Son Haberler

“Dünyadaki yenilikleri Gürcistan’a…”

                               WG Techno Genel Müdürü Erhan Zorlu

              DÜNYADAKİ YENİLİKLERİ GÜRCİSTAN’A TAŞIYORUZ

 *8 yıl önce Gürcistan’da yatırım yapan Trabzonlu genç işadamı Erhan Zorlu, başkent Tiflis’teki tesislerinde basınçlı su boruları ve yağmurlama su boruları üretiyor.

*Dünyadaki en son teknolojileri Gürcistan’a taşıyan Erhan Zorlu’nun kurduğu WG Techno, pazarın önde gelen firmalarından biri olmayı başarmış.

*Gürcistan’da kalıcıyız” diyen Erhan Zorlu, diğer şehirlerde şube açarak büyümeyi hedefliyor.

Gürcistan, Türk firmalarının bir hayli etkin olduğu bir ülke. Bankacılıktan enerjiye, altyapıdan gıda sektörüne birçok sektörde faaliyet gösteren Türk firmaları, Gürcistan ekonomisine ciddi bir katkı sağlıyor. Bu firmalardan biri de Trabzonlu genç işadamı Erhan Zorlu’nun kurduğu WG Techno LTD (Water and Gas Technologies LTD). Firma, basınçlı su boruları ve yağmurlama sulama boruları üretiyor. WG Techno, Gürcistan genelinde 4 adet kendi perakende marketleri ve bayilik ağı ile, Türkiye ve İtalya’dan diğer malzemeleri ithal ediyor. su ve gaz sistemleri için mühendislik danışmanlığı ve projeler üretiyor. Erhan Zorlu, sektöre kazandırdığı yenilikçi ürünleri ile uluslararası ödül almayı başarmış. WG Techno LTD, kalite ve mükemmellik anlayışıyla yürüttüğü çalışmalarında liderlik, inovasyon ve teknoloji alanındaki başarıları nedeniyle Uluslararası Kalite Altın Yıldızı Ödülü’nü almaya hak kazanmış.

8 yıl önce Gürcistan pazarına giren Trabzonlu genç işadamı Erhan Zorlu, hedeflerini ve projelerini Turcomoney’e anlattı…

-Erhan Bey, öncellikle firmanız hakkında genel bir bilgi verir misiniz?

Zorlu-Firmamız 3 değişik departmandan oluşuyor. Bunların bir tanesi alt yapı, kanalizasyon içme suyu vb. gibi altyapı işleriyle uğraşıyor. Diğer bir departmanınız ile otoyol, asfalt beton inşaat yapan uluslararası firmaların malzemelerini karşılıyoruz. Türkiye’den getirdiğimiz bir çok teknik malzemeyi buradaki uluslararası firmalara ulaştırıyoruz. Bu firmalar daha çok Çinli ve Ukraynalı, Ama otobanlarda kullandıkları malzemelerin %90’ı Türkiye’den gelir. Üçüncü kolumuzda borular üretiyoruz, tarımsal sulama ve alt yapı inşaatlarında kullanıyoruz.

-Siz Gürcistan pazarına ne zaman girdiniz? 

Zorlu-2009 yılında Gürcistan pazarına girdik. Aslında Gürcistan ile ilişkimiz 20 yıl öncesine dayanıyor. Yaklaşık 20 yıldır sürekli gidip gelip takip ettiğim bir pazar burası. Ama son 10 yıldır, uluslararası yatırımcıların gelebileceği şartlar oluşmaya başladı.

-Firmanızda kaç kişi çalışıyor?

Zorlu-Firmamızın üç departmanında toplam 35 kişi çalışıyor.

-Türkiye’den yılda ne kadarlık ithalat yapıyorsunuz ? 

Zorlu-2016 yılında Türkiye’den yaptığımız ihracat 7 milyon dolar civarında. Firmamız 8 yıldır aktif durumda. Her yıl ortalama %30-35 civarında büyüme kaydettik.

-Şu anda cironuz ne kadar oldu ?

Zorlu-Burada ki firmamızın cirosu Gürcistan Larisi olarak 18 milyon Lari. Türkiye’den olan ihracatımız bunun yanın da az olmalı. Çünkü arada bir nakliye var. Gürcistan vergileri de eklenince buradaki firmamız Türkiye’deki firmamıza göre biraz daha fazla ciro yapıyor.

              SEKTÖRE YENİLİK GETİREN FİRMA ÖDÜLÜNÜ ALDIK

-Gürcistan’da başarılı bir Türk firması olarak dikkat çekiyorsunuz. Ödülleriniz de var. Aldığınız ödüllerle ilgili neler söyleyeceksiniz ?

