Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, yeni avantajları nedeniyle otomatik katılımla bireysel emeklilik sistemine girecek olanların kaybedeceği hiçbir şeyin olmadığını vurguladı.
Dünya’dan Serhat Aligil’in haberine göre, faize duyarlı kesim için geliştirilen, faizsiz fonlara dayalı bireysel emeklilik sistemi (BES) Türkiye’de hızlı bir gelişim içinde. Örneğin bugün; 23 Eylül itibariyle faizsiz fon sayısı 40 adet olmasına rağmen fon büyüklüğü 3 milyar liraya dayandı. 2015 sonuna göre genel fon büyüklüğü yüzde 20 artarken, faizsiz fon büyüklüğündeki artış yüzde 33’ü buldu. Toplam BES fonları içindeki payı da yüzde 5’i aştı. Katılımcı sayısında da iyi bir ivme yakalanmış görünüyor. Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, “otomatik katılım” uygulamasının başlaması sonrası BES’le ilgili bu ivmenin daha da artacağını düşünüyor. Sincek, “Katılıma dayalı BES, bu kesimin ihtiyacına terzi işi çözüm oldu. Bu kesim itimat edeceği bir BES çözümü arıyordu. Bunu otomatik katılımda da göreceğiz. Yine hızlı bir ivme olacak” dedi. Otomatik katılımla ‘BES 3.0’a geçtiklerini belirten Sincek, bunun birinci versiyonunun 2017’de başlayacağını, zaman içinde gelişerek ikinci ve üçüncü versiyonlarda daha iyi bir yere geleceğini vurguladı. Bu ay içinde otomatik katılımla ilgili yönetmeliklerin çıkmasını beklediklerini anlatan Sincek, BES’in önemiyle ilgili düşüncelerini şöyle açıkladı:
30 yaş sonrası başlıyor
”Bugün artık emeklilik planlarını düşünme, 30 yaş sonrası başlıyor. Emeklilik planları konusunda da BES çok iyi bir araç. Özellikle otomatik BES, bugün avantajları, ilave devlet katkıları nedeniyle ucuza alınacak en iyi tasarruf aracı. Otomatik katılıma girecek kişilerin kaybedeceği hiçbir şeyin olmadığını düşünüyorum. Ayrıca BES’teki birikimlerin değerlendirileceği fonlar da Türkiye’nin altyapı yatırımları açısından önemli olacak.” Yeni sistemde olmamasına rağmen isteyen işverenlerin otomatik BES’teki çalışanları için ek katkı yapabileceğini ifade eden Genel Müdür Sincek, ancak bunun mevcut BES’te o kişiler adına, grup sözleşmesi gibi yeni hesaplar açılarak olabileceğini söyledi. Sincek’e göre ayrıca, devlet zaman içinde ve teşvikli bir altyapıyla otomatik BES’e işveren katkısı açılımı yapabilir. Otomatik katılım sürecini “Herkes er meydanına çıkıyor. Bir yarış olacak” şeklinde tanımlayan Sincek, konuyla ilgili güncel tartışmalar hakkındaki görüşlerini de şöyle özetledi:
► Otomatik BES’in en az 250 çalışanı olan şirketlerden başlaması daha doğru olur. Ancak biz 250 ya da 100’e göre listelerimizi hazırladık. Firmalarla görüşmeler başladı. Zaten onlar için de yasal bir zorunluluk bu.
► En önemli konulardan biri çalışanlar adına kesilen paraların, maaşların ödenmesi sonrası 1 gün için bize gönderilmesi. Bu iyi bir altyapı gerektiriyor. Dertsiz çözümler sunmak gerekli.
► BES şirketlerinin otomatik katılımdan para kazanması için fonların çok büyük olması gerekecek. Çünkü mevcut BES’e göre gelirimiz yüzde 50 düşecek.
Ek müşteri potansiyeli
► BES’e ilave 6,5 milyon kişinin eklenmesi bekleniyor. Bunun için ciddi bir teknoloji altyapı ve iyi bir organizasyon olmalı. Çağrı merkezleri de güçlendirilmeli.
