Hükümet, ekonomiyi canlandırmak, yeni yatırımların önümü açmak için girişimcilere finansman sağlamak için düğmeye bastı. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Türkiye’de girişimcilere finansman sağlamak amacıyla biri yerli olmak üzere iki yeni üst fon kurulması için son noktaya geldik” dedi.
Finansmana erişiminin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’deki girişimcilerin en önemli sorunlarından biri olduğun belirten Şimşek, bu sorunu çözmek için reform paketleri altında ülkeye kazandırdıklarını söyledi.
Fikir ya da başlangıç aşamasındaki girişimcilerin, teminatları yetersiz olduğu için bankalar tarafından yüksek risk sınıfında değerlendirildiğini ve krediye erişimde zorluk çektiğine dikkati çeken Şimşek, son dönemde bu alandaki sorunların çözümüne yönelik olarak girişim sermayesi fonlarına, “fonların fonu” tarafından destek sağlanmasına dönük çok önemli bir düzenleme yaptıklarını belirtti
“İki yıl gibi kısa bir sürede sistemin ana taşları yerlerine oturmaya başladı” diyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Şu an itibarıyla ülkemizde biri yerli olmak üzere iki üst fon kurulma çalışmaları nihai hale getirildi. Buna göre üst fonlar sistemin çatısını oluşturuyor. Bir sonraki aşamada üst fonların sermaye aktardıkları ve ülkemizde henüz gelişme aşamasında olan girişim sermayesi fonları yer alıyor. Sistemin en alt seviyesinde ise ülke ekonomimizin bel kemiği ve ekosistemin en küçük yapısı girişim şirketleri bulunuyor. Birbirlerine zincirin halkaları gibi sıkıca bağlı olan bu sistemin üst fonları da bu yıl hayata geçecek Avrupa Yatırım Fonu’nun kurduğu Türkiye Büyüme ve İnovasyon Fonu ve KOBİ AŞ’nin kurduğu Türkiye Yatırım Fonu olacak.” şeklinde konuştu.
“BORÇ DEĞİL, SERMAYE”
Girişimcilere, girişim sermayesi fonları tarafından aktarılacak bu fonların borç değil, sermaye olarak konulacağını vurgulayan Şimşek, bunun da girişimcileri faiz yükünden kurtaracağını ve aynı zamanda onların sermaye yapılarının güçlenmesine katkı sağlayacağını söyledi.
Şimşek, bu fonlardan en fazla teknoloji odaklı girişimlerin yararlanacağına dikkati çekerek, “Kurguladığımız bu sistem tam da değişen pazar talepleri ile birlikte teknolojideki değişmelere uyumda öz kaynaklarının yetersiz kaldığı noktada girişimcilerimizin mevcut kapasitelerini artırması ve fikirlerini hayata geçirmesi için gerekli atılımlarda bulunması doğrultusunda tamam mı, devam mı noktasına geldikleri anda devreye girecek. Bu sistem girişimcilerimize sadece finansal destek sağlamayacak, bunun yanı sıra kurumsallaşmaları için profesyonel destek de verecek.” görüşüne yer verdi.
1 MİLYAR LİRALIK FON
Şimşek, kurulacak söz konusu iki fonun toplam büyüklüğünün yaklaşık 1 milyar lira olduğuna işaret ederek, bu tutarın girişim sermayesi fonlarına aktarılacağını bildirdi.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.