Zorlu-Geçen yıl Gürcistan’da yılın firması seçildik. Kalite kültürünü yaygınlaştırmak ve sürdürülebilir büyüme konularında uzman uluslararası kuruluş olan Business Initiative Directions (BID) tarafından sektöründe lider kurumlara verilen Uluslararası Kalite Altın Yıldızı Ödülü’ne (International Gold Star for Quality) layık görüldük. Ödül, BID Başkanı Jose E. Prieto tarafından New York’taki Dünya Kalite Zirvesi’nde (World Quality Commitment Convention) düzenlenen törenle WG Techno LTD sahibi olarak bana verildi. Ödülde kriterler şu.  Kendi sektörüne teknolojik yenilikler getiren, müşteri memnuniyeti ile sürdürülebilir büyüme gerçekleştiren firmalara veriyorlar.  Biz bu 3 dalda da çok başarılı olduğumuz için New York’a çağırdılar. Amerika’ya gidip ödülümüzü aldık. Zaten isminden de anlaşılacağı gibi firmamız Water and Gas Technologies Ltd. Dünyanın önde gelen teknoloji firmalarının takip edip ürettikleri yeni teknolojileri Gürcistan’a taşıyıp devletin kullanıma sunuyoruz. Ben de inşaat mühendisi olduğum için altyapı ve inşaat üzerine olan teknolojileri takip ediyoruz.

                 TARIM SEKTÖRÜNDE CİDDİ BİR BOŞLUK VAR

-Gürcistan, gördüğümüz kadarıyla tarım sektöründe, sulama işine büyük önem veriyor…

Zorlu-Evet, Gürcistan son yıllarda tarım alanında ciddi devrimler yaptı. Birçok giderini karşılıyor. Mesela 20 hektar ağaç dikerseniz, bunun fidelerini devlet karşılıyor. Bu arada eskiden Türkiye’de ve Avrupa’da sık sık kullanılan sulama teknolojileri de Gürcistan’a yeni yeni gelmeye başladı. Biz bu teknolojileri Gürcistan’a taşırken buraya ülkenin ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Mesela damlama sulama teknolojisini ilk biz getirdik. Sovyetler Birliğinin çöküşünden sonra Gürcistan’da sonra bir boşluk oluştu. Tarım da durdu fabrikalar da durdu. Yenilikleri takip edemediler. Tabii daha sonra çok ciddi gelişmeler oldu. Biz firma olarak yeni olan ne varsa hepsini üretiyoruz.

-Yıllardır Gürcistan’da üretim yapıyorsunuz. Tarım sektörüne yönelik ürünlerinizle önde gelen firmalardan birisiniz. Sektörde yatırım imkanları hakkında neler söylemek istersiniz?

Zorlu-Bazı teşvikler, Gürcü vatandaşı olmayı gerektiriyor. Mevcut kanunlara göre yabancıların tarım arazisi alması çok kolay değil. Firma kurmanız lazım. Araziyi firma üzerine almanız lazım. Devlet diyor ki “ağaç dikin , büyütün, meyve üretin, yurtdışına satın, ihraç edin” Dolayısıyla burada meyveleri saklamak için soğuk hava depolarına, meyveleri işleme tesislerine ihtiyaç olacak. Dolayısıyla şoklama tesisleri, meyve suyu fabrikaları kurulabilir. Devletin tarım sektöründe yatırım planları var. Ülkenin toprakları ve iklimi buna müsait.  Tarım biraz da halkın para kazanabileceği gibi bir alan. Köylü bu işten para kazanacak.  Tarım köylüleri de kalkındıracak. Seralarla ilgili program hazırladıkları başladı. Bu alanda  bazı teşvikler vermeye çalışıyorlar. Rusya’ya, diğer yakın pazarlara domates, salatalık gibi ürünler satabilmek için  teşvik vereceklerini öğrendik.

            GÜRCİSTAN KÜÇÜK AMA İSTİKRARLI BİR PAZAR

-Gürcistan’da yatırım yapmanın avantajları nelerdir?

