Son Haberler

Doğu Akdeniz’deki gerginlik, piyasalarda satışlar getirebilir

*Eylül’de global risk alma iştahının ve piyasalardaki pozitif seyrin aşı çalışmalarına ilişkin olumlu gelişmelerin, yüksek ve bol likidite ile ek teşvik paketi uygulamalarıyla sürmesi bekleniyor. Olumlu havayı bozabilecek riskler; ABD-Çin geriliminin tırmanması, majör ekonomilerden verilerin çok zayıf gelmesi ve salgının hızının artarak devam etmesi sayılabilir.

*Global risk iştahının çok güçlü olması ve merkez bankalarının piyasalara verdiği devasa teşvik ve destekleri uzun süre devam ettirecekleri beklentisi, borsalardaki olası kar satışlarının sınırlı kalmasını sağlayacak. Kısa vadeli kar satışlarının yeni alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve yükseliş trendlerinin sürmesi bekleniyor.

*Covid-19’a geçerli bir aşının kullanıma hazır hale geldiğinin açıklanması güvenli liman olarak görülen altın fiyatlarında düşüş, ABD tahvil faizlerinde ise yükseliş getirebilir. Güvenli limanlardan hisseler gibi riskli varlıklara yönelişin etkisiyle majör borsalar tarihi yeni zirve seviyeler test etmeye devam edebilir.   

*Yurtiçinde ana gündem Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile yaşanan gerginlik ve jeopolitik riskler olacak. Gerginliğin tırmanmasının TL varlıklarda güçlü negatif ayrışmaya neden olması beklenirken gerginliğin azalması durumunda ise TL varlıkların değer kayıplarını geri alarak hızlı toparlanma ile Eylül ayında pozitif ayrışan varlık grubu içinde yer alması beklenir.

*Faizleri yükseltmesi durumunda TL’nin Ağustos ayındaki değer kayıplarının bir kısmını geri alması beklenir. Diğer yandan faizlerdeki yükseliş BIST’e olan ilgiyi azaltabilir ve yeni zirve seviyelere yöneliş olasılığının kısa vadede ötelenmesine neden olabilir. Bununla beraber son dönemde döviz kurlar ile BIST arasında yüksek ters yönlü bir korelasyon oluştu.

*BİST’te jeopolitik risklerin gündem de kalmaya devam etmesi ve TL’deki değer kayıplarının sürmesi durumunda Eylül ayında satıcılı ve dalgalı seyir devam edebilir. Bu beklentiler ışığında BIST-100 endeksinin Eylül ayında 1.060-1.160 aralığında dalgalanması beklenmektedir.

*Önceki aylara göre daha sakin seyreden EUR/USD paritesi, 1.17-1.1950 aralığında hareket etti. Ağustos ayı içerisinde 1.20’ye çok yaklaşan parite bu bölgede kalıcı olamadı. Fed’in teşvikleri, ABD seçimleri etkisiyle doların zayıf seyretmesi pariteyi bu seviyelere taşıdı. Yükselişin devam edip etmemesi 1.18 desteğine bağlı olacak.

*Dolar/TL kuru, Ağustos ayı başında 6.88’e gerilese de 3 günde 7.36 seviyesini gördü. Daha önce sıkıştığı 6.85 seviyelerinden kopuşu sert olan kurun geri çekilmesi şu aşamada zor görünüyor. Politika faizinin 8.25’te bırakılması TCMB tarafındaki beklentileri bir miktar boşa çıkardı. Önceki 6.85’in yerini 7.40 seviyesi alırken, üzerine çıkılırsa 7.85 direnci hedeflenebilir.

*Yükselişine Ağustos ayında da devam eden ons altın, 2074 dolar ile rekor kırdıktan sonra geri çekilmeye başladı. Aybaşındaki zirve seviyesinden 1900 dolara 3 günde inen sarı emtia, ayın geri kalanında da dalgalı seyrine devam etti. ABD başkanlık seçimleri yaklaştıkça anketlerde geride olan Trump’ın söylemlerinin sertleşmesi ile ABD-Çin gerginliği yakından takip edilmelidir.

*1900 dolardan sonraki her yükseliş denemesinde bir önceki zirvesinin aşağısında kalan altın fiyatları doygunluğa ulaştığı izlenimini veriyor. 1960 direnci aşılmadığı müddetçe satışların ağır basması muhtemel olan altında 1890 ve 1800 desteklerine kadar geri çekilmeler görülebilir. Aksi yönde ise 2070 direnci takip edilmelidir.

Global risk alma iştahı, Covid-19’a ilişkin Rusya’nın aşı bulduğu ve diğer ülkelerin de yakın zamanda bir aşıya ulaşabileceği beklentisiyle güçlenmeye devam etti. Rusya’nın aşı bulduğuna ilişkin haber akışı sonrası güvenli liman olarak görülen altın fiyatlarında güçlü kar satışları yaşanırken, yine diğer güvenli liman olan ABD tahvil faizlerinde sınırlı da olsa yükseliş yaşandı.

Global risk alma iştahı ek teşvik beklentileri ve aşı haberleriyle kuvvetli kalsa da Covid-19 salgını hız kesmeden devam ediyor olması, risk iştahını sınırlayan konuların başında geliyor. Ağustos 25 itibarıyla Dünya genelinde Covid-19 tespit edilen kişi sayısı 24 milyonu aşarken, hastalık nedeniyle ölenlerin sayısı 823 bini geçti.

ABD BORSALARI YENİ TARİHİ ZİRVELERİNİ TEST ETTİ

Global risk alma iştahındaki güçlenme ile birlikte majör borsalar Ağustos ayında yüzde 4-7 arasında yükselişler gerçekleştirirken, ABD borsaları yeni tarihi zirvelerini test etti. BIST-100 Endeksi ise Akdeniz’de Yunanistan ile yaşanan gerilimin tırmanmasıyla yükselen jeopolitik riskler ve TL’deki değer kaybının etkisiyle negatif ayrışarak Ağustos ayını düşüşle kapatmaya hazırlanıyor.

BIST-100 endeksi Ağustos ayına 1.140 seviyelerinden başlarken ay içinde sert satışlarla karşılaşarak 985 seviyelerine kadar geriledikten sonra gelen tepki alımlarıyla toparlansa da ayı yüzde 2 civarı düşüşle 1.100’lü seviyelerden kapatmaya hazırlanıyor. TL Ağustos ayında güçlü negatif ayrışırken, TL sepeti ayı yüzde 5 üzeri değer kaybı ile kapatmaya hazırlanıyor.

FITCH, TÜRKİYE’NİN NOT GÖRÜNÜMÜNÜ “DURAĞAN”DAN “NEGATİF”E ÇEKTİ

Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak teyit ederken, not görünümünü ise “durağan”dan “negatif”e çekti. Fitch Ratings’ten yapılan açıklamada, “döviz rezervlerinin gerilemesi, gevşek para politikası, negatif reel faiz oranları ve kısmen güçlü kredi teşviğinin tetiklediği yüksek cari açığın dış finansman risklerini artırdığı” ifade edildi.

Bununla beraber, Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunun, ılımlı düzeydeki kamu ve hane halkı borcu, canlı bir özel sektöre sahip geniş ve çeşitlendirilmiş ekonomisi, kişi başına düşen gayrisafi yurtiçi hasıla ve iş yapma kolaylığı göstergeleriyle desteklendiğini belirtti. Fitch Türkiye ekonomisinin 2020’de yüzde 3,9 daralmasını, 2021’de ise yüzde 5,4 büyümesini bekliyor. Görünümün negatife çekilmesinin piyasalar üzerinde majör bir etkisi olmazken, Fitch’in kredi notu seviyesi diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının bir kademe üzerinde yer alıyor.

TCMB FONLAMA MALİYETİNİ YÜZDE 9,70’LERE KADAR YÜKSELTTİ

TCMB Ağustos toplantısında politika faizini piyasa beklentisine paralel değiştirmeyerek yüzde 8,25 seviyesinde sabit bıraktı. Son üç toplantısında faizlerde değişikliğe gitmeyen TCMB, 6 Ağustos’ta yaptığı açıklamaya paralel enflasyondaki yükseliş eğilimi ve kurda yaşanan dalgalanma sonrasında kademeli olarak ortalama fonlama maliyetini yüzde 9,70’lere kadar yükseltirken, TL likiditesinde de sıkılaşmaya gitti.

TCMB faizleri sabit bırakarak ılımlı bir para politikası görüntüsü verse da kredi büyümesi koşullarını sağlayan bankalar için TL ve yabancı para zorunlu karşılık oranlarını artırarak ve piyasaya verdiği fonlamayı koridor içerisinde daha yüksek oranlardan vererek bu ılımlı para politikası görüntüsünü dengeledi.

KISA VADEDE FAİZLERİN KADEMELİ OLARAK YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRMESİ BEKLENİYOR

TCMB, enflasyonla mücadelede ise son dönemde yaşanan yükseliş eğiliminin geçici olduğu beklentisiyle faiz artışı yerine likidite yönetimi yaparak frenlemeye çalışıyor. Ancak kurlardaki yükseliş eğiliminin devamı durumunda enflasyona geçirgenliğin yüksek olması nedeniyle TCMB’nin yılsonuna kadar politika faizini de artırmak zorunda da kalabilir. Bu bağlamda, kısa vadede faizlerin kademeli olarak yükselişini sürdürmesi bekleniyor.

