Özel sektöre getirilen sigorta prim desteği geçen yılki uzatma kararıyla 2020 yılı sonuna kadar sürecek. Düzenlemenin 2015 sonunda bittiğini sanan birçok işverenin, 2016 boyunca fazladan prim ödediği belirtiliyor. Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketi KPMG Türkiye uyardı: “Özel sektörde 6111 sayılı kanun çerçevesinde 2011’den itibaren işe alınan sigortalıların işverene ait sigorta prim tutarlarının tamamı İşsizlik Fonu’ndan karşılanabilir. 31 Aralık 2015’te sona erecek düzenleme 31 Aralık 2020’ye kadar uzatıldı. Fazladan prim ödemesi yapmış olabilirsiniz!”
Kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen düzenleme ile 2011’de yürürlüğe giren 6111 sayılı kanun, özel sektörde işverenlere prim desteği sağladı. Yasa, yürürlüğe girdiği tarihten 31 Aralık 2015’e kadar işe alınacak sigortalı için (belli koşulların sağlanması durumunda) sigorta primlerinin işverene ait tutarının İşsizlik Fonu’ndan karşılanmasını öngörüyordu. Ancak 21 Aralık 2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile sigorta prim desteği süresi 31 Aralık 2020’ye kadar uzatıldı. Bazı özel sektör işverenlerinin, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanabilecek sigorta primlerini, bu teşvikten faydalanmayarak ödediğini belirten KPMG Türkiye, prim desteği sağlayan uzatmanın 9 aydır devam ettiğini hatırlattı.
KPMG Türkiye Muhasebe ve Mali Müşavirlik Hizmetleri Şirket Ortağı Neslihan Raepers, kesintisiz 5 yıldır, özel sektörde yasada belirtilen şartlarla işe alınan sigortalıların işverene ait primlerinin fondan karşılandığını söyledi. Raepers, sigortalının işe alındığı tarihten itibaren prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işverene ait tutarının tamamının İşsizlik Sigortası Fonu’ndan nasıl karşılanacağını anlattı:
Destekten yararlanabilmek için çalışanın;
Öte yandan işverenin de;
Yukarıdaki koşullara ek olarak;
Ortalama kişi sayısı hesaplanırken dikkat edilmesi gerekenler
Aşağıdaki sigortalılar 6111 sayılı Kanun kapsamında teşvik indiriminden faydalanamaz:
Destekten yararlanma süreleri
a) 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlardan;
b) 29 yaşından büyük erkek sigortalılar yönünden;
c) İşe alındıktan sonra çalışmakta iken mesleki yeterlik belgesi alan veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yükseköğretimi bitiren sigortalılardan dolayı on iki ay süreyle yararlanılabilecek.
d) 18 yaşından büyüklerden bu fıkranın (a), (b) ve (c) bentlerine girmeyenlerin Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde altı ay süreyle teşvikten yararlanılabilecek.
KPMG Hakkında
Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyük dört uluslararası şirketten biri olan KPMG, geçmişi 1867 yılına dayanan, üye firmalar ağı sistemiyle 155 ülkede, 162 bin çalışanıyla finansal hizmetler, tüketici ürünleri ve endüstriyel sektörlerden, gıda, perakende, enerji, telekmünikasyon, kimya gibi pekçok sektöre danışmanlık hizmeti veriyor. KPMG Türkiye ise İstanbul merkez ofisinin yanısıra Ankara ve İzmir ofisleriyle, 1982 yılından beri 900 çalışanıyla her sektörden 2000’in üzerinde firmaya sektörler özelinde hizmet verirken, rekabette ihtiyaç duydukları endüstriyel trendler hakkında değer yaratan çözümler sunuyor.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.