Zorlu-Gürcistan’da yatırım yapmanın artıları ve eksileri var. Buraya her gelen yatırımcı büyük paralarla geri döndü diyemiyoruz. Bu sizin ne iş yaptığınızla da ilgili. Gürcistan çok büyük olan bir pazar değil. Yaklaşık 4 5 milyon nüfusu olan bir ülke. Ama bölge ülkeleri ile karşılaştırdığınız da daha stabil bir Pazar. Rusya’da, Azerbaycan’da çeşitli problemler yaşayabilirsiniz. Kar zarar analizi yaparız. Bunun için de elimizdeki verilere bakarız.  Gürcistan’da bunlar çok nettir, %18 kdv %15 kar vergisi var. Bunlar nettir. İşinizi hesaplayarak önünüzü görebilirsiniz. Bu istikrar, Gürcistan’a yatırımcıları çekiyor zaten. , Çevre ülkelerden Türkiye ve Azerbaycan dahil büyük yatırımlar yaparak bu pazarın içerisin de bulunmaya çalışıyorlar. Gürcistan pazarının en önemli özelliği şu. Çok büyük değil ama, istikrarlı. Stabl bir pazar. Devlet ekonomiye katkı sağlayan yatırımcıları rahat ettirmeye çalışır. Bu her ülkede böyle değildir. Bazı ülkelerde işe başlarsınız, sonra çok büyürsünüz. İşte o zaman fazla büyüdüğünüz zaman göze batarsınız. Gelip o parayı sizden almaya çalışırlar. Burada en azından böyle bir şey yok. Bu bizi rahatlatıyor. Yatırımcılara güvence var. Bir risk yok.

               YATIRIM YAPMADAN ÖNCE PAZARI İYİ ARAŞTIRIN

 

-Türk firmaları açısından burada yaşanan sıkıntılar neler? 

Zorlu-Türk insanı çalışkan insandır. Biz millet olarak çalışmaya alıştık. Firmalar için en büyük sıkıntı, verimli, kalifiye işgücü sıkıntısı. Çünkü Sovyetler Birliği döneminde sürekli devlete çalıştılar. Bizim gibi rekabet içinde olmadılar, rekabetten uzak yaşadılar. Dolayısıyla bizim kadar çalışkan, bizim kadar üretken iş imkanı bulamayabilirsiniz. Türkler çalışkanlıkta, verimlilikte dünyada ilk beşe girebilirler. Türk firmaları, burada istedikleri nitelikte eleman bulamayabilirler. da henüz bulamayabilirler. Ülkenin kendine göre bir yapısı var. Yatırım yapmadan önce pazarı incelemek lazım. Hangi alanda üretim veya yatırım düşünüyorlarsa  o pazarlar üzerinde yoğunlaşırlarsa daha iyi olur.

 

                 ÜRÜNÜN NUMUNESİNİ ALIN, ÜLKELERİ GEZİN, SATIN

 

-Gürcistan pazarı ile ilgili hedefleriniz neler? 

Zorlu-Biz Gürcistan’da kalıcı bir firmayız. Bugüne kadar yaptığımız yatırımlardan güzel sonuçlar aldık. Gittikçe büyüyoruz. Gürcistan çok büyük bir ülke olmadığı için aşırı bir yatırım yapmıyoruz. Ama yaptığımız yatırımın yan kollarını kuruyoruz. Mesela su borusu üretiyorduk, onun yanına yağmurlama suyu makinası ekledik. Şimdi damlama borusunu burada üretebilir miyiz ona bakıyoruz. Bizim merkez ofisimiz Tiflis’te. Ama tarımın aktif olduğu illerde şubeler açmaya başladık. Burada o kadar çok fazla ihtiyaç var ki yine kendi işinize benzer kolları kurarak pazarda etkin olabilirsiniz. Bu şekilde büyümek daha mantıklı. Biz Türk işadamları olarak para kazanmaya çalışırken bir yandan da ülkemize faydalı olmaya çalışıyoruz. Çin’den Litvanya’ya kadar birçok ülkede ticaret yaptım. Biz Türkler çok farklıyız. Onu gördüm. Bunun örneği yok zaten. Riskten falan korkmuyoruz. Dünyanın her tarafında Türklere rastlayabilirsiniz. Madem ki böyle bir milletiz, bunun peşinden gitmek lazım. Tavsiyem şudur. Açılsınlar dünyaya. Türkiye’de her şey üretiliyor artık. Alsınlar numunelerini ellerine ,gitsinler gezsinler, ihracat yapsınlar. Türklerin yapabileceği bir iştir. Oturdukları yerde durmasınlar. Türkiye’de oturarak bu işleri yapamayacağız. Herkes ürünün numunesini alsın, bir ülkeye gitsin. Nerede bağlantısı varsa nerede arkadaşı varsa o ülkeye gitsin. Çünkü uluslararası ticaret bizim işimiz olmaya başladı. Güçlü olmaya başladık. Herkesi yurtdışına gidip oralarda çalışmaya davet ediyorum.

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası