-Enflasyon, tekrar yükseliyor
-İşsizlikte görünüm bozuluyor
-Cari açıkta artış görüldü
-Döviz kurlarındaki dalgalanma, iş dünyasını endişelendiriyor
Türkiye, 7 Haziran seçimlerinde tek partili bir iktidar çıkaramadı. öte yandan bir koalisyon hükümeti de kurulamadı. Bu durum, uzun süredir istikrarlı bir seyir halinde olan ekonomi cephesinde belirsizlikleri meydana getirdi. Nitekim ABD Doları, Tarihinin rekorlarını kırarak 3 lira sınırını aştı, borsada sert düşüşler yaşandı. Bu gelişmelerle birlikte enflasyon tekrar yükselişe geçti, Türkiye’nin kronik sorunu işsizlik ve cari açıkta meydana gelen olumlu gelişmeler, tersine döndü. Buna karşılık büyüme hızı beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Kamu maliyesindeki disiplin de sürüyor.
İşte makro ekonomik göstergelerdeki son gelişmeler…
Enflasyon TEKRAR YüKSELİYOR
Ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde 0,40 oranında artarken, yıllık tüketici enflasyonu yüzde 7,14’e yükseldi. Bu dönemde özellikle döviz kurlarında görülen yükselişlerin birikimli etkisi enflasyonda görülen eğilime katkıda bulundu. öKTG-H ve öKTG-I endekslerinin yıllık artış oranları sırasıyla 0,24 ve 0,35 puan artarak yüzde 7,83 ve 7,66’ya yükseldi. çekirdek enflasyon göstergelerinin genel TüFE oranının üzerinde olması olumsuz bir gösterge olarak değerlendirmelidir. Söz konusu gelişmenin birkaç aydır devam etmesi dikkat çekiyor.
Alt gruplar incelendiğinde, Temmuz ayında yıllık tüketici enflasyonuna enerji grubunun katkısı 0,05 puan gerilerken diğer alt grupların katkısı yaklaşık 0,1’er puan arttı. Son aylarda görüldüğü gibi hizmet grubu enflasyona yüksek katkı yapmayı sürdürüyor. Fiyat hareketlerine dair açıklamasında TCMB “Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimleri incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerinde iyileşmenin sürdüğü ancak yüksek seviyelerin korunduğu gözlendi. Bu dönemde ana eğilim, temel mal grubunda gerilerken hizmet grubunda yükseldi. Ağustos ayında hizmet fiyatları yüzde 1,14 oranında arttı, grup yıllık enflasyonu 0,24 puan artışla yüzde 8,65’e yükseldi. Bu dönemde yıllık enflasyon ulaştırma dışındaki tüm ana kalemlerde artış kaydederken grup genelinde Türk lirasındaki değer kaybının yansımaları izlenmiştir” yorumlarına yer verdi.
Dosyanın devamı için Turcomoney dergisinin Ekim sayısına bakabilirsiniz…
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.