“Türkiye’deki yüzde 12 reel faiz nedeniyle TL’deki carry trade cazibesi yabancıların 3 aydır ciddi bir giriş yapmasına neden oldu” diyen analistlere göre, son birkaç gündür ABD faizlerindeki yükseliş nedeniyle yabancılar bir miktar pozisyon kapatıyorlar. Analistler, “Referandum atlatıldıktan sonra uygun faizin de etkisiyle yabancıların TL’de yüklü pozisyon aldılar. Herkes carry trade nedeniyle TL’ye yüklenmişti. 7-8 milyar dolarlık bir alım yapıldığını tahmin ediyoruz. Pozisyon bu kadar büyük olunca da ufacık bir negatiflik beraberinden pozisyon azaltma/düzeltmeye beraberinde de dolar/TL’de bir dalgalanmaya neden oluyor” dediler. Diğer para birimleri de eşlik etti Aslında yaşanan bu dalgalanmada TL tek başına hareket etmedi. Gelişmekte olan ülke kurları, dün de değer kaybı eğilimi gösterirken, Güney Afrika randı merkez bankasının kamulaştırılması ve arazilere el konulması tasarılarının yol açtığı kaygıyla yaklaşık yedi haftanın dip seviyelerinde seyretmeye devam etti. Bir yandan Fed tutanakları, bir yandan jeopolitik riskler, bir yandan da artan gelişmiş ülke reel faizleri derken, Güney Afrika Randında yaşanan değer kaybı sonrasında yabancılar tüm gelişen ülke piyasalarındaki risklerini azalttılar. Böylece uzun zamandır pozitif ayrışan TL’deki değer kaybına Real, Ruble, Pezo gibi diğer para birimleri de eşlik etti.
Bu arada Türkiye genelinde ise sıkıntılı gündem maddeleri bulunuyor. Özellikle Katar krizinin büyüyebileceği endişeleri ve askeri müdahale beklentisi, Kuzey Kore’nin füze denemesi sonrası politikacılardan gelen sert açıklamalar, tutanakların ardından FED’in atacağı adımlara ilişkin belirsizlikler, son dönemde üst üste beklentilerden iyi gelen ABD verileri, Suriye sınırındaki hareketlilik, G-20 toplantısı, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını isteyen raporu kabul etmesi, Türkiye-Almanya arasındaki gerginlik gibi nedenlerin yanısıra Merkez Bankası’nın önceki günkü bankalarla yaptığı toplantılar Türkiye özelindeki riskler olarak sıralanıyor.
Görüştüğümüz bir analist, “TL hala cazibesini koruyor, çünkü carry trade için hala çok uygunuz. Bu dalga bittiği zaman yabancı girişi devam edecek. Türkiye’ye özel bir durum yok. Güney Afrika para birimindeki değer kaybı nedeniyle yabancı fonlar risklerini azaltmak istediler. Bu nedenle bütün gelişen piyasalardan çıkış yaşandı. Bu dalga bitince dolar /TL tekrar 3,60’ın altına inecek” diye konuştular. Başka bir analist ise yıl sonunda dolar kurunu 3.72 olarak tahmin ettiklerini belirterek, “Burada önemli olan FED’in ne yapacağı. FED iki kere faiz artırımına giderse, bilanço küçültmeye de aralık ayında değil eylülde başlarsa 3,72’yi yukarı yönlü revize ederiz” diyor.
Analistlere göre, dolar/ TL’deki her sıçramada yabancılar kadar vatandaşın eğilimi de etkili olacak. Analistler, “Dün görüldüğü gibi 3,64 seviyelerinden yerli satışları ile karşılaştı. Vatandaşın elinde ciddi bir dolar bulunuyor. Bu yatırımcıların aldıkları dövizlerin satıp satmayacakları önemli” diye konuştular.
Bilindiği gibi yurtiçi yerleşiklerin yılbaşından itibaren 20 milyar dolarlık döviz tevdiat hesabı bulunuyor.
Fed Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) son toplantısına ait tutanaklar, banka yetkililerinin bilanço küçültmeye tam olarak ne zaman başlayacağı konusunda anlaşmaya varamadığını gösterdi. FOMC üyelerinin politika faizinin üst sınırını yüzde 1,25 e yükseltme kararı aldığı toplantının tutanaklarında, “Birkaç FOMC üyesi, bilançoyu küçültme sürecine 1-2 ay içinde başlanmasını tercih etti” ifadesi yer alırken, Fed’in son dönemdeki mesajlarının piyasaları bu adıma hazırladığı vurgulandı. Tutanaklara göre, bazı FOMC üyeleri de bilanço küçültme sürecinin, ekonomik görünüm ve enflasyonu daha iyi değerlendirmek amacıyla birkaç ay daha ertelenmesinden yana görüş bildirdi.
Tutanakların özellikle bilanço küçültme konusundaki belirsizliği giderememesine karşın dolar endeksi yatay bir seyir izledi. Analistler, Katar krizi ile ilgili tedirginlikler, Kuzey Kore’nin füze denemesi sonrası politikacılardan gelen sert açıklamalar ve Fed in atacağı adımlara ilişkin belirsizliklerin küresel piyasalarda dolar talebini artırdığını belirtiyor. Dolar, Fed yöneticilerinin ortak bir duruş ortaya koyamadığını yansıtan tutanaklar nedeniyle yaklaşık bir haftanın en yüksek seviyesinde tutundu. Bazı Fed yetkilileri, düşük enfl asyon nedeniyle bundan sonraki faiz artırımlarının seyri konusunda rahatsızlık duyduklarını belirtirken, beklentiler Fed’in bilançosunu istikrarlı bir şekilde daraltacağı yönünde.
Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.