İZMİR (AA) – Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, yenilenebilir enerji alanında da ihracatçılar birliği kurulması gerektiğini belirterek, "Bu, sektörün tek çatı altında toplanmasını ve mevcut teşviklerden daha çok faydalanmalarını sağlayacak." dedi.
Eskinazi, BEST For Energy Projesi kapsamında düzenlenen Temiz Gelecek için Temiz Enerji Konferansı'nın "İzmir ve Temiz Gelecek" başlıklı oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin temiz enerji merkezi Ege'de yenilenebilir enerji ihracatçıları birliği kurulması gerektiğini ve bunun için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Yenilenebilir enerjide ihracatı yapılan ekipmanlar için Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlarının (GTİP) tanımlanmadığını aktaran Eskinazi, buna ilişkin mevzuatın değiştirilmesi üzerinde çalıştıklarını anlattı.
Eskinazi, yenilenebilir enerji sektörü gibi gelişmiş sektörlerde ihracatçı birliği kurulmasının önemine işaret ederek, "Bu, sektörün tek çatı altında toplanmasını ve mevcut teşviklerden daha çok faydalanmalarını sağlayacak. Biz bu birliği kuracağız. Bakanımızla ve bakan yardımcılarımızla da konuştuk. Bizden bilgi bekliyorlar." değerlendirmesinde bulundu.
– "Karbon nötr hedefleri için 400 bin megavatlık kurulum gerekiyor"
Ateş Wind Power Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Güldoğan da dünyada yaklaşık 100 bin megavat kapasiteli rüzgar türbini kurulumu yapıldığını ve 2030'da 140 bin megavat kurulum için altyapının mevcut olduğunu söyledi.
Güldoğan, karbon nötr hedeflerine ulaşmak için 400 bin megavatlık kuruluma ihtiyaç olduğunu ifade ederek, bunun için gelecekte daha fazla rüzgar enerjisi santrali kurulmasının gerekeceğini kaydetti.
Deniz üstü kurulumların yaygınlaşacağını dile getiren Güldoğan, "Gelecekte daha fazla deniz üstü rüzgar santrali kurulması ve bizim denizlerimizde, bizim erişebileceğimiz denizlerde kurulması bir trend olarak görülüyor." dedi.
– Yeşil hidrojen yakın geleceğin temel enerji kaynağı olacak
İzenerji Genel Müdürü Ali Ercan Türkoğlu ise enerji fiyatlarının yükselmesinin, enerji sektörünü herkesin gündemine yerleştirdiğini söyledi.
Yenilenebilir enerjinin elektrik için en ucuz üretimi sağladığına ve mevzuatın da giderek kullanımı kolaylaştırmaya başladığına değinen Türkoğlu, şu anda İzmir'i kapsayacak mikro çözümleri her haneye ulaştıracak şekilde ciddi bir enerji verimliliği projesi üzerinde çalıştıkları bilgisini paylaştı.
Türkoğlu, yeşil hidrojen projelerinin yaygınlaştırılmasına yönelik bir pilot proje yapacaklarını da vurgulayarak, "Hem yerli hem uluslararası bütün otoriteler, yeşil hidrojenin yakın geleceğin temel enerji kaynağı olacağını kabul ediyor." ifadesini kullandı.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.