İSTANBUL (AA) – Dünyanın en kapsamlı sıfır enerji bina etkinliği olarak kabul edilen 4. Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi (ZeroBuild Summit'23), 26-29 Nisan'da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek.
Zerobuild Institute'den yapılan açıklamaya göre, mimarlık, mühendislik ve yapı teknolojilerinde yenilikçi uzmanlar ile akademisyenler, politika yapıcılar, sivil toplum kuruluşları ve belediyelerin bir araya geleceği zirve, bu yıl "Sıfır Enerji Mümkün (ZeroBuild Possible) sloganıyla gerçekleştirilecek.
Sıfır enerji binaları, kamu, finansman, mimari, belediyecilik ve insan sağlığı gibi farklı konularda ele alacak zirve kapsamında dünyanın dört bir yanından profesyoneller bir araya gelecek.
Zirvede, 4 gün boyunca dünyanın farklı ülkelerinden yaklaşık 100 konuşmacının yer alacağı toplam 17 oturum gerçekleşecek, oturumları alanlarında uzman binlerce katılımcı dinleyecek. Küresel ölçekteki en önemli sıfır enerji bina etkinliği olarak kabul edilen zirvede, binaların bu alandaki dönüşümü 360 derece masaya yatırılacak.
Etkinlikte, binalarda enerji verimliliği, sıfır enerjiyi destekleyen belediyecilik anlayışları, ısı yalıtımı ve sağlığa etkileri, sürdürülebilir mimari, sıfır karbon emisyonunu hedefleyen yeniden kentleşme, enerjide dijitalleşme, mantolama sistemleri, mevzuatlar ve Paris Anlaşması, yatırım ve finansman, yeni yapı ve otomasyon teknolojileri, alternatif enerji destekli ısı pompaları, kentsel dönüşüm gibi sıfır enerji konsepti paralelindeki konular üzerinde çalışan, bu çalışmaları farklı tip binalarda hayata geçirmiş veya geçirilmesine öncülük etmiş konuşmacılar yer alacak.
Zirvede, politika yapıcılar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, bina profesyonelleri, üreticiler ve tedarikçiler de bir araya gelecek.
– Yeniden yapılanan kentlerde sıfır enerji dönüşümü konuşulacak
Zirvenin ilk günü açılış konuşmalarının ardından "Sıfır Enerji Binalar ve Kamu Yaklaşımı", "Sıfır Enerji Binalar ve Finansman" ve "Sıfır Enerji Binalar ve Sürdürülebilir Yeniden Yapılanma" başlıklı oturumlar gerçekleşecek.
Belediyecilik alanında, sıfır enerji bina girişimleri, kentsel dönüşüm ve sıfır enerji bina ilişkisi, yatırım ve krediler işlenecek, sponsor markaların yetkilileri, belediye ve valilikler, dernek profesyonelleri, yurt içi ve yurt dışından akademisyenler yer alacak.
Etkinliğin ikinci gününde "Sıfır Enerji Binalar ve Mimari Yaklaşımlar", "Sıfır Enerji Binalar ve Kentsel Dönüşüm", "Sıfır Enerji Binalar ve Depreme Dayanıklı Bina Çözümleri" ve "Sıfır Enerji Binalar ve Mekanik Sistemler" başlıklı oturumlar düzenlenecek. Üçüncü gün gerçekleştirilecek oturumlarda ısı yalıtımı ile sıfır enerji binaların insan sağlığına etkilerine odaklanılacak.
Zirvenin son gününde ise sıfır enerji binalara dayalı sürdürülebilir çözümler geniş kapsamda incelenecek, bu binalardaki ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarının toprak kaynaklı bir ısı pompasıyla nasıl karşılanabileceği konuşulacak.
– "Sıfır enerji bina alanında yüksek etki oluşturacak"
Açıklamada görüşlerine yer verilen ZeroBuild Summit'23 Direktörü Doç. Dr. Gamze Karanfil Kaçmaz, özellikle depremden sonrasında yoğunlaşılan kentsel dönüşüm gündemi kapsamında sıfır enerji bina konusunun daha da önem kazandığını bildirdi.
Zirvede sıfır enerji binalar ile ilgili tüm detayların konuşulacağını ve yeniliklerin katılımcılarla paylaşılacağını kaydeden Kaçmaz, "Küresel ölçekteki en önemli sıfır enerji bina etkinliği olarak kabul edilen zirvemize geçen yıl 4 bin 500'ü aşkın ziyaretçi katılmıştı. Bu sene rakamın daha yüksek olmasını bekliyoruz. Etkinliğimizin sıfır enerji bina alanında yüksek etki oluşturacağını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Kaçmaz, Türkiye'nin toplam enerji ithalatının yaklaşık 18 milyar dolarlık kısmının konutlarda harcandığını kaydederek, şu bilgileri verdi:
"Konutların yüzde 80'inin ise enerji verimliliği düşük. Bu durumların sonucunda yaklaşık 10 milyar dolar değerinde enerji maalesef boşa harcanıyor. Hem bu verimsizliğe hem de küresel ısınmaya karşı sıfır enerji binaların desteğinden faydalanmalıyız."
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.