– Toplumsal hayatın, teknolojinin çok hızlı bir şekilde değiştiği, iklim değişikliği ve afetler başta olmak üzere risklerin hızla arttığı günümüzde düzenleme yapılması büyük önem taşıyor. Bu noktada düzenleyici kurumlara düşen sorumluluk da her geçen gün artıyor. Bu düzenlemelerin aynı zamanda sektörlerdeki teknoloji odaklı hızlı değişimleri dikkate alması ve bu gelişmelere yön verecek, öncü olacak nitelikte proaktif ve inovatif olması önem taşıyor.
– Mevzuat uyum fonksiyonu ve mesleği, bu şekillendirme sürecine önemli katkıda bulunarak kritik bir rol üstleniyor. Bu amaçla Mevzuat Uyum Derneği (Compliance Association) tarafından düzenlenen III. Mevzuat Uyum Konferansı, “Geleceği Şekillendiren Düzenlemeler ve Mevzuat Uyum” temasıyla kamu kurumları ve düzenleyici otorite temsilcilerinin de katılımıyla 8 Aralık’ta Yapı Kredi Genel Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirildi.
Ekonomilerin, toplumsal hayatın, teknolojinin çok hızlı bir şekilde değiştiği, iklim değişikliği ve afetler başta olmak üzere risklerin hızla arttığı günümüzde düzenleyici kurumlara ve mevzuata düşen sorumluluk da her geçen gün önemini artırıyor. Düzenlemeler, bir yandan yaşanan büyük dönüşümlerin ve artan risklerin ortaya çıkardığı ihtiyaçları gidermeye çalışırken, bir yandan da geleceği şekillendirerek öncü rol oynamak sorumluluğu ile karşı karşıya.
İNOVATİF VE PROAKTİF DÜZENLEMELER ÖNEM TAŞIYOR
Yalnızca güncel ihtiyaçlara yönelik düzenlemeler artık yeterli gelmiyor. Düzenlemelerin aynı zamanda sektörlerdeki teknoloji odaklı hızlı değişimleri dikkate alması ve bu gelişmelere yön verecek, öncü olacak nitelikte proaktif ve inovatif olması önem taşıyor. Bunların yanı sıra düzenlemelerin esnek, çevik, yalın, kolay anlaşılabilir ve hızla uygulanabilir olması da önemli. Bunun için de düzenleyici kurumların güncel düzenleme ihtiyaçlarını fütüristik perspektifle birlikte analiz etmesi ve hayata geçirmesi gerekiyor.
III. MEVZUAT UYUM KONFERANSI DÜZENLENDİ
Bu çerçevede yapılan düzenlemelere uyum süreçlerinde de etkili mekanizmalar önem taşıyor. Bu süreçte de mevzuat uyum fonksiyonu ve mesleği, bu şekillendirme sürecine önemli katkıda bulunarak kritik bir rol üstleniyor. Bu amaçla Mevzuat Uyum Derneği (Compliance Association) tarafından düzenlenen III. Mevzuat Uyum Konferansı, “Geleceği Şekillendiren Düzenlemeler ve Mevzuat Uyum” temasıyla kamu kurumları ve düzenleyici otorite temsilcilerinin de katılımıyla 8 Aralık’ta Yapı Kredi Genel Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirildi.
“TÜRKİYE’NİN GRİ LİSTEDEN ÇIKMASINA YÖNELİK HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI”
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. İsmail İlhan Hatipoğlu, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) II. Başkanı Mehmet Verim, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Yardımcısı Uğur Yaylaönü ve Mevzuat Uyum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olarak benim açılış konuşmalarımızla başlayan konferansta 6 oturum gerçekleştirildi. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Hatipoğlu, Türkiye’nin OECD bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkmasına yönelik gerekli hazırlıkların tamamlandığını ve FATF’ın yapılacak ilk Genel Kurulu’nda ülkemizin gri listeden çıkmasının beklendiğini ifade etti. Ülkemizin ekonomisi açısından çok önemli olan bu konudaki gelişmeleri katılımcılar ile paylaştı.
6 OTURUM GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Konferansta mevzuat uyumun gündemindeki önemli başlıklar arasında yer alan aklamayla mücadele, yaptırımlar uyum, yapay zeka düzenlemeleri, afet riski yönetimi, dijitalleşme, siber riskler, regülasyon teknolojileri, sürdürülebilirlik, denetim komitelerinin mevzuat uyum gündemi ve mevzuat uyumun geleceği hakkında oturumlar gerçekleştirildi. Düzenlemelerin geleceği şekillendirme sürecinde mevzuat uyum fonksiyonunun rolünün farklı konu başlıkları altında ele alındığı konferansta, alanlarında uzman konuşmacılar görüşlerini katılımcılar ile paylaştı.
DÜZENLEMELERE UYUMSUZLUKLAR ÖNEMLİ RİSKLERE NEDEN OLUYOR
Mevzuat düzenlemelerine uyum sağlanması, kamu kurumları ve düzenleyici otoritelerin taleplerinin zamanında ve doğru olarak karşılanması tüm sektörlerde faaliyet gösteren kuruluşlar için büyük önem taşıyor. Düzenlemelere uyumsuzluk durumlarında yüksek tutarlı cezalar, yaptırımlar, maddi ve itibar kayıpları oluşabiliyor. Bu sürecin iyi yönetilmesi, düzenlemelere zamanında ve etkili bir şekilde uyum sağlanması bakımından mevzuat uyum (compliance) fonksiyonu kritik bir rol üstleniyor. Bu fonksiyonun öneminin tüm dünyada hızla arttığını görülüyor. Yaşanan gelişmeler gelecek dönemlerde bu fonksiyonun daha da önem kazanacağını açıkça gösteriyor.
DEPREM VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GİBİ HAYATİ RİSKLERLE MÜCADELENİN YOLU
Mevzuat uyum fonksiyonunun geliştirilmesi ve mevzuat uyum profesyonellerinin yetkinliklerinin yükseltilmesi amacıyla faaliyet gösteren Mevzuat Uyum Derneği; Mevzuat Uyum Konferansları (Compliance Conference), Mevzuat Uyum Akademisi (Compliance Academy) gibi yapılandırılmış hizmet kanalları ile faaliyetlerini hızla geliştiriyor.
Mevzuat Uyum Derneği tarafından düzenlenen III. Mevzuat Uyum Konferansında gerçekleştirilen oturumlarda; başta depremler, iklim değişikliği gibi hayati riskler olmak üzere karşı karşıya kaldığımız bütün risklerle mücadelenin en temel yolunun etkili düzenlemelerden ve bu düzenlemelere uyum sağlamaktan geçtiği geniş perspektiften ortaya konuldu.
GELECEĞİ ŞEKİLLENDİREN DÜZENLEMELER VE MEVZUAT UYUM İLE KAYIPLAR AZALTILABİLİR
Konferansta düzenlemelerin geleceği şekillendirmedeki önemli rolü vurgulandı. Bu yönde yapılabilecek düzenlemelerin esasları ile düzenleyici kurumlara düşen rol ve sorumluluklar değerlendirildi. Düzenlemelere uyum süreçlerinde mevzuat uyum profesyonellerinin dikkat etmesi gereken hususlar paylaşıldı.
Düzenleyici kurumlarımız tarafından geleceği şekillendiren düzenlemeler yapılabildiği ve tüm tarafların bu düzenlemelere uyum sağlamasını mümkün kılacak daha etkili mekanizmalar oluşturulabildiği takdirde dünyamızın ve ülkemizin karşı karşıya olduğu tüm risklerle çok daha etkili bir şekilde mücadele edilmesi, oluşabilecek kayıp ve zararların ortadan kaldırılması veya azaltılması mümkün olabilecektir.
Gürdoğan Yurtsever
Mevzuat Uyum Derneği Başkanı
yurtsever@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.