FED EKONOMİK GÖRÜNÜME İLİŞKİN KARAMSAR BİR TABLOYA İŞARET ETTİ

Fed’in faizleri yüzde 0-0,25 aralığında sabit tutulduğu toplantı tutanakları, ekonomik görünüme ilişkin karamsar bir tabloya işaret etti. Covid19 salgının ekonomik görünüme ilişkin belirsizlikleri artırdığı vurgulandı. Orta vadede ekonomik görünüme yönelik kayda değer risklerin oluşturulacağı söylendi. Bazı üyeler ekonomik toparlanmayı teşvik etmek ve enflasyonu yüzde 2 hedefe geri döndürmek için ek parasal desteğe ihtiyaç duyulabileceğini belirtti.

EUR/USD PARİTESİNDE 1.18 DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Önceki aylara göre daha sakin seyreden EUR/USD paritesi, 1.17-1.1950 aralığında hareket etti. Ağustos ayı içerisinde 1.20’ye çok yaklaşan parite bu bölgede kalıcı olamadı. Fed’in teşvikleri, ABD seçimleri etkisiyle doların zayıf seyretmesi pariteyi bu seviyelere taşıdı. Yükselişin devam edip etmemesi 1.18 desteğine bağlı olacak. Fiyatların 1.18 üzerinde kalması halinde tekrar 1.20 direnci test edilmek istenebilir. Bu direnç aşılırsa 1.2350 seviyesi hedeflenebilir. Aksi halde ise 1.18’in aşağısında 1.1540 desteğine kadar düşüşler görülebilir.

DOLAR/TL KURU, AĞUSTOS BAŞINDA 3 GÜNDE 7.36 SEVİYESİNİ GÖRDÜ

Temmuz ayı sonunda yatay seyrini bozarak 7.00’a dayanan Dolar/TL kuru, Ağustos ayı başında 6.88’e gerilese de 3 günde 7.36 seviyesini gördü. Daha önce sıkıştığı 6.85 seviyelerinden kopuşu sert olan kurun geri çekilmesi şu aşamada zor görünüyor. Fonlama faizinin artırılmasına rağmen Ağustos toplantısında politika faizinin 8.25’te bırakılması TCMB tarafındaki beklentileri bir miktar boşa çıkardı. Önceki 6.85’in yerini 7.40 seviyesi alırken, bu noktanın üzerine çıkılırsa 7.85 direnci hedeflenebilir. Geri çekilmelerde ise 50 günlük hareketli ortalaması olan 7.00 ve 200 günlük hareketli ortalaması olan 6.50 destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTINDA 1960 DİRENCİ AŞILMADIĞI MÜDDETÇE SATIŞLARIN AĞIR BASMASI MUHTEMEL

Yükselişine Ağustos ayında da devam eden ons altın, 2074 dolar ile rekor kırdıktan sonra geri çekilmeye başladı. Aybaşındaki zirve seviyesinden 1900 dolara 3 günde inen sarı emtia, ayın geri kalanında da dalgalı seyrine devam etti. ABD başkanlık seçimleri yaklaştıkça anketlerde geride olan Trump’ın söylemlerinin sertleşmesi ile ABD-Çin gerginliği yakından takip edilmelidir. 1900 dolardan sonraki her yükseliş denemesinde bir önceki zirvesinin aşağısında kalan altın fiyatları doygunluğa ulaştığı izlenimini veriyor. 1960 direnci aşılmadığı müddetçe satışların ağır basması muhtemel olan altında 1890 ve 1800 desteklerine kadar geri çekilmeler görülebilir. Aksi yönde ise 2070 direnci takip edilmelidir.

YÜKSEK VE BOL LİKİDİTE İLE EK TEŞVİK PAKETİ UYGULAMALARININ DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR

Yurtdışı piyasalarda ana gündem pozitif gelişmeler olan Covid-19 aşısına ilişkin açıklamalar olacak. Eylül ayında global risk alma iştahının ve piyasalardaki pozitif seyrin aşı çalışmalarına ilişkin olumlu gelişmeler, yüksek ve bol likidite ile ek teşvik paketi uygulamalarıyla devam etmesi bekleniyor.

Bu olumlu havayı bozabilecek riskler olarak ise ABD-Çin geriliminin tırmanması, majör ekonomilerden gelecek verilerin beklentilerden çok zayıf gelmesi ve salgının hızının artarak devam etmesi sayılabilir.

