Son Haberler

Dövizde ‘gerçekçi kur` ihracatı destekler

Faizleri aşağıya çeken ve TL’nin aşırı değerlenmesini engelleyen Merkez Bankası; hem iç piyasalara, hem de uluslararası piyasalara, “artık ben de global bir oyuncuyum” mesajını veriyor.

İhracatı destekleyen, sıcak para ve ithalatı yavaşlatıcı politikalarını sürdüren Merkez Bankası, Nisan ayındaki politikasını daha da ileri götürerek, piyasa beklentilerinin üzerindeki tutumunu Mayıs ayında da sürdürdü. Faiz koridorunda 50’şer puanlık indirimlere gidilirken, politika faizi ise yüzde 4.5’lara geriletilerek faiz koridoru yüzde 3.5-6.5 aralığına çekildi. Bunlara ilave olarak döviz karşılıklarını arttıran Merkez Bankası, piyasadan yaklaşık 1 milyar dolar daha çekerek, TL’nin değerlenmesini önledi. Böylece ihracatın rekabet gücüne destek verirken, ithalatı yavaşlatma hedefini ortaya koydu.

MB faizlerdeki indirim ve kurlardaki artışı destekleyen politikalarıyla sıcak para girişlerini ve ithalatı frenlerken, ihracatta vites büyütmeyi hedefliyor. Kararların hemen ardından dolar kuru 1.85 seviyelerine geldi, sepet 2.10 seviyesini aşarak politika amaçlarına uygun halde ilerledi.

Merkez Bankası tüm bu gelişmelere bağlı olarak olası global sıkıntılara karşı döviz rezervlerini 125 milyar doların üzerine çıkardı. Bu rakam, kısa vadeli dış borçları karşılar büyüklükte bir rezerv anlamına geliyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, yaptığı son hamlelerle; büyümeye destek olacak şekilde ihracatı desteklediğini, ithalatı ve sıcak parayı kontrol altında tutmayı amaçladığını ortaya koydu. MB, diğer taraftan kredi maliyetlerini düşürerek, üretimi desteklemeyi de hedefliyor.
Değinmemiz gereken diğer önemli konu ise Merkez Bankası’nın, dünyaya verdiği mesajdır. Türkiye’nin notunun arttırılması sonucu ülkeye gelecek döviz, doğal olarak TL’nin aşırı değerlenmesini sağlayacaktı. Fotoğrafı iyi gören ve son hamleleriyle TL’nin aşırı değerlenmesini engelleyen Merkez Bankası, bir bakıma uluslararası piyasalara, “beni de hesaba katın, artık ben de global bir oyuncuyum” mesajını iletmiş oldu.

Süleyman ORAKçIOĞLU

orakcioglu@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası