İSTANBUL (AA) – Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, "Enflasyonla ilgili mümkün olduğunca her seviyede bakanlarımız, Cumhurbaşkanımızın (Recep Tayyip Erdoğan) liderliğinde sürekli mücadele için ellerinden geleni yapıyorlar. Bunu da inşallah aşacağız." şeklinde konuştu.
Genç Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından Türkiye'nin ürün ve hizmetlerini, "uluslararası pazarlar ile buluşturması amacıyla" nitelikli, yabancı dil bilgisi bulunan ve yurt dışında etkili networkü olan insan kaynağı ile bir araya getirmek amacıyla 6 yıldır Genç Ticaret Elçileri Projesi yürütülüyor.
Proje kapsamında Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) desteği ve "Genç Ticaret Elçisi" unvanı almaya hak kazanan tüm mezunların katılımıyla Genç Ticaret Elçileri Zirvesi gerçekleştirildi.
Zirvenin açılışında konuşan Rıza Tuna Turagay, Türkiye'de 260 bin uluslararası öğrencinin bulunduğunu kaydederek, bu öğrencilerin Türkiye için birçok alanda olduğu gibi ekonomik anlamda da çok büyük bir potansiyel olduğunu söyledi.
Uluslararası öğrencilerin yaptığı ihracata ilişkin (Genç MÜSİAD Genel Başkanı Yunus Furkan Akbal'ın açıkladığı) verilerden bahseden Turagay, "Anladığım kadarıyla toplamda 168 milyon dolarlık sadece ve sadece 495 uluslararası öğrencinin ihracatımıza katkısı var. Düşünebiliyor musunuz? Bunlar sadece beyanla ortaya çıkan rakamlar." diye konuştu.
Turagay, Türkiye'nin ihracatta yüksek sıralara oynadığına değinerek, geçen yıl 225 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini, bu yılın 9 ayında 2021'in aynı dönemine göre ihracatın yüzde 17 civarında artarak 188,2 milyar dolara ulaştığını bildirdi.
Kolay bir dönemde olmadıklarını, küresel anlamda faiz oranlarının ve enflasyonun arttığını, global ticarette yavaşlama yaşandığını, enerji fiyatlarının hızlı yükseldiğini anlatan Turagay, böyle bir süreçte Türkiye'nin yürüttüğü denge politikasından bahsetti.
– "Herkes Türkiye'yi önemli bir tedarik merkezi olarak konumlandırıyor"
Rıza Tuna Turagay, 800 milyar dolarlık bir GSYH'ye sahip Türkiye'nin halihazırda karşı karşıya olduğu zorlukları da aşacağını belirterek, "Herkesin gözü Türkiye'nin üzerinde. Eksiklerimiz var mı var. Enflasyonla ilgili mümkün olduğunca her seviyede bakanlarımız, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sürekli mücadele için ellerinden geleni yapıyorlar. Bunu da inşallah aşacağız." şeklinde konuştu.
Tedarik zincirlerinin ne kadar önemli olduğunun Kovid-19 döneminde görüldüğünü dile getiren Turagay, "Bugün herkes bir şekilde Türkiye'ye gözünü çevirmiş durumda. Türkiye önemli bir tedarik zinciri merkezi olarak konumlandırılıyor. Bunlar hep bizim avantajlarımız." açıklamasında bulundu.
– "Genç ticaret elçilerimizle büyük rakamlara ulaşabiliriz"
Bakan Yardımcısı Turagay, Türkiye'nin ithalata dayalı yapısı bulunduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Olayın iki yönü var: Birincisi alınacak malın en uygun fiyata alınmasını sağlamak. İkincisi ise satılacak malın da en iyi fiyata satılmasını sağlayabilmek. Bunu nasıl yapabiliriz? Bunu kendimiz yapabileceğimiz gibi, genç ticaret elçilerimiz dediğimiz uluslararası öğrencilerimizle de çok rahat yapabiliriz ki yapmışız. Ama bunu daha da artırmamız lazım.
Bugün yurt dışına açılmak çok daha kolay geçmişe nazaran. Ama bizim kültürümüzü ve dilimizi bilen, bizi tanıyan arkadaşlarımızla, aslında bir anlamda fahri ticaret ataşelerimizle, o kadar büyük kapıları açabiliriz, o kadar yüksek rakamlara ulaşabiliriz ki amacımız da bu zaten. Yani dolayısıyla biz Ticaret Bakanlığı olarak Genç MÜSİAD'ımızın 6 yıldır, 6 şehirde yaptığı bu projeyi sonuna kadar destekliyoruz."
Turagay, kapılarının her zaman gençlere açık olduğunu kaydederek, "Bizim de eğitim programlarımız, ihracatçılarımızı ihracata yönlendirmek için hazırladığımız programlar var. Bunları da sizlerle her zaman paylaşmaya hazırız." diye konuştu.
– "Gençlerin projelerine imkan vermek yöneticilerin en önemli görevlerinden"
Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Köksal Toptan da büyüyen ancak küçük bir köye dönüşen dünyada genç beyinlerin projelerini ortaya koymalarına imkan vermenin o ülkenin yöneticilerinin en önemli görevi olduğunu belirterek, "Bunu başaran ülkeler her alanda başarılı olmaya adaydır." dedi.
Türkiye'nin her alanda en başarılı ülke olma yolunda hızla ilerlediğini dile getiren Toptan, bunun en önemli sebeplerinden birisinin genç nüfus olduğunu söyledi.
Toptan, yurt dışında bulunan ve zamanla Türkiye'den kopan öğrencilerin burası zenginleştikçe ve büyüdükçe ülkeye döneceklerini kaydederek, "Türkiye emin adımlarla büyümeye ve ilerlemeye hızla devam etmektedir." diye konuştu.
Genç MÜSİAD'ın Genç Ticaret Elçileri Projesi'ne işaret eden Toptan, "Eğitimli insan gücünü ihmal etmemek lazım. Doğru yoldasınız, iyi yoldasınız. Allah gayretinizin karşılığını versin." ifadelerini kullandı.
– "ABD'deki Türk öğrenciler için de organizasyon yapmalıyız"
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ise bir haftadır ABD'de sürdürdükleri temaslardan bahsederek, bunu bir rapor haline getireceklerini söyledi.
Buradaki genç ticaret elçilerine sahip çıktıkları gibi ABD'de okuyan ve orada kalan Türk öğrenciler için de bir organizasyon yapmaları gerektiğini dile getiren Asmalı, bununla ilgili görüşlerini oradaki muhataplarına ilettiklerini, orada çeşitli eyaletlerde hayata geçirecekleri etkinlikle ABD'deki öğrencileri bir araya getirebileceklerini anlattı.
Asmalı, ABD'de her gittikleri yerde MÜSİAD'ı anlattıklarını, Dünya Bankası, ABD Ulusal Üreticiler Birliği (NAM), ticaret odası ve yatırım ofisi yetkilileri ile görüştüklerini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"NAM ABD'li tüm büyük üreticilerin bağlı olduğu üst birlik. Bu birliğin başkan yardımcısına faaliyetlerimizi ve Genç MÜSİAD'ı anlatırken bize, 'Biz gençleri üretime sokmayı başaramadık. Siz nasıl başardınız Biraz daha detaylı bilgi verir misiniz?' dedi. Biz de sizlerin bu çalışmalarınızı anlattık Genç MÜSİAD olarak. Çok etkilendi. Sizin yaptığınız bu çalışmalar bizlere gurur veriyor."
– "Uluslararası öğrencilerin dış ticaretteki öneminin bilincindeyiz"
Mahmut Asmalı, yabancı dil bilen, çok okuyan, dünyayı kuşatan bir vizyona sahip, kendini yetiştirmiş, köklerine ve medeniyet değerlerine bağlı ama yeniliklere açık genç müteşebbislere ihtiyaçlarının bulunduğunu vurguladı.
Genç MÜSİAD'ın Türkiye'de eğitim gören uluslararası öğrencilerle farklı bir bağ kurduğunu dile getiren Asmalı, "Her açıdan güçlü bir Türkiye inşa edebilmek için ülkemizin dış ticaretinde önemli bir role sahip olan uluslararası öğrencilerin üstlenmiş oldukları kritik rolün bilincindeyiz ve bilincinde olmalıyız." dedi.
Asmalı, Genç MÜSİAD'ın Türkiye'de okuyan uluslararası öğrencilerin kendi ülkeleri ile Türkiye arasındaki ekonomik bağını güçlendirmek, ticari ilişkilere yön vermek amacıyla düzenlediği Genç Ticaret Elçileri Projesi'nin 6 başarılı yılı geride bıraktığını anlattı.
Projenin detaylarından bahseden Asmalı, "Proje kapsamında uluslararası öğrencilere dış ticaret, pazar araştırması, girişimcilik, iş ahlakı temalı nokta atışı eğitimler veriliyor ve bu öğrenciler firmalarla eşleştiriliyor. 6 yılda ve 6 şehirde binlerce uluslararası öğrenciye ulaşıldı. Proje kapsamında eğitim gören öğrencilerin sinerjisiyle yüzlerce Türk şirketi ihracat potansiyelini güçlendirdi." açıklamasında bulundu.
Asmalı, "Genç Ticaret Elçileri Zirvesi aracılığıyla, Genç Ticaret Elçileri Projesi'nden alınan başarılı sonuçları duyurmayı, bu projenin çok daha sürdürülebilir biçimde devam etmesine yön vermeyi ve ulaşılan genç ticaret elçisi sayısını artırabilmeyi hedefliyoruz. Ülkemizdeki uluslararası öğrencilerin, ülkemizin dış ticaretine olan katkısını artırmaya yönelik yenilikçi atılımları büyük bir hızla devam edecek." şeklinde konuştu.
Etkinliğin açılış bölümü katılımcılara ve sponsorlara plaket takdiminin ardından sona erdi.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.