GLOBAL RİSK İŞTAHININ ÇOK GÜÇLÜ OLMASI VE MERKEZ BANKALARININ DEVASA TEŞVİK VE DESTEKLERİ

Yurtdışı borsalar için zayıf gelebilecek veriler tarihi zirve seviyelerde olan ABD borsaları ve diğer majör borsalarda kar satışlarının tetiklenmesine neden olabilir. Ancak global risk iştahının çok güçlü olması ve merkez bankalarının piyasalara verdiği devasa teşvik ve destekleri uzun süre devam ettirecekleri beklentisi, borsalardaki olası kar satışlarının sınırlı kalmasını sağlayacak.

Kısa vadede yurtdışı borsalarda kar satışları yaşansa da bu satışların yeni alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve yükseliş trendlerinin düşük momentumla da olsa devam etmesi bekleniyor.

AŞI KULLANIMA HAZIR OLURSA, ALTIN DÜŞER, ABD TAHVİL FAİZLERİ YÜKSELİR

Covid-19’a ilişkin geçerli bir aşının kullanıma hazır hale geldiğinin açıklanması durumunda güvenli liman olarak görülen altın fiyatlarında düşüş, ABD tahvil faizlerinde ise yükseliş yaşanması beklenir. Güvenli limanlardan hisseler gibi riskli varlıklara yönelişin etkisiyle majör borsalar tarihi yeni zirve seviyeler test etmeye devam edebilir.

DXY dolar endeksindeki gerileme sonrası EM’lere yönelik fon akımlarında bir miktar hareketlilik gözlemlenmişti. Kısa vadede bu eğilim devam edebilir ve kendi içinde değişkenlik göstermekle birlikte genel olarak gelişmekte olan ülke piyasalarının Çin’in öncülüğünde yükselişine devam etmesi beklenmektedir.

ANA GÜNDEM DOĞU AKDENİZ’DE YUNANİSTAN İLE YAŞANAN GERGİNLİK OLACAK

Yurtiçinde ana gündem Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile yaşanan gerginlik ve jeopolitik riskler olacak. Gerginliğin tırmanmasının TL varlıklarda güçlü negatif ayrışmaya neden olması beklenirken gerginliğin azalması durumunda ise Ağustos ayında negatif ayrışan TL varlıkların değer kayıplarını geri alarak hızlı toparlanma ile Eylül ayında pozitif ayrışan varlık grubu içinde yer alması beklenir.

Piyasaların diğer gündemi Covid-19 salgının hızı, açıklanacak makroekonomik veriler, kurların seyri, TCMB faiz kararı ve alacağı diğer tedbirler olacak. Kurdaki oynaklığın devam etmesi durumunda, TCMB’nin ortalama fonlama maliyetini artırarak, TL likiditesini sıkıştırması sonrası politika faizinde bir atışa gidip gitmeyeceği önemli olacak.

FAİZLER YÜKSELİRSE TL’NİN DEĞER KAYIPLARININ BİR KISMINI GERİ ALMASI BEKLENİR

Faizleri yükseltmesi durumunda TL’nin Ağustos ayındaki değer kayıplarının bir kısmını geri alması beklenir. Diğer yandan faizlerdeki yükseliş BIST’e olan ilgiyi azaltabilir ve yeni zirve seviyelere yöneliş olasılığının kısa vadede ötelenmesine neden olabilir. Bununla beraber son dönemde döviz kurlar ile BIST arasında yüksek ters yönlü bir korelasyon oluştu.

Kurlardaki gevşeme eğiliminin devam etmesi durumunda BIST’in Ağustos ayındaki kayıplarını bankacılık endeksi öncülüğünde hızlı şekilde geri alarak yükseliş eğilimine devam etmesi beklenir. Aksine kurlardaki oynaklık ve yükseliş eğiliminin devam etmesi BIST’te toparlanma çabalarının sınırlı kalması ve negatif ayrışma ile satış baskısının devam etmesine neden olacak.

BIST-100 ENDEKSİNİN EYLÜL’DE 1.060-1.160 ARALIĞINDA DALGALANMASI BEKLENİYOR

BIST’in geçmiş Eylül ayı performansları incelendiğinde genellikle dalgalı bir seyri izlediği ve ayı yükselişle tamamladığını görüyoruz. Ağustos ayında yaşanan sert satışlar sonrası endeks kayıplarının büyük kısmını geri alsa da Eylül ayında bu eğilim genel olarak devam edebilir. Ancak, jeopolitik risklerin gündem de kalmaya devam etmesi ve TL’deki değer kayıplarının sürmesi durumunda Eylül ayında satıcılı ve dalgalı seyir devam edebilir.

Bu beklentiler ışığında BIST-100 endeksinin Eylül ayında 1.060-1.160 aralığında dalgalanması bekleniyor. Ay içinde 1.070 ve altına gerilemelerin yeni alım fırsatı, 1.155 ve üzerine yükselişlerin ise kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası