– Ocak ayında Donald Trump 20 Ocak’ta ABD Başkanlık koltuğuna ikinci kez otururken, göreve seçildiğinden beri piyasada fiyatlananın aksine kademeli tarifeleri benimseyen daha piyasa dostu bir başkan profili çizdi. Çin Devlet Başkanı Xi ile görüşmesinin ardından olumlu mesajlar veren Trump, ticaret anlaşmasına varabileceklerini belirtti. Trump’ın göreve gelişinin ardından piyasalarda risk iştahı arttı.
– FED Ocak ayı toplantısında piyasa beklentisine paralel gösterge faiz oranlarını %4,25-4,50 aralığında sabit tuttu. FED metinden enflasyonun hedefe doğru ilerlediğine ilişkin referansı kaldırdı. Toplantı sonrası konuşan FED Başkanı Powell, ekonominin genel anlamda güçlü olduğunu ve politika duruşunu aceleci bir şekilde değiştirme ihtiyacını duymadıklarını söyledi.
– Avrupa Merkez Bankası ise 25 bp faiz indirimi ile faizi %%3,00’den %2,75’e indirdi. Toplantı sonrası konuşan Başkan Lagarde ekonomide sıkıntıların halen sürdüğünü, %2’llik enflasyon hedefine bu yıl ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Ocak ayında Dolar Endeksi %0,4 civarında değer kaybetti. Ons altın %7’ye yakın değer kazancıyla yeni zirve seviye test etti. Major borsalar ortalama %4 üzeri değer kazandı.
– Donald Trump’ın yeniden ABD başkanlık koltuğunu devralması ve piyasa dostu bir profil çizmesiyle birlikte, Dolar’ın değer kaybetti. Ons altın 2700 seviyesinden 2770 seviyesine yükseldi. Ocak ayının son haftasında, Donald Trump’ın Meksika ve Kanada’ya gümrük vergisi koyma tehditlerini tekrarlamasının ardından yatırımcıların güvenli limanlara akın etmesiyle değerli metal 2800 dolar ile rekor seviyeye yükseldi.
– DolarTL, TCMB’nin politika faizini beklentilere paralel 250 baz puan indirerek %45.00 seviyesine çekmesiyle Ocak ayında da kademeli yükselişine devam etti. DolarTL’de teknik olarak 20 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 35.58 destek seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviyenin altında ise 50 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 35.27 seviyesi ise bir diğer destek olarak takip edilebilir.
– Ay boyu piyasaların makroekonomik verilere, jeopolitik gelişmelere ve yeni ABD Başkanı Trump’ın tarifeler ve uygulanacak politikalara yönelik yapacağı açıklamaları takip etmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Yurt içinde ise Şubat ayında TCMB toplantısı bulunmadığından; global piyasalarda oluşan gelişmelere ek, başta TÜFE olmak üzere makroekonomik veriler yakından izlenecek.
– Faiz indirim beklentileri korundukça BİST tarafında pozitif momentumun süreceğini düşünüyoruz. 2024’ün 4. çeyreğine ilişkin finansallar açıklanmaya başlandığından, hisse bazlı ayrışmalar artabilir. BİST genelinde, yükselişlerde kar satış baskısının artacağını, geri çekilmelerde ise alımların yoğunlaşacağını düşünüyoruz. Şubat ayında BİST100 endeksinin 9.500 – 10.500 aralığında geniş bir bantta dalgalanacağını düşünüyoruz.
Ocak ayında Donald Trump 20 Ocak’ta ABD Başkanlık koltuğuna ikinci kez otururken, göreve seçildiğinden beri piyasada fiyatlananın aksine kademeli tarifeleri benimseyen daha piyasa dostu bir başkan profili çizdi. Çin Devlet Başkanı Xi ile görüşmesinin ardından olumlu mesajlar veren Trump, ticaret anlaşmasına varabileceklerini belirtti. Trump’ın göreve gelişinin ardından piyasalarda risk iştahı arttı. Diğer taraftan FED Ocak ayı toplantısında piyasa beklentisine paralel gösterge faiz oranlarını %4,25-4,50 aralığında sabit tuttu. FED metinden enflasyonun hedefe doğru ilerlediğine ilişkin referansı kaldırdı. Toplantı sonrası konuşan FED Başkanı Powell, bu değişikliğin bir sinyal verme anlamına gelmediğini, hedefe ulaşma konusundaki kararlılığın devam ettiği yorumunda bulundu. Powell ekonominin genel anlamda güçlü olduğunu ve politika duruşunu aceleci bir şekilde değiştirme ihtiyacını duymadıklarını söyledi.