► ’Maaş müşterisi’ olan bankalarla çalışan BES şirketlerinin daha avantajlı olacağı görüşüne katılmıyorum. Çünkü katılımcı adına hesaplar bizde olacak. Para bize gelecek ve hesaplara biz dağıtacağız. Onların avantajı sadece müşteriye kolay ulaşma olabilir.
Otomatik katılımın mevcut BES için de bir müşteri potansiyeli oluşturacağını vurgulayan Sincek, daha yüksek miktarda tasarruf yapıp, ilave devlet katkısı almak isteyenlerin mevcut sistemde yeni hesaplar açabileceğini ifade etti. Otomatik katılıma oluşacak yeni fon sistemiyle ilgili de bilgi veren Sincek, toplam 4-5 fon paketinin planlandığını, 2 aylık cayma hakkı süresi boyunca merkezi bir fon yapısı konuşulduğunu, bu süre sonrası katılımcılara risk seviyelerine göre bu 4-5 fon paketinden birinin önerileceğini açıkladı. Tercih kullananlar için ayrı fonlar da olacağını hatırlatan Sincek’e göre 4-5 fon otomatik BES için yeterli olacak.
‘Yeni işler’de yüzde 5-6 pazar payı hedefliyor
Katılım Emeklilik, 23 Eylül itibariyle 134 bin 399 katılımcıya ve devlet katkısı dahil 495 milyon liralık fon büyüklüğüne ulaştı. Şirketin fon büyüklüğü yılbaşına göre yüzde 114 arttı. Bu gelişimi gösterdikleri performansa ve ortakları olan bankalarla oluşan sinerjiye bağlayan Genel Müdür Ayhan Sincek, özellikle ‘yeni işler’de yüzde 5-6 pazar payına ulaştıklarını açıkladı. Bu performansı ve payı otomatik katılım sürecinde de göstermek istediklerini ve bunu hedeflediklerini anlatan Sincek, “Bizim farkımız faizsiz fonlar olacak” dedi. Sincek, otomatik katılımla 2017’de mevcut BES’teki katılımcı sayıları kadar bir ilave katılımcı sayısına ulaşmak istediklerini de dile getirdi. Mevcut BES müşterilerinin profili hakkında da bilgi veren Sincek, kurumsal müşteri ağırlığının yüzde 40-45 düzeyinde olduğunu söyledi. Şirketin katılımcı yaşı ortalaması 37 olurken, bunların yüzde 74’ü erkek.
‘Eurobond’lar eklenebilir
Faize duyarlı kesimlere dönük, BES sisteminin kullanabileceği yatırım araçlarıyla ilgili atılması gereken yeni adımlar konusuna da açıklama yapan Sincek, “Hazine’den ziyade katılım bankalarına düşen görevler var. Faizsiz enstrümanlar Türkiye’de az. Bu piyasa oluşmalı. O zaman biz de bu enstrümanları bireysel emekliliğe uygun, alınıp satılabilir fonlar haline getiririz” dedi. BES fonlarının getirileriyle ilgili tartışmaları da yorumlayan Sincek, bu getirileri piyasa koşullarının belirlediğini vurguladı. Geçen yılki kayıpların genel olarak dövizdeki dalgalanmalar kaynaklı olduğunu söyleyen Sincek, buna karşı önlem almak için ‘Euobond’ların sisteme eklenmesini önerdi.
BES’te sözleşme ve sertifika sayısı yüzde 7,8 arttı
► Bireysel emeklilik sistemindeki toplam sözleşme ve sertifi ka sayısı, 2015 sonuna göre 23 Eylül 2016 itibariyle yüzde 7,8 artışla 7 milyon 590 bin 211 adede çıktı.
► Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre bu kapsamda “bireysel emeklilik sözleşmeleri” yüzde 9,2 artışla 5 milyon 549 bin 996 adede yükseldi.
► Yine “gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmeleri”nin sayısı da yüzde 3,8 artışla 1 milyon 542 bin 138 adet oldu.
► Ayrıca “işveren grup emeklilik sertifi kaları”nın sayısı 2015 sonuna göre yüzde 5,8 artışla 498 bin 77 adede ulaştı.
Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.