Besni Eğitim Vakfı (BEV), Besni Kaymakamlığı ve Besni Belediyesi paydaşlığında düzenlenen ve 2-4 Ekim 2015 tarihlerinde bu yıl 17’ncisi kutlanan Besni Eğitim Bayramı oldukça coşkulu geçti. Dünyada sadece Adıyaman’ın Besni ilçesinde kutlanan Eğitim Bayramı’nda, “Kermes ve Resim Sergisi Açılışı/Fırça Teknikleri Uygulamaları, üretici Sorunları ve Besni’de çiftçi Olmak, Denizbank Tarım Bankacılığı Uygulamaları, Münire Sümer Etnografya Müzesi Açılışı, Besni’de Eğitim Bir Kültürdür, çocuklar Babalarını Anlatıyor” konulu paneller yapıldı. Bayram, Besni Lisesi Mezunları Pilav günü ile Besni Atatürkçü Düşünce Derneği’nin organize ettiği kahvaltı etkinliği ile sona erdi. Toplumsal duyarlılık nedeniyle, ülkemizin içinde bulunduğu durum dikkate alınarak eğlence faslı ise iptal edildi. Eğitim Bayramı’na, başta mülki erkan olmak üzere, üniversite öğretim üyeleri, öğretmenler, öğrenciler, üreticiler, gençler ve Besni halkı yoğun ilgi gösterdi.
Besni; eğitimde, eğitime olan ilgisinde belki özel olarak incelenmesi gereken nadide bir ilçemiz. Yapılan bu etkinliklerin yanında, ilçede okuma yazma oranının yüksek olması, eğitimde ve ticarette üstün başarılar elde edilmesi, ilçeden çıkan çok sayıda başarılı bürokrat-iş adamı bulunması, bu düşüncemizin bazı önemli göstergeleridir.
Moderatör olarak katıldığım “çocuklar Babalarını Anlatıyor” adlı panelde, Merinos Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İbrahim Erdemoğlu ile baba merhum Mehmet Erdemoğlu’nu konuştuk. İbrahim Erdemoğlu’nun akıcı ve duygu dolu anlatımının etkili olduğu panelde, Mehmet Erdemoğlu’nun, yokluktan dünya markası olmaya giden ve de Besnililerin olduğu kadar, ülkemizin ve onu tanıyan herkesin idolü olma yolunda başarıyla izlediği prensipler, değerler ve stratejilerin üzerinden geçtik.
Aysun öner tarafından kaleme alınan “Besnili Bilge” kitabıyla (Doğan Kitap) ölümsüzleştirilen Mehmet Erdemoğlu, yoksul bir ailenin çocuğu olarak 1931 yılında doğmuş. Küçük yaşlarda çırak olarak başladığı çalışma yaşamında çok büyük zorluklarla karşılaşmış. Yaşamının belirli dönemlerinde işsiz kalmış, yoksulluklar çekmiş, kalfalık, savan/kilim satıcılığı, ırgatlık, işçilik dahil her türlü işte çalışmış. Yaşamının neredeyse tamamını çalışarak geçirmiş ve sonunda Merinos Holding’i yaratmış. Onu başarıya taşıyan ve güçlü kılan, küçük yaşlardan bu yana yoğun ve sürekli mücadeleler içinde geçen yaşamı olmuş.
Besni’den yoksul bir ailenin çocuğu olarak çıkan Mehmet Erdemoğlu, Merinos Holding’i kurarak iş dünyasında büyük bir başarıya imza atmış. Yardımsever bir işadamı, iyi bir insan, iyi bir baba… Hayatı, “Besnili Bilge” adıyla kitap oldu.
Mehmet Erdemoğlu’nu anlatmaya bu satırlar yetmez, ama onu bilge yapan ulaştığı maddi güçten ziyade, bu güce ulaşırken izlediği değer, prensip ve stratejiler olduğunu görüyoruz.
Başarıya giden yolda uyguladığı değerlerinin, karakteri ile birlikte ahilik kültürünün özelliklerini de taşıyan, insan ve emeğe saygı, doğruluk, hoşgörü, tevazu, verdiği sözü tutma, empati ve yardımseverlik olduğunu görüyoruz. Zarar edeceğini bilse bile verdiği sözü yerine getirmesi, çalışanlarına ve onların görüşlerine çok önem vermesi, 5 yılını dolduran çalışanları konut sahibi yapması, işçilerine özel sağlık sigortası yaptırması ve onları beş yıldızlı otellerde tatile göndermesi vs. uygulamalarından sadece birkaçı. Bütün bunların, çalışanları Merinos’un bir parçası haline getirdiğini ayrıca anlatmaya gerek yok.
Kesintisiz uyguladığı prensiplerinin ise çok çalışmak, adil olmak, müşteri ve çalışan sadakatli olmak, başkalarının işine karışmamak olduğu anlaşılıyor.
Mehmet Erdemoğlu, çalışanları arasında olduğu gibi, çocukları arasında da hiç ayrım yapmamış, hep adil olmuş. çocuklarına hep sorumluluklar vermiş, onları iş hayatının içerisinde yetiştirmiş. Bu durum, çocuklarının aynı başarıyı/bayrağı daha da ileriye taşımalarına neden olmuş.
Mehmet Erdemoğlu, inanılmaz derecede ve de örneği dünyada çok az olacak kadar hayırsever birisi. Aslında, konuşulmasından hiç hoşlanmazmış ama hayırseverlik konularında yaptıklarını anlatsak bu satırlara sığmaz. Gaziantep ve Besni’ye okullar, camiler, parklar, bahçeler, kütüphaneler, laboratuvarlar, taziye evleri bunlardan sadece bazıları. Bu konularda, devlet büyüklerinden aldığı “üstün hizmet” ödülü de dahil sayısız ödülleri var. Ama esas olan ise Besni’ye açılacak olan Adıyaman üniversitesi Mimarlık Fakültesi binasının yapımını üstlenmeleri. Yöredeki yoksul ama zeki çocukların rüyalarının dahi yeniden şekillenmesini sağlayacak bir misyon… Babasının izinde olan İbrahim Erdemoğlu, panelde Adıyaman üniversitesi Rektörü’ne, Besni’ye 2-3 fakülte daha açın Besni’ye üniversite açalım, onların da inşaatlarını yapabiliriz sözünü verdi. Bakalım şimdi söz sırası Adıyaman üniversitesi’nde…
özetlersek, dünyada eşine rastlanmayan böylesine farklı bir etkinliği 17 yıldan bu yana gerçekleştiren Besni Eğitim Vakfı (BEV), Besni Kaymakamlığı ve Besni Belediyesi başta olmak üzere, katılım ve katkı sağlayan Adıyaman ve Harran üniversiteleri’ne, hocalarımıza, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ziraat Odası Başkanlığı’na, Besni Lisesi’ne, Atatürkçü Düşünce Derneği’ne, Besni halkına ve tüm gençliğe çok teşekkür etmek gerekir. Zira bu etkinlikle, bilginin yeri ve sınırının olmadığı, mutlaka paylaşılması gerektiği, her yerin okul, herkesin öğretmen, herkesin öğrenci olduğu bir kez daha ortaya çıktı.
Nice Eğitim Bayramlarına…
Şaban çAĞIRAN
BEV Yönetim Kurulu üyesi
sabancagiran@gmail.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.