AVRUPA MERKEZ BANKASI FAİZİ YÜZDE 3’TEN YÜZDE 2,75’E İNDİRDİ
Avrupa Merkez Bankası ise 25 bp faiz indirimi ile faizi %%3,00’den %2,75’e indirdi. Toplantı sonrası konuşan Başkan Lagarde ekonomide sıkıntıların halen sürdüğünü, %2’llik enflasyon hedefine bu yıl ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Ocak ayında güçlü Dolar teması etkisini azaltırken, Dolar Endeksi ayında %0,4 civarında değer kaybetti. Gelişmekte olan ülke para birimleri Kasım’da Dolar’a karşı ortalama %3,7’nin üzerinde değer kazanırken, TCMB’nin faiz indirimlerinin fiyatlanmasıyla TL %1,3 civarı değer kaybıyla negatif ayrıştı. Ons altın %7’ye yakın değer kazancıyla yeni zirve seviye test etti. Major borsalar ortalama %4 üzeri değer kazandı.
MERKEZ BANKASI, POLİTİKA FAİZİNİ YÜZDE 45’E DÜŞÜRDÜ
Yurt içinde ise ay başında beklentilerin altında açıklanan Aralık ayı TÜFE verisinin ardından TCMB, Ocak ayında faiz indirimine 250 baz puan ile devam etti. Politika faizi %45 seviyesine çekildi. Karar metninde uzun zamandır korunan “aylık enflasyonda kalıcı ve belirgin düşüş sağlanana kadar” sıkı duruşun korunacağına ilişkin ifade “enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar” şeklinde değiştirildi. Böylelikle aylık oynaklığın yüksek seyrettiği dönemlerde dahi faiz indirimine gidilebileceği ve genel trendin dikkate alınacağına ilişkin piyasa yönlendirmesi gerçekleşirken gelecek toplantılarda faiz indirimlerini süreceğine ilişkin beklentiler arttı. BİST tarafında, parasal gevşemenin zamanla imalat sanayiinde toparlanmaya yol açacağı ve BİST genelinin faiz indirimlerinden pozitif etkileneceği beklentisi BİST’e ilgiyi destekledi. Dalgalanmalar görülse de orta uzun vadeli yükselen trend korundu. BİST100 ayı %2’nin üzerinde artışla tamamladı. Sınai endeks %2 üzeri değer kaybederken faiz indirimlerinden direkt etkilenen bankacılık hisselerine artan ilgi ile Bankacılık Endeksi ise %5 üzeri artışla pozitif ayrışmayı sürdürdü.
TRUMP’IN SERT YAPTIRIMLARLA GÖREVE BAŞLAMAMASI, PİYASALARDAKİ RİSK ALGISINI DENGELEDİ
Yeni yılın başlangıcıyla birlikte EURUSD paritesi, satış baskısının etkisiyle 1.01 seviyesine kadar geriledi. Ancak, ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim öncesinde öne sürdüğü kadar sert yaptırımlarla göreve başlamaması, piyasalardaki risk algısını bir miktar dengeledi. Bu durum, 20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte paritenin düşen trendi sert bir şekilde yukarı yönlü kırmasına yol açtı ve 1.0538 seviyesine kadar yükselerek Ocak ayının en yüksek seviyesini gördü. Sonraki günlerde parite, 1.04 – 1.05 aralığında dalgalı bir seyir izlerken, piyasanın ana odak noktası FED’in faiz kararı ve Jerome Powell’ın açıklamaları oldu. FED’in beklentilere paralel şekilde faizleri %4.25 – %4.50 aralığında sabit bırakmasının ardından, Powell’ın faiz artışı ihtimaline değinmemesine rağmen açıklamalarının hafif şahin tonda algılanması, ABD dolarında güçlenmeye neden oldu. Diğer taraftan ECB 25 bp ile faiz indirimlerine devam etti. Toplantı sonrası konuşan Lagarde da ekonominin zayıf görünümüne bu toplantıda da vurgu yaparken, gelecek toplantılarda faiz indirimlerinin süreceği beklentileri güçlendi. Böylelikle, EURUSD paritesi yeniden 1.04 seviyesinin altına geriledi. Teknik olarak geçmişten devam eden düşen trend çizgisine tekabül eden 1.0245 seviyesi, ilk güçlü destek olarak takip edilebilir. Bu seviyenin kırılması halinde, psikolojik sınır konumundaki 1.0150 seviyesi ana destek bölgesi olarak öne çıkacaktır. Öte yandan, dolar tarafında olası bir zayıflama senaryosunda, EURUSD paritesinde yeniden yükseliş ivmesi kazanılabilir. Bu durumda, 1.05 seviyesi güçlü bir direnç noktası olarak izlenecektir.
ONS ALTIN, 2 BİN 770 SEVİYESİNE YÜKSELDİ
Aralık ayında küresel piyasalarda Dolar’ın güçlenmesi ile beraber ons altında değer kaybı gözlemlendi. Ocak ayında ise Donald Trump’ın yeniden ABD başkanlık koltuğunu devralması ve piyasa dostu bir profil çizmesiyle birlikte, Dolar’ın değer kaybetmesi ile ons altın 2700 seviyesinden 2770 seviyesine hızlı bir şekilde yükseldi. Ocak ayının son haftasında, Donald Trump’ın Meksika ve Kanada’ya gümrük vergisi koyma tehditlerini tekrarlamasının ardından yatırımcıların güvenli limanlara akın etmesiyle değerli metal 2800 dolar ile rekor seviyeye yükseldi. Teknik olarak 50 günlük hareketli ortalamanın 100 günlük hareketli ortalamayı yukarı yönlü kesmesi ile birlikte golden cross oluşumu mevcut, dolayısıyla yükselişin devam etmesi öngörülebilir ve 2900 dolar seviyesi psikolojik sınır olması sebebiyle direnç olarak izlenebilir. Öte yandan küresel piyasalarda risk iştahının artması durumunda 50 ve 100 günlük hareketli ortalamaya tekabül eden 2675 seviyesi destek olarak izlenebilir.
DolarTL, TCMB’nin politika faizini beklentilere paralel 250 baz puan indirerek %45.00 seviyesine çekmesiyle Ocak ayında da kademeli yükselişine devam etti. DolarTL’de teknik olarak 20 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 35.58 destek seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviyenin altında ise 50 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 35.27 seviyesi ise bir diğer destek olarak takip edilebilir. Özellikle alımların artması halinde 37.5 seviyesi de güçlü bir direnç bölgesi olarak takip edilecektir.
ENFLASYON VE FAİZ TAHMİNLERİ YAKINDAN TAKİP EDİLECEK
Şubat ayında; 6 Şubat’ta gerçekleşecek İngiltere Merkez Bankası’nın toplantısı dışında büyük merkez bankalarının toplantısı bulunmuyor. Bu nedenle ay boyu piyasaların makroekonomik verilere, jeopolitik gelişmelere ve yeni ABD Başkanı Trump’ın tarifeler ve uygulanacak politikalara yönelik yapacağı açıklamaları takip etmeye devam edeceğini düşünüyoruz.
Yurt içinde ise Şubat ayında TCMB toplantısı bulunmadığından; global piyasalarda oluşan gelişmelere ek, başta TÜFE olmak üzere makroekonomik veriler yakından izlenecek. TCMB’nin 7 Şubat’ta yılın ilk enflasyon raporunun sunumunu gerçekleştirmesi bekleniyor. Bu bağlamda enflasyon ve faiz tahminleri yakından takip edilecek. BİST tarafında faiz indirim beklentilerinin bankacılık hisseleri öncülüğünde fiyatlanmaya devam edeceğini, sanayi tarafında ise toparlanmanın gecikmeli görüleceği beklentisi nedeniyle bankacılık hisselerinin gerisinde bir performans görülebileceğini düşünüyoruz. Bununla beraber faiz indirim beklentileri korundukça BİST tarafında pozitif momentumun süreceğini düşünüyoruz. 2024’ün 4. çeyreğine ilişkin finansallar açıklanmaya başlandığından, hisse bazlı ayrışmalar artabilir. BİST genelinde, yükselişlerde kar satış baskısının artacağını, geri çekilmelerde ise alımların yoğunlaşacağını düşünüyoruz. Şubat ayında BİST100 endeksinin 9.500 – 10.500 aralığında geniş bir bantta dalgalanacağını düşünüyoruz.
Osman GÖKTAN
Şeker Yatırım Genel Müdürü
goktan@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.