Serfler ekonomiye değer katarken, acaba toprak sahipleri emeği sömürüp, değeri gasp ediyorlar mı sorusu sorulmakta mıydı? Kapitalist sistem, yeni teknolojinin ortaya çıkmasının da desteğiyle ticari faaliyet ve metaların satılabileceği pazarları genişleterek, meta üretenlere ekonomik geleceklerini belirleme fırsatları konusunda neler sunmakta idi. Ve sunduğu herşey insan açgözlülüğünü arttırma mı yoksa azaltma yönünde mi hareket ediyordu?
KAPİTALİZM, KLAN VE MİRAS GÜCÜNÜ BELLİ ÖLÇÜDE ORTADAN KALDIRDI
Yirminci asrın kapitalizm, orantısız sermaye birikimi ile kar maksimize etmişlerinin öykülerinde üretim araçlarının yanısıra piyasaları, emeği kontrol eden büyük şirketlerin hakimiyeti bitiyor derken acaba gider eteri gelir beteri denebilecek başka sistemler insan hayatına giriyor muydu? Bu da çok soruldu uzmanlar tarafından. Bu tekellerin devri bitiyor muydu, içinde bulunduğumuz yirmi birinci yüzyılda? Yoksa yeni bir kapitalizm biçimi mi ortaya çıkıyor? Kimi iktisatçıların bu yeni sistemi, kapitalizmin mevcut enkarnasyon un geçmişteki feodalizm gibi hatta ondan daha sömürgen ve aç gözlü olduğu fikrini savunuyor. Olan biten tamamen böyle mi? Bunu tamamen söyleyemesek de, tekellerin değil bitmek hatta daha güçlendiklerini hatta ne alıp sattığımızı daha önceden hiç olmadığı kadar kontrol ettiğini görüyoruz. Zaten bu bir sır değil. “Tercihlerimizi yönlendiriyorlar” Şimdi soru şu: Buna izin mi veriyoruz? Bunu kendi verdiğim eğitimlerde küresel sürdürülebilirlik ve neo feodalizm başlığıyla müzakere konusu yapmamam için hiç bir sebep yok sanırım şimdilik burada kalsın.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.