İSTANBUL (AA) – Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, çocuğun okula gitmek istememesinin nedeninin, okul ya da sınıf değişikliği, arkadaşlar ile yaşanan bir sorun ya da öğretmenin yaklaşımı gibi okulda yaşanan bir durum olabileceği gibi aile içinde yaşanan tutumlar ve sorunların da okul reddine sebep olabileceğini bildirdi.
Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Ergür, iki haftalık tatilin sona ermesine günler kala bazı çocuklarda ortaya çıkan okul reddine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Okul çağına gelmiş çocuklarda görülen okul reddinin, okula gitmek istememe ve gitmemek için karşı koyma davranışı olduğunu belirten Ergür, çocuğun bunu fiziksel, duygusal ve davranışsal bir şekilde ifade ettiğini aktardı.
Ergür, çocuğun evden ayrılmak, uyandığı andan itibaren okula gitmek istemediğinin anlaşıldığını, yataktan kalkmakta ve uyanmakta güçlük yaşadığını, bu zorlukların okul hayatının başında olabileceği gibi eğitim hayatının herhangi bir döneminde de görülebileceğini kaydetti.
Okula gitmekte zorluk yaşayan ve gitmeyi reddeden çocuğa yardımcı olabilmek için öncelikle altta yatan nedeni tespit etmenin önemli olduğunu vurgulayan Ergür, "Çocuğun okula gitmek istememesinin nedeni, okul ya da sınıf değişikliği, arkadaşlar ile yaşanan bir sorun ya da öğretmenin yaklaşımı gibi okulda yaşanan bir durum olabilir. Ayrıca, aile içinde yaşanan tutumlar ve sorunlar okul reddine sebep olabilir." ifadelerini kullandı.
– "Çocuğun yeterliliklerinin akademik yaşantısına uygun olmaması da okul reddine yol açabilir"
Eda Ergür, çocuğun yeterliliklerinin akademik yaşantısına uygun olmamasının da okul reddine yol açabileceğine dikkati çekerek, "Çocuğun zihinsel, sosyal, duygusal ve fiziksel gelişiminin okula hazır olmaması, altta yatan sebeplerden biri olabilir." değerlendirmesinde bulundu.
Ergür, okula gitmek istemeyen çocuk ile konuşmanın ve duygularını anlatmasını sağlamanın önemine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Böylece çocuk, hem anlaşıldığını hisseder hem de sorunun çözümü için ona yol göstermemize yardımcı olur. Küçük çocuklar anlatmakta zorlanabilir. Bu gibi durumlarda oyuncaklar ile oynayarak ya da resim çizmesini sağlayarak iç dünyasına ulaşabilmek mümkündür. Sorunun kaynağını tespit ettikten sonra sorun eğer aile içinden kaynaklanıyorsa aile içi iletişimin güçlenmesi, okuldan kaynaklanıyor ise okul ile iş birliği sağlanarak okuldaki sorunların çözümüne ilişkin düzenlemeler yapılması uygun olacaktır."
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.