Biliyoruz ki elektrik enerjisi tüketerek hareket eden taşıtların sorunlarının başında tam şarjla kat edilen yetersiz menzil sorunu bulunuyor. Otomotiv üreticileri de bu konuda çeşitli çözüm alternatiflerini denemeye devam ediyorlar. Eğer bu çözümler kısa sürede hayata geçemez ise kullanıcıların düşük karbon üreten ya da karbon üretmeden giden taşıtlar için acele etmeyecekleri ortada.

TAŞITLAR, HAFİFLETİLECEK

Son aylarda elektrik enerjisi ile hareket eden taşıtların satışlarındaki yavaşlama bu gerçeği ortaya koyuyor. Kullanıcılar taşıtlarına fosil yakıt koydukları sürede şarj edilen ve fosil yakıtla gittikleri kadar gidebilecekleri menzili olan, fiyatı uygun elektrik motorlu taşıtlar istiyor. Bu tespitler bir kez daha sayıları 2000’i bulan taşıt sürücüsüyle yapılan anket ile yakınlarda ortaya çıktı ve bbc.com tarafından bu ay yayınlandı.

Günümüzün bataryadan elektrik tüketen (BEV) taşıtlarında Lityum-iyon bataryalar var. Geçenlerde ABD’nin Las Vegas şehrinde yapılan Tüketici Elektroniği (CES) fuarında, otomotiv markalarının bu menzil sorununu azaltacak çözümlerinden bir tanesi de öne çıktı. Bu çözüm, taşıtın hafifletilmesi esasına dayanıyor. Örneğin taşıt içindeki ses sistemi ve hoparlörlerin ağırlığı yarı yarıya azaltıldığında bataryadan çektiği gücün de %60 azaldığı Panasonic tarafından ortaya kondu. Üstelik ses kalitesi etkilenmeden.

HONDA, TOYOTA’NIN RAKİBİ OLACAK

Panasonic markasının ağırlık azaltan bu yeni ürünleri CES fuarında Fisker Ocean SUV modeli ile Infiniti QX80 modelinde görücüye çıkmıştı.

Diğer bir otomotiv markası Honda da ağırlık azaltan yeni bir katı faz batarya teknolojisini fuarda tanıttı. Bu alanda Toyota‘nın ciddi rakibi olacağını gösterdi. Klasik sıvı fazlı Lityum-iyon bataryalara göre çok daha hafif ve uzun menzil sağlayan katı fazlı bataryalar hızlı şarj edilebildiği gibi yangın riskini de ortadan kaldırıyor. Taşıttaki her ağırlık azalışının bataryayı daha hafif hale getirdiği de ayrı bir gerçek. Üstelik bataryanın taşıt içindeki konumu da daha uygun yere alınabiliyor. Bu da bataryayı çarpışmalardan koruma amaçlı ağır konstrüksiyona gerek bırakmıyor. Otomobillerde ağırlığı 300 kg ile 600 kg arasında değişen Lityum-iyon bataryaların koruma amaçlı ağır bir konstrüksiyon gerektirdiğinin altını çizelim.

BEV ÜRETİCİLERİ ENSEYİ KARARTMIYOR

içinde bulunduğumuz 2024 yılında bireysel BEV satışlarının yavaşlayacağı, filo satışlarının ise artacağı öngörülüyor. BEV taşıtların daha hafif hale gelmesiyle maliyetin ucuzlaması ise yakın geleceğe dair ümitleri artırıyor. Teknolojiler geliştikçe taşıtların hafifleyeceği ve maliyetin düşeceği kesin. Onun için BEV üreticileri enseyi karartmıyor. Yine de kullanıcı, sağlanacak hafiflik, ucuzluk ve menzil avantajlarını birebir yaşamayı bekleyecek. Sizlere bbc.com/future/ adresindeki araştırma raporunu okumanızı öneririm.

İbrahim Aybar
Vesiile A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
aybar@turcomoney.com