalkınmanın kaldıracı olarak görülmesi gerektiğini belirten Kızılgüneşler, "Teknolojik ve dijital dönüşüm, diğer sanayi devrimlerinden farklı olarak her ülkeye kendi alan uzmanlıklarına, avantaj ve dezavantajlarına uygun bir uygulama alanı yaratma fırsatı sunuyor. Ülkelerin dijital dönüşümde kendi özgün reçetesini yazacağı bir durumda, Türkiye'nin de kendi rekabet koşullarını ve alan uzmanlığını teknolojik inovasyon ve dijital dönüşümle birleştirmesinin özgün yollarını araması gerekliliği ortaya çıkıyor. Böyle bir çerçeve, Türkiye'yi dijital dönüşüm ekonomisinin tüketicisine değil üreticisine dönüştürebilir." dedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Hakan Ürün de 2023'te dünya genelinde e-ticaret hacminin 6,5 trilyon dolara çıkacağının, 2024 yılına gelindiğinde de dünyada toplam ticaretin yüzde 22'sinin e-ticaret üzerinden gerçekleşeceğinin öngörüldüğüne dikkati çekti.

Açılış konuşmalarının ardından "dijital işler" temasıyla yapılan ve 83. kez düzenlenen Türkiye Teknoloji Buluşmaları'nda "e-ticaret & e-ihracat" , "dijitalleşme", "metaverse", "NFT", "blockchain" gibi konularda panel ve sunumlar gerçekleştirildi.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası