Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya göre yüzde 1 arttı. Analistler arındırılmış sanayi üretimini yüzde 3,15 bekliyordu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılı Ocak ayı Sanayi Üretim Endeksi verilerini açıkladı.
Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, ocakta bir önceki aya göre yüzde 1 artış gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 artış kaydetti.
Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 arttı.
AA Finans “Sanayi Üretimi Beklenti Anketi”ne katılan ekonomistler, ocakta arındırılmamış sanayi üretim endeksinde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,15 artış bekliyordu. Ekonomistler, söz konusu ayda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık yüzde 4,45 artacağını, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda yüzde 1,03 düşeceğini tahmin etmişti.
TÜİK’ten yapılan açıklama şu şekilde;
“Yapılan açıklamaya göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ocakta bir önceki aya göre yüzde 1 artış gösterdi.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,2 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,5 arttı, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 1,1 azaldı.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 arttı.
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 5,2 arttı.
Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 4,3 ile dayanıksız tüketim malı imalatında gerçekleşti.
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 67,5 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 36,8 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı ve yüzde 11,8 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı takip etti.
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 23,8 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 10,4 ile tütün ürünleri imalatı ve yüzde 6,3 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı takip etti.”
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.